Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις...

Αγγελία τελειόφοιτης φοιτήτριας (!) του ΑΠΘ, η οποία θέλει να διδάξει σε παιδιά και ωστόσο δεν ξέρει ότι η φράση "επί πτυχίω" γράφεται με "-ω" ακριβώς λόγω δοτικής πτώσης. Θεσσαλονίκη, περιοχή Φαλήρου...

Τα θεματικά νέα πάρκα της Θεσσαλονίκης...


Καλαίσθητα τα ξύλινα ντεκ ...


... και τα φωτιστικά-κατάρτια ...


... ρομαντικές οι λίμνες με τα νούφαρα ...


... όμως τί θα γίνει με τόσα χιλιόμετρα μελλοντικά άρρωστων κουκουναριών ...

... και με τις γούρνες με τα κέρματα ...

... και με τα παρτέρια από άμμο που θα σκορπίσει στην πρώτη βροχή?


Σήμερα το πρωί έκανα μία βόλτα στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης να δω τα νέα θεματικά πάρκα της πόλης, που εγκαινίασε (εν μέσω των γνωστών χαχόλων ψηφοφόρων του, δηλ. γηραιών κυριών χήρων αποστράτων της τέως Χωροφυλακής κλπ) ο δημαρχούλης Θεσσαλονίκης. Αν και περίμενα να δω τερατουργήματα (επηρρεασμένος από το κακάσχημο κτίριο του νέου δημαρχείου, που κρύβει το θαυμάσιο Βυζαντινό Μουσείο, και το ... άχρηστο μετρό των 9 μόλις χιλιομέτρων), ωστόσο μπορώ να πω ότι η εντύπωσή μου είναι θετική: άνοιξε η παραλία, απέκτησε νέα καθιστικά για να ξεκουραστεί κανείς και τα νέα φωτιστικά δίνουν την εντύπωση καταρτιών, πράγμα που ταιριάζει πολύ στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ωραίοι και οι κήποι με τις λίμνες και τα νούφαρα. Ωραίο και το ξύλινο ντεκ με σκούρο ξύλο στην άκρη της παραλίας. Ευτυχώς, ο άχρηστος δημαρχούλης θα αφήσει και κάποιο θετικό έργο, πέραν των κακάσχημων αγαλμάτων αμφιβόλου καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας, με τα οποία η δεξιά διοίκηση γέμισε την πόλη από τότε που, κακή τη τύχη, βγήκε ο Κούβελας (πού τον θυμήθηκα?). Βέβαια, το έργο αυτό δεν δίνει συγχωροχάρτι στην κακοδιοίκηση Παπαγεωργόπουλου, αφού, αν πχ δεν είχαν κλαπεί τόσα δις από τα ταμεία του Δήμου, θα υπήρχαν χρήματα για 20 τέτοια πάρκα!

Υ.Γ.: προσωπικά έχω πολλές ενστάσεις για 2-3 πράγματα, που παρατήρησα στα νέα πάρκα και που, δεν μπορεί, οι αρχιτέκτονες και οι υπηρεσίες που σχεδίασαν και υλοποίησαν το έργο θα πρέπει να τα πρόσεξαν. Το γιατί δεν τα απέφυγαν είναι απορίας άξιον! Δηλ.:
(α) δεν έπρεπε να υπάρχει από ένα φυλάκιο της δημοτικής αστυνομίας κάθε π.χ. χίλια μέτρα ώστε να αποθαρρύνονται οι διάφοροι καταστροφείς? Ηδη σήμερα είδα γκράφιτι πάνω στα νέα έργα.
(β) η ψευτο-μίνιμαλ αισθητική των σχεδιαστών των πάρκων θα αποδειχθεί "μπούμερανγκ"! Πόσο π.χ. θα αντέξουν τα δρομάκια που είναι στρωμένα με χαλίκι και ... άμμο? Ενα σκυλί να πάει να σκαλίσει, ένας αέρας να φυσήξει, μία δυνατή βροχή να πέσει, θα καταστραφούν. Δεν μπορούσαν να στρωθούν με φυσική πέτρα ή κεραμίδι?
(γ) τα συντριβανάκια στην άκρη της παραλίας έχουν κάποιο άλλον λόγο ύπαρξης πέραν των κερμάτων που ρίχνουν οι διάφοροι μέσα, προσποιούμενοι τους επισκέπτες της ... Φοντάνας ντι Τρέβι? Σκέφτηκε κανείς ότι θα αποτελέσουν σημείο μαλλιοτραβήγματος των άστεγων και των φτωχών, που θα ψάχνουν για λεφτά μέσα στις ... γούρνες? Μας τιμά αυτό το θέαμα?
(δ) Ποιοί "φωστήρες" σκέφτηκαν να φυτέψουν τόσα χιλιόμετρα με ... κουκουναριές? Οταν αυτά τα πεύκα θα πιάνουν κάμπιες και κουκούλια, πώς θα αντικατασταθούν τότε? Δεν είδαν την κατάντια των άλλων πεύκων στα πάρκα της Θεσσαλονίκης? Και μην μου απαντήσει κανείς ότι θα τα ψεκάζουν με φάρμακα. Πώς θα ψεκάζουν σε μία ανοικτή σε παιδιά έκταση?

Υ.Γ.(2): οι 2 τελευταίες (βραδυνές) φωτογραφίες είναι από τον δικτυακό τόπο του Δήμου Θεσσαλονίκης (βλ. εδώ). Οι άλλες (οι...πρωϊνές!) είναι δικές μου.

Αργησες κι εσύ κ. Κύρκο, αλλά το κατάλαβες...

"Δεν υπάρχει δημοκρατική προοπτική αν τα δύο ρεύματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δεν ανταμώσουν για να δημιουργήσουν τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Μεγάλη αριστερά χωρίς να έχει μέσα της το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται κάποια στιγμή να γίνει ώριμη ανάλυση για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ από την άποψη των μαζών".-

Λεωνίδας Κύρκος, συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 2-11-08 (βλ. εδώ).

Τον θυμάστε το 1989 όταν, μετά τα ντολμαδάκια της κας Μαρίκας, "κατακεραύνωνε" τον Ανδρέα και το Κίνημα? Τον θυμάστε όταν μαζί με Κωνσταντόπουλους, Φλωράκηδες, Φαράκους, μας χαρακτήριζε συλλήβδην "κλέφτες"? Ε, όλοι αυτοί ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να μας ζητήσουν συγγνώμη! Ετσι θα μας ζητήσει κάποτε συγγνώμη και ο κυρ-Αλέκος, η κυρά Αλέκα και ο cool Alexis. Οταν η Ιστορία εκδικείται...