Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Προβοκάτσια στη Μαδρίτη - Update...

Το πρωϊ σήμερα έφτασα στη Μαδρίτη. Οι ισπανοί έχουν εθνικές εκλογές την Κυριακή και ήθελα να ζήσω το προεκλογικό κλίμα. Οι πολίτες της χώρας καλούνται να επιλέξουν AN θα συνεχίσουν να έχουν πρωθυπουργό τον Χοσέ Λουϊς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, που εξελέγη τυχαία (μετά την απάτη του δεξιού Χοσέ Μαρία Αθνάρ για τη βομβιστική ενέργεια της ΕΤΑ στο σταθμό Ατότσα), πλην όμως απεδείχθη ο πιο πετυχημένος πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά στα ατομικά δικαιώματα (νομιμοποίηση γάμου ομοφυλόφιλων ζευγαριών, περιορισμός της πανίσχυρης καθολικής εκκλησίας στα όρια του ρόλου της) ή AN θα επιστρέψουν σε μία άχαρη δεξιά διακυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόϊ. Στα 2 ντιμπέϊτ, ο Θαπατέρο βγήκε νικητής και δημιουργήθηκε κλίμα νίκης.

Μόλις πριν λίγο, ενώ γυρνούσα από μία βόλτα στη Γκραν Βία, έμαθα ότι η ΕΤΑ (η βασική αυτονομιστική οργάνωση) δολοφόνησε έναν δημοτικό σύμβουλο (1 μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες!). Δεδομένης της ευαισθησίας των ισπανών πολιτών απέναντι στις τρομοκρατικές ενέργειες, της απέλπιδας προσπάθειας του σοσιαλιστή πρωθυπουργού να βρεθεί λύση διά του διαλόγου και της εκμετάλλευσης του θέματος από τον δεξιό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (σας θυμίζει κάτι αυτό ?), η δολοφονική αυτή ενέργεια μόνο προβοκατόρικα λειτουργεί. Εν πάσει περιπτώσει, ας ελπίσουμε ότι δε θα περάσουν τέτοια διλήμματα.

Υ.Γ.: Επιστρέφοντας θα σας πώ και τις εντυπώσεις μου από το πόσο άλλαξε η Μαδρίτη επί των ημερών του Θαπατέρο. Και κάτι που έμαθα εκεί: το σήμα που κάνει με το χέρι του ο ισπανός πρωθυπουργός έχει γίνει ένα είδος "μυστικού κώδικα" στη Μαδρίτη μεταξύ των όσων υποστηρίζουν το έργο του (μεταξύ των οποίων και ο πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με το Νόμπελ, Ζοζέ Σαραμάγκου). Το "μισοφέγγαρο" αυτό υποδηλώνει το όνομα "Ζαπατέρο" στην ισπανική νοηματική γλώσσα. Το "έπιασαν" λοιπόν οι οπαδοί του και στο δρόμο, αντί χαιρετισμού, οι "μυημένοι" και οι υποστηρικτές του χαιρετιούνται με τον τρόπο αυτό!