Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Σας πήρανε χαμπάρι όλοι...

Το παρακάτω άρθρο είναι του δημοσιογράφου Αγγελου Στάγκου από το Reporter.gr και μου το επισήμανε ο φίλος blogger Δημήτρης, ο οποίος δυστυχώς δεν έχει open profile για να παραπέμψω στη σελίδα του. Είναι τόσο ενδιαφέρον, που πέραν από σχόλιο, το αναρτώ και ως ξεχωριστό post.

Ο Στάγκος, παλιός αρχισυντάκτης της "Καθημερινής" και πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, μόνον ψηφοφόρος του Πασόκ δεν είναι! Και όμως, ως σοβαρός άνθρωπος και δημοσιογράφος, μπορεί να παρατηρήσει και να σχολιάσει 5 πράγματα που τα βλέπουμε όλοι μας, αλλά όχι οι Πρετεντεράκοι του MEGA. Διαβάστε:

Για κάποιους λόγους, εμφανίζονται τελευταία δημοσκοπήσεις που μυρίζουν:

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα εργαλείο, χρήσιμο σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων στην αγορά προϊόντων, στις επιδόσεις των υπηρεσιών, στη διαφήμιση, στην πολιτική. Χρησιμοποιούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αλλά ειδικά στην πολιτική (εννοούμε τις σύγχρονες και ώριμες δημοκρατίες πάντα) χρησιμοποιούνται με κάποια περίσκεψη και φειδώ. Αφ΄ ενός για να μην υποκαταστήσουν την βούληση των πολιτών, αλλοτριώνοντας ταυτόχρονα και το πολίτευμα και αφ΄ ετέρου γιατί δεν έχει νόημα η συνεχής μέτρηση της δημοτικότητας μίας κυβέρνησης. Αφήστε που κοστίζει κιόλας μία δημοσκόπηση στη βάση ενός επαρκούς κα αντιπροσωπευτικού δείγματος.

Όπως και τόσα άλλα πράγματα, στην Ελλάδα έχουμε παρεξηγήσει προφανώς τόσο τη χρήση, όσο και τη χρησιμότητα των δημοσκοπήσεων στην πολιτική. Παραγγέλλονται συνεχώς δημοσκοπήσεις από κόμματα, κανάλια, εφημερίδες και άλλους φορείς, αλλά ο πρωταθλητής είναι βέβαια η κυβέρνηση. Ειδικά η σημερινή κυβέρνηση αποφασίζει και πορεύεται με αποκλειστικό γνώμονα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Στη χώρα μας, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ένα εργαλείο στην άσκηση πολιτικής. Δεν μετρά απλά τις σκέψεις και τις τάσεις της κοινής γνώμης για να τις καταγράψει μία δεδομένη στιγμή. Είναι καθοδηγητής και ταυτόχρονα όπλο επηρεασμού της κοινής γνώμης, όπως τουλάχιστον χρησιμοποιούνται τον τελευταίο καιρό.

Είναι γνωστό ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό προέβλεπε μία επικοινωνιακή δραστηριοποίηση του κ. Καραμανλή για να πείσει ότι κυβερνά (στην πραγματικότητα ουσιαστικά τη χώρα την κυβερνά ο νέος«αντ΄ αυτού», ο κ. Σουφλιάς), σε συνδυασμό με παροχές. Ο στόχος είναι το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για να γίνουν εκλογές που θα φέρουν ή οριακά πρώτη την κυβερνητική παράταξη ή πρώτο το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως αυτοδυναμία. Προς το παρόν, το σχέδιο δεν φαίνεται να στέφεται με επιτυχία γιατί δεν πολυκλείνει η ψαλίδα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν η κυβέρνηση και κάποιοι αυτόκλητοι υποστηρικτές της. Σε αυτούς συγκαταλέγονται δημοσκόποι, δημοσιογράφοι, κανάλια και εφημερίδες.

Αν και δεν είναι εύκολο να αμφισβητήσει κανείς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, αν δεν γνωρίζει ακριβώς το δείγμα και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τελευταία παρατηρούνται περίεργα πράγματα. Δεν πρόλαβε να γίνει ανασχηματισμός και εμφανίστηκε σε κανάλι τηλεφωνική δημοσκόπηση με προφανή σκοπό να πείσει ότι ο πληθυσμός είδε πολύ θετικά τις αλλαγές. Ο δημοσκόπος μάλιστα έφτασε στο σημείο να απαντά και να αναλύει άλλα αντί άλλων στις ερωτήσεις που του τέθηκαν. Και επειδή όπως είπαμε το κλείσιμο της ψαλίδας δεν είναι ακόμη το αναμενόμενο, επιλέχτηκε μία άλλη τακτική. Να εμφανίζεται ο κ. Καραμανλής να γίνεται όλο και πιο ... «καταλληλότερος» για πρωθυπουργός από τον κ. Παπανδρέου, μήπως και τελικά πεισθεί και ο λαός!

Δεν ισχυρίζομαι ότι ο κ. Παπανδρέου θέλγει τα πλήθη ως ηγέτης. Οι αδυναμίες του είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες και ο άνθρωπος δεν αλλάζει στα πενήντα του. Δεν μπορώ ωστόσο και να καταλάβω πως είναι δυνατόν να ενισχύεται η εικόνα του κ. Καραμανλή όταν έχει αποτύχει καραμπινάτα κατά γενική ομολογία, όταν αργεί τόσο να πάρει αποφάσεις, όταν την κυβέρνησή του την χαρακτηρίζουν η ανικανότητα και τα σκάνδαλα, όταν συνεχώς παραδέχεται ότι έκανε λάθη, όταν οι επιλογές των προσώπων που κάνει έχουν αποδειχθεί η μία χειρότερη από την άλλη, όταν γενικά κυβερνά μέσω άλλων, όταν η πρωθυπουργία του έχει σαν αυτοσκοπό τηνδιατήρηση της εξουσίας και όταν του είναι αδύνατον να αρθεί στο ύψος των απαιτήσεων του αξιώματός του. Και ούτε ο κ. Καραμανλής μπορεί να αλλάξει στα πενήντα του, χώρια που τον δοκιμάσαμε πέντε χρόνια τώρα και ξέρουμε πια τις δυνατότητές του.

Με λίγα λόγια, αυτό τον καιρό έχω κάθε λόγο να είμαι εξαιρετικά καχύποπτος απέναντι στις δημοσκοπήσεις. Μυρίζουν εξαιρετικά μεθόδευση...

Αγγελος Στάγκος
astagkos@reporter

ΜΕΓΚΑλες μ@λ@κίες!

Για να καταδείξω το μέγεθος της "πρετεντέρειας" ηλιθιότητας του MEGA και της GPO εν σχέσει με τους "πανηγυρισμούς" τους ότι ο αρχι-άχρηστος Καραμανλής "επιστρέφει" (βλ. εδώ), σας καλώ να δείτε τα ποσοστά της δημοσκόπησης αυτής με αναγωγή των αναποφάσιστων, που κάνει το blog ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΑ (βλ. εδώ): Πασόκ 140 έδρες, ΝΔ 88 έδρες.

Με τις υγείες σας εκεί στο MEGA...

Βουτηγμένοι στην παρανομία!

Το 1989, μεσούσης της "βρώμικης συμμαχίας" ΝΔ και ΚΚΕ, με σκοπό τη διάλυση του Πασόκ, η δήθεν "μωρά παρθένος" Δεξιά παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τον Νίκο Αθανασόπουλο, πρώην εισαγγελέα και τότε αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών του Ανδρέα Παπανδρέου επειδή παρουσίασε στην ΕΟΚ το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι ως ελληνικό προκειμένου να τύχουν επιδότησης οι έλληνες αγρότες. ΠΡΟΣΟΧΗ: ουδείς κατηγόρησε τον Νίκο Αθανασόπουλο για "προσωπικό όφελος" ή "χρηματισμό" ή ο,τιδήποτε μεμπτό ΠΛΗΝ ΤΟΥ ότι ... κορόϊδεψε τις κοινοτικές αρχές ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ!

Σημειωτέον ότι την ίδια τακτική εφάρμοζαν όλα τα τότε κράτη-μέλη της ΕΟΚ προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή τους, κανένα όμως κόμμα της αντιπολίτευσης π.χ. στη Γαλλία, που με τον ίδιο τρόπο προωθούσε τις μπανάνες, δεν έστειλε στο δικαστήριο υπουργό του αντίπαλου κόμματος μόνον και μόνον γιατί αυτός ήθελε να προστατεύσει την εγχώρια οικονομία! ΜΟΝΟΝ στην Ψωροκώσταινα, το τόλμησε η ΝΔ για λόγους εκδίκησης και κοινής συκοφαντίας (και έφαγε φυσικά τα μούτρα της μετά!).

ΣΗΜΕΡΑ, η αποχωρούσα ατάκτως κυβέρνηση Καραμανλή μοιράζει χωρίς σχέδιο 500 εκατομμύρια ευρώ για "ενισχύσεις" (της δικής της υστεροφημίας) χωρίς να πάρει την άδεια από την ΕΕ, προκαλώντας έτσι παρέμβαση από την Κομισιόν και πιθανόν ένα δυσβάσταχτο πρόστιμο. Η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας περί των κρατικών ενισχύσεων, να ενημερώσει πρώτα την Επιτροπή για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει υπέρ των αγροτών, πριν ακόμη συζητηθούν στη Βουλή. Η κυβέρνηση, όμως, αγνόησε την κοινοτική διαδικασία, η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις προθέσεις της μόνο μέσω των δημοσιευμάτων του ελληνικού Τύπου και τώρα πρέπει να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα.


Το γεγονός σχολιάζει και το Ιδεοδοχείο, από μία άλλη σκοπιά.