Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Αλλα αντί άλλων!


H ... ωραία κοιμωμένη (από το blog του Γ.Ιωάννου)

Καραμανλής, χθες, μετά το "μη-πόρισμα" της ΝΔ: "Υποτίμησα το θέμα. Δεν είχα πλήρη εικόνα. Δικό μου το λάθος".

Καραμανλής, στις 4 Οκτωβρίου 2008, σε ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ: "Δεν αρνήθηκα ότι στα 4 χρόνια έγιναν και λάθη. Εχω καθαρή και ολοκληρωμένη εικόνα για όλα".

Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέμματα? Μας περνάνε ΟΛΟΥΣ για χαχόλους νεοδημοκράτες?

Αλλά και ΑΝ ακόμη, κύριος, δεν πήρες χαμπάρι τί γινόταν πίσω από την πλάτη σου, ΤΟΤΕ ποιά η χρησιμότητά σου σε αυτόν τον τόπο?

Υ.Γ.: και επειδή κάποιοι άρχισαν τις συγκρίσεις με το "mea culpa" του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν συνειδητοποίησε ότι η προσέγγιση με την Τουρκία του Οζάλ δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω της αδιαλλαξίας του τουρκικού καθεστώτος, να εξηγήσουμε και το εξής: ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ το να κάνει ένας πρωθυπουργός λάθος στην πολιτική του σε ένα θέμα, να καταλάβει ότι ο χειρισμός του δεν είναι σωστός ή δεν αποδίδει και να κάνει πίσω, αναγνωρίζοντας το λάθος του (πιθανόν αυτό να είναι και συγχωρητέο), ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ το να παραδέχεται ... ξεβρακωμένος ότι ΚΟΙΜΟΤΑΝ και ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ τί γινόταν, ενώ οι ΚΟΛΛΗΤΟΙ του πλιατσικολογούσαν αποκτώντας περιουσίες και ακίνητα (ΑΝ, επαναλαμβάνω, τον πιστέψουμε, γιατί μπορεί να πήρε χαμπάρι και να σώπαινε για "άλλους" λόγους!). ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ! ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΦΑΝΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΟ?

Ετσι ενεργεί ένας υπεύθυνος πολιτικός και συγχρόνως πολίτης!

Δεν μου πολυ-άρεσε και μένα αρχικά το πόρισμα του Κινήματος, περίμενα να αποδίδονται ευθύνες σε Δρυ και Φωτιάδη (βλ. kαι εδώ). Από την άλλη πλευρά, όμως, όσο το σκεφτόμουν καταλάβαινα ότι δεν μπορούσε το Πασόκ να βάλει στο ίδιο τσουβάλι 2 πρώην υπουργούς του που, οκ έκαναν λάθος αρχικά, πλην όμως, μόλις κατάλαβαν τί γίνεται, προσπάθησαν και πέτυχαν την ανατροπή της υπόθεσης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Θα ήταν, επομένως, σωστό να «κατηγορηθούν» μόνο και μόνο για χάρη της τήρησης των ισορροπιών? Εδώ, ο ίδιος ο Καραμανλής ομολόγησε ότι … «το κατάλαβε αργά». Ο Γιώργος, όμως, το εξήγησε στη Βουλή κι έκανε «ρελάνς»: "Ελάτε να ψηφίσετε την προανακριτική και φέρτε πρόταση και για τους Δρυ και Φωτιάδη":




"Θέλω εδώ, βεβαίως, να συγχαρώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, που δούλεψαν νυχθημερόν, που περιγράφουν τα γεγονότα με όσα στοιχεία μπόρεσαν να βρουν, χωρίς βεβαίως καμία διάθεση κομματικής εκμετάλλευσης, δουλεύοντας, όχι για να ποινικοποιήσουν, αλλά για να αναζητήσουν την αλήθεια ... Από το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για εννέα νυν και πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Προκύπτει ακόμα η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των ποινικών διαστάσεων της υπόθεσης για πέντε πολιτικά πρόσωπα. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Εμείς λέμε ξανά, σήμερα, όλα στο φως. Είναι το μόνο και το απλό που ζητάμε. Είναι αυτό που εσείς αρνείστε. Αυτό αρνείστε. Αρνείστε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν υπουργοί συντονίζουν τη δράση τους, για να παράξουν ένα σκάνδαλο, τότε οι πολιτικές ευθύνες ανάγονται στο επίπεδο του πρωθυπουργού και όποιων λειτούργησαν ως «άντ' αυτού». Γιατί δεν είναι εδώ ο κ. πρωθυπουργός σήμερα; Γιατί δεν μας λέει πότε έμαθε για τις ανταλλαγές; Πότε; Από το 2005, που υπήρξε επιστολή του κ. Ψωμιάδη; Αργότερα; Το 2006; Το 2007; Μετά τις εκλογές; Το 2008; Πότε; Και τι έκανε μόλις το έμαθε; Φυγομάχησε, έκρυψε και κρύφτηκε. Σήμερα, φυγομάχησε για δεύτερη φορά. Και όταν ένας πρωθυπουργός αρχίζει να φοβάται τη Βουλή, έχει αρχίσει προ πολλού να φοβάται τον ίδιο τον Ελληνικό λαό. Γι' αυτή την πρωτοφανή λεηλασία της περιουσίας του Ελληνικού λαού, ανάληψη πολιτικών ευθυνών, αγαπητοί συνάδελφοι, ανάληψη πολιτικών ευθυνών σημαίνει δύο απλά πράγματα, όχι φυγομαχία: Προανακριτική για περαιτέρω διερεύνηση, και μετά προσφυγή στον Ελληνικό λαό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών στους τότε υφυπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχω διστάσει να αναλάβω τις ευθύνες μας, ή να αποδώσω ευθύνες, όποτε και όπου υπάρχουν. Να πάρω άμεσα μέτρα, αποφασιστικά όταν χρειάζεται. Το έχω αποδείξει και θα το αποδεικνύω, και σήμερα ως αντιπολίτευση, και αύριο ως κυβέρνηση. Εγώ το έχω αποδείξει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσον αφορά μάλιστα δύο μη ενεργούς πολιτικούς, θα σας έλεγα ότι θα ήταν και η ευκολότερη λύση. Θα μας ωφελούσε ίσως και μικροκομματικά, γιατί δεν θα υπήρχε το παραμικρό περιθώριο να επιχειρηθούν ανύπαρκτοι συμψηφισμοί ή να μας ασκηθεί, υποκριτικά έστω, κριτική. Στην περίπτωση του κ. Δρυ, θεωρείτε σωστό να αγνοηθεί η δικαστική απόφαση που δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο για το σύνολο της έκτασης και την παραχώρηση της νησίδας Μπουρού; Για δε τον κ. Φωτιάδη, δεν θα είχα τον παραμικρό ενδοιασμό να αναφερθώ σε βαρύτατες ευθύνες, εάν δεν είχε διορθώσει ο ίδιος το αρχικό του λάθος, αυτό δηλαδή της παραχώρησης της δημόσιας έκτασης σε Μονή που δεν το δικαιούτο. Και έτσι έγινε. Διορθώθηκε, με την αναπομπή της απόφασης και την σθεναρή υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου, στην δίκη που βρισκόταν βεβαίως σε εξέλιξη και την οποία εσείς καταργήσατε. Αν δεν υπήρχαν αυτά, θα μιλούσα σήμερα από αυτό το βήμα για βαρύτατες πολιτικές, και όχι μόνο, ευθύνες, και θα ζητούσα, πρώτος εγώ, αυτές οι ευθύνες να καταλογιστούν ... Μήπως διαφωνείτε; Διαφωνείτε σ' αυτά; Έχετε αντίθετη γνώμη; Αν έχετε αντίθετη γνώμη, τότε ελάτε με την πλειοψηφία που διαθέτετε, φέρτε πρόταση και για τον κ. Δρυ και για τον κ. Φωτιάδη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβηθούμε. Αλλά ελάτε εδώ, στη Βουλή κύριοι. Μη φυγομαχήσετε πάλι. Ελάτε να ψηφίσουμε Προανακριτική, να κλείσει αυτή η υπόθεση ... Και κάτι ακόμα: Για την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτονόητο, είναι δεδομένο ότι, κανένας υφυπουργός ή υπουργός δεν θα μπορεί να παραχωρεί εκτάσεις του Δημοσίου, δημόσια περιουσία, περιουσία που ανήκει στον Ελληνικό λαό, με μόνη την υπογραφή του, χωρίς συμμετοχή συλλογικού κυβερνητικού οργάνου, χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες κάθε περιοχής. Και το θέμα αυτό, δεν είναι ηθικοπλαστικό, να βρεις αλάθητους κρατικούς λειτουργούς. Το θέμα είναι να περιορίσεις τις δυνατότητες για το αθέλητο ή και το εσκεμμένο λάθος. Να έχεις την πολιτική βούληση να λειτουργείς με διαφάνεια, με λογοδοσία, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, μια πολιτική βούληση που, αποδείξατε 5 χρόνια ότι, εσείς δεν διαθέτετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας".

Ολόκληρη η ομιλία Παπανδρέου, εδώ.

E και?

Πολύ σωστό το σημερινό πρωτοσέλιδο της σημερινής "Ελευθεροτυπίας":

"Ε, και
?"...

Δε φτάνει, κύριος, που έκανες 4 χρόνια να πάρεις χαμπάρι το πλιάτσικο που γινόταν γύρω σου (ΑΝ σε πιστέψουμε και ΔΕΝ αποδειχθεί ότι το γνώριζες και "τσιμπούσες" κι εσύ!)...

Δε φτάνει που ο κόσμος σε ψήφισε ακριβώς για να ασκείς έλεγχο και να διευθύνεις την κυβέρνηση, και όχι για να παίζεις playstation (κι ενίοτε να κοιμάσαι όρθιος σαν τα βόδια!)...

Εχεις το θράσσος να μιλάς κιόλας? Κι έχεις το θράσσος με ένα "εγώ φταίω" να παραγράφεις ευθύνες ΧΩΡΙΣ ποινές, ΧΩΡΙΣ τιμωρία? Ποιός "έφαγε" από την ιστορία?

Με την ΙΔΙΑ λογική, ο κάθε ληστής ΔΕΝ θα τιμωρείται γιατί, ΑΦΟΥ συλληφθεί, θα λέει ένα ... "εγώ φταίω"!