Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ενας πρωθυπουργός ... "παιδική χαρά"!

Αντιγράφω από το Πρόχειρο Τετράδιο, που με τη σειρά του το αντέγραψε από το blog του Γιάννη Πανάρετου. Και είμαι χαρούμενος που κάποιος πρόλαβε και αποτύπωσε όσα σκεφτόμουν κι εγώ!

"Επειδή κάποιες συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες διάβασα το παρακάτω crash test μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου, στον Γιάννη Πανάρετο και συμφωνώ απολύτως.

Ο ένας συναντά τον Stiglitz στην Βιέννη και άλλους ηγέτες και μετά πηγαίνει στον Μπαρόζο. Ο άλλος κλείνει ένα τυπικό ραντεβού με τον Μπαρόζο για να μην μείνει πίσω.

Ο ένας ασχολείται με την διεθνή οικονομική κρίση. Ο άλλος ασχολείται με τις δηλώσεις βουλευτή του που τον αμφισβητεί και τον θεωρεί 'συνένοχο'.

Ο ένας βλέπει έναν-έναν τους τραπεζίτες επί ώρες και συζητά τα προβλήματα. Ο άλλος κάνει αυστηρές δηλώσεις για τις τράπεζες για επικοινωνιακή κατανάλωση.

Ο ένας βλέπει τους παραγωγικούς φορείς - και τον Αθανασόπουλο. Ο άλλος προσπαθεί να απαλλαγεί από τον Αθανασόπουλο - που ο ίδιος επέλεξε.

Ο ένας φεύγει για Washington. Ο άλλος φεύγει για Ραφήνα. Τελικά ο ένας έρχεται και άλλος φεύγει...".

Συνεχίζει ο Παναγιώτης Παπαχατζής στο Πρόχειρο Τετράδιο: "Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και το πρόγραμμα του Κώστα Καραμανλή, όπως αυτό αναρτάται στο πρωθυπουργικό site. Εξαιρώντας τις μέρες που λείπει στο εξωτερικό (που μέσα στο έτος είναι λίγες) η πλειοψηφία των συναντήσεων του είναι σχεδιασμένη μεταξύ 10 π.μ και 13.00 μ.μ, ενώ οι περισσότερες Παρασκευές του είναι με κενή ατζέντα. Πρωθυπουργός ημιαπασχόλησης εκτός Παρασκευοσαββατοκύριακου...".

Εγώ θα προχωρήσω τη σύγκριση:

Παραθέτω εδώ το πρόγραμμα του Γιώργου Παπανδρέου για 14, 17 και 18/11/08:

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου:

(α) θα προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην πόλη Nuevo Vallarta, στο Μεξικό.

(β) την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, ο Γιώργος θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

(γ) την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, θα μιλήσει σε Συνέδριο για την οικονομική κρίση, την διεθνή ασφάλεια και την νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική.

Σημειώνω ότι:

(δ) προχθές και χθες ο Πρόεδρος είδε τους τραπεζίτες της χώρας (πράγμα που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είχε κάνει ο Καραμανλής!), και,

(ε) σήμερα (12/11) επισκέφθηκε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), του Δήμου Δάφνης, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με την Διευθύντρια του Κέντρου, εργαζόμενους, γονείς και παιδιά, καθώς τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα στη λειτουργία τους, αφού η κυβέρνηση έχει περικόψει την χρηματοδότηση πολλών από τις προνοιακές υποδομές των Δήμων.

(στ) αυτή την εβδομάδα (10/11), ο Πρόεδρος είχε ΚΑΙ συνομιλίες με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της χώρας, δηλ. τα προεδρεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος (ΓΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνιών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

(ζ) όλα τα παραπάνω βεβαίως ΜΑΖΙ με άλλες κομματικές και θεσμικές του υποχρεώσεις.


Πάμε να δούμε τώρα και το πρόγραμμα του Καραμανλή γι'αυτή την εβδομάδα (9/11-16/11):

(α) Δευτέρα 10/11: συνεργασία με την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη - Πετραλιά, συνεργασία με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λ. Ζαγορίτη, ομιλία στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Μέγαρο Μουσικής.

(β) Τρίτη 11/11: συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, συνεργασία με την Υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Mirko Cvetkovic.

(γ) Τετάρτη 12/11: συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, συνάντηση με αντιπροσωπεία συνταξιούχων.

(δ) Πέμπτη 13/11: συνεργασία με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ουρουγουάης Alberto Perdomo Gamarra, χαιρετισμός σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, το πρόγραμμα του Καραμανλή δεν προβλέπει τίποτε, σύμφωνα πάντα με το site primeminister.gr !

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ: ο Πρόεδρος προωθεί τις θέσεις της Ελλάδας σε διεθνή fora, συζητεί λύσεις για την οικονομική κρίση, διεξάγει κοινωνικό διάλογο και συναντά προσωπικότητες. Ο Καραμανλής, σε συναντήσεις της μισής ώρας (!), συναγελάζεται τους δυστυχείς υπουργούς του και τον ... Ζαγορίτη! Καλά που είχε προγραμματίσει και ΚΥΣΕΑ αυτήν την εβδομάδα, αλλιώς θα καθόοοοοοοοταν!

Εμείς προειδοποιήσαμε πάντως...

Μίλησε, λέει, χθες το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με θέμα «Η πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Οπως διαβάζω στην "Ελευθεροτυπία": "Παρόντων πολλών υψηλόβαθμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Σημίτης απέφυγε οποιαδήποτε ευθεία αναφορά στο κόμμα και στην πολιτική του. Ασκησε οξεία κριτική σε συγκεκριμένα σημεία της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ.,την οποία κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί «μεγαλόπνοες γενικότητες ως έκφραση ενός άκρατου λαϊκισμού, τον οποίο επανέφερε στο προσκήνιο». Και στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις «δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν» σ' αυτόν τον «λαϊκισμό», κι έτσι «το επιθυμητό παρουσιάζεται ως άμεσα εφικτό και η αντιμετώπιση των προβλημάτων μας είναι όλο και πιο δύσκολη». Πρότεινε δε στην αντιπολίτευση να διαμορφώσει τώρα την εναλλακτική πρότασή της, ώστε «ο αντίλογος στην κυβέρνηση να έχει αξιοπιστία». Ηταν το μοναδικό σημείο της μακροσκελούς ομιλίας του που θα μπορούσε να εκληφθεί ως άσκηση κριτικής και στο ΠΑΣΟΚ, αν και δεν το εξέλαβαν έτσι ούτε τα παρόντα στελέχη του, ούτε το επιβεβαίωναν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού".

Τα "Νέα", πάλι, βλέπουν περισσότερες αιχμές: "Αιχμές και υποδείξεις- όχι όμως κάποια θετική αναφορά προς το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου- εμπεριείχε η χθεσινή ομιλία του Κώστα Σημίτη στον ΟΠΕΚ, με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου τού πρώην πρωθυπουργού. Στον αντίποδα, η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε βήμα προσέγγισης προς την πλευρά Σημίτη, στέλνοντας ως επίσημους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση τους Γιάννη Ραγκούση, Δημήτρη Ρέππα και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ το «παρών» έδωσαν ακόμη περίπου 25 βουλευτές του Κινήματος. Η Χαριλάου Τρικούπη απέφυγε να εκφράσει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια για την επιλογή του κ. Σημίτη να κρατήσει αποστάσεις από την αντιπολιτευτική γραμμή του Κινήματος και υπενθύμισε απλώς ότι με εντολή του Γ. Παπανδρέου, η τριάδα των θεσμικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Είναι γεγονός ωστόσο ότι η δημόσια παρέμβαση Σημίτη αναμενόταν με ενδιαφέρον από το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι σε πρόσφατη ομιλία του στη Λάρισα είχε επικροτήσει τα μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ κι έκτοτε υπήρξαν και άλλες εξαγγελίες και δέσμες μέτρων που αφορούσαν τις τράπεζες και τους δανειολήπτες".

Επειδή είναι προφανές ότι κάποιοι "αμετανόητοι" ξύνονται (πάλι!) στην γκλίτσα του τσομπάνη, εγώ ένα πράγμα έχω να πώ: όποιος (μα όποιος!) ανακόψει τη θετική πορεία του Κινήματος με μουρμούρες, γκρίνιες, μισόλογα και διάφορα τέτοια, θα πρέπει να καρατομηθεί ΑΜΕΣΩΣ και να παραδοθεί στη δημόσια χλεύη! Το Κίνημα πάει καλά, χάρη στην προσπάθεια και τη σοβαρότητα του προέδρου και όλων όσων τον στηρίζουμε, και ΔΕΝ θα ανεχτούμε πισογυρίσματα! Εγινα κατανοητός?
Υ.Γ.: και μην αρχίσετε να μου λέτε "μα, ο Σημίτης πήγε τη χώρα μπροστά κλπ"! Συμφωνώ και δεν έχω αμφισβητήσει το τεχνοκρατικό του έργο. Ομως, και η χώρα και το Κίνημα τον αντάμειψαν με 2 πρωθυπουργίες. Δεν του χρωστάμε. Εξάλλου να υπενθυμίσω και το εξής:
Το Κίνημα και ο Γιώργος πήραν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις με τον Κ. Σημίτη εκτός Πασόκ...

Δείτε και την ανάρτηση του ΔΙΚΤΥΟΥ, εδώ.