Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Δικαιώθηκε ο λόγος της επανάστασης του 1821?

Τέτοιες μέρες ακούμε μεγάλα λόγια για τον αγώνα των προγόνων μας να εξασφαλίσουν για εμάς τους νεότερους μία ελεύθερη πατρίδα, στηριγμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισοπολιτείας...

Πράγματι, τα κίνητρα και οι μάχες που έδωσαν οι αγωνιστές του '21 ήταν, τις περισσότερες φορές, αγνά. Διαβάστε στο ΔΙΚΤΥΟ (εδώ) το λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ριγήστε από συναισθήματα. Βέβαια, υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις...

Ομως, καμμιά φορά, όταν βλέπω το χάλι της Ελλαδας, που οι κάποιοι "κουρασμένοι" την ξανάκαναν ... Ψωροκώσταινα, αναλογίζομαι:

Αξιζε τελικά εκείνος ο αγώνας?
Δικαιώθηκαν οι στόχοι και τα οράματα?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που, τόσα χρόνια μετά, συνεχίζει να μη σέβεται τους πολίτες του όταν περιμένουν με τις ώρες στην ουρά για να εξυπηρετηθούν?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που δε φροντίζει για την περίθαλψη και στήριξη των ηλικιωμένων, των αρρώστων, των εχόντων ανάγκη?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που ξοδεύει χρήματα για φιέστες και δεν επενδύει στην Παιδεία?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που από τη μία αφήνει τους πολίτες του έρμαιο στα κακοποιά στοιχεία και από την άλλη στοχοποιεί τους οικονομικούς μετανάστες ως υπαίτιους της εγκληματικότητας?
Δικαιολογείται η ύπαρξη ενός κράτους που είναι ο παρίας της διεθνούς σκηνής?

Πάιε περίπατο και ο χαρακτηρισμός "καταλληλότερος"...

Αν και κάτι "ψώνια" ... τύπου Μάκηδων και Λάκηδων δεν τα πάω καθόλου, ωστόσο πρόσεξα ότι στην διαδικτυακή δημοσκόπηση του zougla.gr, στην οποία έλαβαν μέρος 25.000 άτομα (άρα ικανότατο δείγμα!) και η οποία ανέδειξε μία διαφορά 15 μονάδων υπέρ του Πασόκ, ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε σε "καταλληλότητα" τον αρχι-άχρηστο και κουρασμένο απερχόμενο πρωθυπουργό, παρά την υποστήριξη που ο τελευταίος απολαμβάνει από τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ (Γιώργος 33,2% έναντι του άχρηστου που έλαβε 31,2%).