Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Μία πρώτη ανάγνωση...

...της συνέντευξης Παπανδρέου στη ΔΕΘ επιχειρεί να κάνει ο Σωτήρης Κούκιος στο μπλογκ του. Επειδή, όπως είπα, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου έλειπα στην Κων-πολη και δεν μπόρεσα να παραστώ στην ομιλία και τη συνέντευξη του Γιώργου καίτοι είχα προσκληθεί εγκαίρως, γι'αυτό προσπάθησα να ενημερωθώ είτε μέσω internet είτε εκ των υστέρων από τις εφημερίδες που μου κράτησαν φίλοι και γνωστοί. Αντί άλλου σχολίου, αναδημοσιεύω την ανάρτηση του Σωτήρη που με καλύπτει σε πολλά:

"1. Ο Γεώργιος Παπανδρέου παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ακόμα και σε επίπεδο νομοσχεδίων. Το πρόγραμμα είχε και καθαρή ιδεολογική αφετηρία (σαφέστατα πιο αριστερή από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ) και ξεκάθαρο πλαίσιο (το ζήτημα δεν είναι η διεθνής οικονομική κρίση αλλά η βαθιά κρίση της χώρας..).

2. Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε αποφασισμένος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω ότι το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα κράτος που ο πολίτης θα έχει τον πρωτεύοντα ρόλο, που θα προστατεύονται τα δικαιώματά του και που θα πρέπει ο ίδιος να τηρεί τις υποχρεώσεις του.

3. Έθεσε όλα τα ζητήματα και έθιξε όλα τα προβλήματα. Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλογικός νόμος, ενέργεια και περιβάλλον, εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτική. Το policy mix σαφέστατα πάει προς τα αριστερά (αναδιανομή του πλούτου, μείωση της κοινωνικής ανισότητας, προστασία των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, επιβολή κανόνων στην αγορά εργασίας…). Εκείνο που προσωπικά μου άρεσε είναι η επισήμανση ότι ζητούμενο είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και όχι η συμπίεση του κόστους εργασίας ως μοναδικού συντελεστή ανταγωνιστικότητας.

4. Πολύ σωστά έθεσε το ερώτημα : Το ζήτημα δεν είναι που θα βρούμε τα λεφτά… αλλά που πάνε τα λεφτά; Πολύ σωστά επεσήμανε ότι λεφτά υπάρχουν. Και συμφωνώ απόλυτα!! Πάντα υπήρχαν!!! Εξάλλου πως βρεθήκαν 28 δις για τις τράπεζες; Το ζήτημα είναι αν τα λεφτά πάνε για να στηρίξουν ένα άδικο σύστημα που παράγει ανισότητες και συντηρεί τα κέρδη των μεγάλων ή αν κατεύθυνονται στην παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιραστεί πιο δίκαια. Η εκπόνηση του οικονομικού προγράμματος απαντά σαφέστατα. Να ζήσουμε όλοι καλύτερα και ίσως κάποιοι πιο πλούσιοι λίγο χειρότερα.

Αλλά η όλη παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου νομίζω είχε και άλλα 2 στοιχεία :

1. Σταμάτησε την κουβέντα καφενείου περί οικονομίας. Τώρα τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να παρουσίασουν κάτι αντίστοιχα ολοκληρωμένο και πειστικό.

2. Ενδυνάμωσαν το αίσθημα εμπιστοσύνης του ψηφοφόρου σε μια κυβέρνηση που έρχεται όχι ως ασκέρι έτοιμο να λεηλατήσει λάφυρα, αλλά σαν μια οργανωμένη προσπάθεια δίκαιης διακυβέρνησης.

Εύγε Πρόεδρε. Εμένα με έπεισες!!!".

Δεν έχουν τίποτε άλλο να πουν...

...οι "φωστήρες" των δεξιών ΜΜΕ και άρχισαν να "υποβιβάζουν" τις εξαγγελίες του Γιώργου σε "λόγια, λόγια, λόγια"!

Ομως κάνουν ένα σφάλμα λογικής: οι εξαγγελίες ενός κόμματος που ΔΕΝ είναι (ακόμη) στην εξουσία, όντως είναι σε επίπεδο λόγων! Δεν γίνεται αλλιώς! Το κόμμα αυτό θα κριθεί για την πραγματοποίηση ή μη των εξαγγελιών του ΑΦΟΥ γίνει κυβέρνηση!

Αντιθέτως, ο τίτλος του "Αδέσμευτου" ταιριάζει στην περίπτωση των εξαγγελιών Καραμανλή, που αφού κυβέρνησε επί 5,5 χρόνια, μας καλεί ΤΩΡΑ να τον ψηφίσουμε για να κάνει ό,τι έκανε ως τώρα: να αδρανήσει!

Επομένως, είναι άστοχα τα πυρά του δεξιού Τύπου, καθώς δεν περιέχουν ίχνος λογικής ακολουθίας.

Θα μου πείτε όμως: περιμένει κανείς καλλιγραφίες από της μυλωνούς τον κ...λο?