Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Το κατάλαβαν...

Προσέξτε καλά τo σημερινό πρωτοσέλιδο της "Ελευθεροτυπίας". Μέχρι τώρα δεν το είχαμε ξαναδεί. Από σήμερα θα το βλέπουμε συχνά: δίπλα στην επικινδυνότητα και την αυθαιρεσία της κυβέρνησης των άχρηστων, η εφημερίδα που κάποτε "στήριζε την αλλαγή και έλεγχε την εξουσία", που αληθώρισε προς το Συνασπισμό την περίοδο του "βρώμικου" '89, που υπονόμευσε εσωκομματικά τον Γιώργο, τώρα τον έχει "φάρσα-κάρτα" και μάλιστα με παράθεση των δεσμεύσεών του για την "άλλη" λύση! Το πρωτοσέλιδο της "Ελευθεροτυπίας" δίνει ρέστα: προβάλλει τη δήλωση του Γιώργου ότι το Πασόκ θα κάνει παν νομικά δυνατόν να επανέλθει ο ΟΤΕ στον έλεγχο του ελληνικού κράτους.
Λέτε οι εκδότες να πήραν πλέον απόφαση ότι δύσκολα θα ξεμπερδέψουν με εμάς?

Ψεύτες για μία ακόμη φορά!

Χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ του κ. Σουφλιά γέμισε τις εφημερίδες (αυτό δε λέγεται απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων?) με πληρωμένες καταχωρήσεις (από τη δική μας τσέπη εννοείται!), υπό τη μορφή "ξένης δημοσίευσης", με τις οποίες προσπαθούσε να μας πείσει, με κάτι "ήξεις-αφήξεις" επιχειρήματα της κακιάς ώρας, ότι δήθεν δεν αποβληθήκαμε από το Κιότο.

Από την αρχή κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Η διατύπωση, ακόμη και των φράσεων του Ραούλ Εστράδα, δεν ήταν ξεκάθαρη: "δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει αποβληθεί από το σύστημα". Οποιος θέλει να είναι απόλυτος, λέει: "η Ελλάδα ΔΕΝ αποβλήθηκε από το σύστημα"! Ετσι δεν είναι?

Σήμερα κιόλας, η πονηρή τακτική του ΥΠΕΧΩΔΕ ξεσκεπάστηκε: δύο λάθη και ένα ανοιχτό ζήτημα εντοπίζουν στην πληρωμένη καταχώριση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, με τίτλο «Η Ελλάδα δεν έχει αποβληθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο», σε κοινή δήλωσή τους ο καθηγητής Δημήτρης Λάλας και οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου που είχαν ώς την άνοιξη του 2007 την ευθύνη για την καταγραφή των εκπομπών ρύπων που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο! Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα δεν καταδικάστηκε από την Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για «λανθασμένες μετρήσεις» και «κάρφωμα», όπως υποστηρίζει το υπουργείο, αλλά για την έλλειψη μηχανισμού μέτρησης των αερίων ρύπων.

Επιστήμη έκαναν το ψέμα οι υπουργοί της ΝΔ! Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ, εδώ.

Βρυκόλακες!

Απαντώντας σε σχόλιο-πρόσκληση της νικολέτας, που με παρακίνησε σε ανάρτηση για τον "Εφιάλτη", πρέπει να πω τα εξής:



Οπως ήδη διαβάσατε, το "Ιδρυμα Κων/νος Μητσοτάκης" (οι δεξιοί έχουν μία μονομανία και μωροφιλοδοξία να φτιάχνουν ιδρύματα με το όνομά τους, πριν καν ... πεθάνουν!) διοργάνωσε επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία». Καταλαβαίνει ο Επίτιμος ότι είναι πλέον ... στας δυσμάς του βίου του και βιάζεται να κλείσει τους λογαριασμούς του με την Ιστορία. Δυστυχώς, όμως, γι' αυτόν κάποια πράγματα δε χρειάζεται να περιμένουμε να γραφτούν στην Ιστορία διότι είναι ΗΔΗ γραμμένη Ιστορία!

Ο Μητσοτάκης δεν απάντησε σε όσους (μεταξύ των οποίων και ο μακαρίτης Κων. Καραμανλής, βλ. εδώ) του επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για την Αποστασία του 1965 και αναφέρθηκε μόνο στις ευθύνες των άλλων πρωταγωνιστών. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, «πλην ημών», των αποστατών δηλαδή, «ενέπαιζαν τον ελληνικό λαό»! Χωρίς να ντρέπεται (και ποιός έχασε τη ντροπή για να την βρει ο Μητσοτάκης?) υποστήριξε ότι οι αποστάτες της Ενωσης Κέντρου κατέβαλαν ... αγωνιώδεις προσπάθειες για να αποφευχθεί η κρίση (μπα? και οι ιστορικοί αλλά και όλοι εμείς που νομίζαμε ότι αυτοί δημιούργησαν τη κρίση?). Υποστήριξε μάλιστα ο αναίσθητος ότι έχει λύσει «τους λογαριασμούς με την Ιστορία» (!), ότι έχει τη συνείδησή του καθαρή (!!) και ότι «το προσωπικό τίμημα των γεγονότων του ΄65, πολιτικά, εκλογικά και ιστορικά το έχω καταβάλει. Και επιτρέψτε μου να πω, ίσως και με το παραπάνω» (αυτή είναι η μόνη αλήθεια που είπε: πράγματι ο λαός πότε δεν τον συγχώρεσε για το 1965 και όταν, λόγω του "βρώμικου" '89, τον έκανε ... εκ παραδρομής πρωθυπουργό το 1990, τον καθαίρεσε εντός 3 ετών, το 1993!).

















Για τους νεότερους, να θυμήσω ότι η Ένωση Κέντρου είχε κερδίσει τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964 με ένα από με ένα πολύ υψηλό ποσοστό (52,72%) και ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 1965 λόγω της διαφωνίας του με τον νεαρό και "γιο της μαμάς Φρειδερίκης" βασιλιά Κωνσταντίνο για το πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας (ο βασιλιάς ήθελε τον Πέτρο Γαρουφαλλιά, μετέπειτα αποστάτη) και την αλλαγή του αρχηγού ΓΕΣ. Τα Ανάκτορα, μάλιστα, ανακάτεψαν στο ενδιάμεσο και την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδέαν, Δημοκρατίαν, Αξιοκρατίαν», κάποιοι έλεγαν και "Ανδρέα"!), στην οποία ενέπλεκαν και τον Ανδρέα Παπανδρέου: η ΕΡΕ υποστήριζε ότι υπήρχε μια μυστική οργάνωση αξιωματικών ("ΑΣΠΙΔΑ"), οι οποίοι ήθελαν να ... ανατρέψουν τους «εθνικόφρονες» συναδέλφους τους και να προωθηθούν σε καίριες θέσεις του στρατεύματος. Από τις ανακρίσεις που έγιναν δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία ούτε για την επικινδυνότητα της ομάδας ούτε για την ανάμειξη του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου. Ολα ήταν αντιπερισπασμός για την δικαιολόγηση της αντίστοιχης (και υπαρκτής!) δεξιάς "φράξιας" μέσα στον ελληνικό στρατό, του ΙΔΕΑ!

Η αλήθεια είναι ότι τα Ιουλιανά του 1965 αποτελούν μία από τις "μαύρες" σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας, αφού, με αντάλλαγμα το χρήμα και την "καρέκλα", εκμαυλίστηκαν πολλές συνειδήσεις διάφορων "φυντανιών" (Τσιριμώκος, Νόβας κλπ), που, ενώ το πρωϊ στήριζαν τη νόμιμη κυβέρνηση του λαού, το απόγευμα αποστατούσαν και στήριζαν το Παλάτι και την Φρειδερίκη. Την ίδια περίοδο αποκαλύφθηκε και ο βρώμικος ρόλος των ισχυρών τότε συγκροτημάτων Τύπου, της κεντρώας "Ελευθερίας" του Πάνου Κόκκα και αλλά και των εφημερίδων του Λαμπράκη!

Δυστυχώς για τον Μητσοτάκη κι ευτυχώς για εμάς, η Ιστορία έχει γραφεί για το έτος 1965. Και δεν αλλάζει.

Υ.Γ. (1): Προσωπικώς, συνιστώ να διαβάσετε το βιβλίο του Γιάννη Κάτρη: "Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα 1960-1970", Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1974, και το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου: "Η Δημοκρατία στο απόσπασμα", Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1974, αλλά και επανέκδοση από τις Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2007 (παλαιότερη ανάρτησή μου, εδώ). Περιγράφουν με γλαφυρότητα, ιστορική ακρίβεια και λεπτομέρειες όλα τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης. Επίσης, το βιβλίο-φωτορεπορτάζ του Φώντα Λάδη: "Ιουλιανά 1965, 100 μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα", Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1985.

Υ.Γ.(2): Τί είναι αυτό που διαβάζω? Ο καθηγητής κ. Βενιζέλος, επίδοξος αρχηγίσκος στο Πασόκ και κάποτε αυτόκλητος ... "μελλοντικός ηγέτης" της δημοκρατικής παράταξης (θυμάστε, τότε με τον καφέ!), στο Συμπόσιο για τα Ιουλιανά δεν άγγιξε καθόλου τον όρο "Αποστασία" και έκανε απλά λόγο για «κρίση του 1965» (στην κρίση φταίνε όλοι κύριε καθηγητά, στην Αποστασία όμως υπήρξε θύτης και θύμα!). Είπαμε: εκλεκτικές συγγένειες! Διαβάστε και το σχόλιο του Νίκου Λαγκαδινού, εδώ.

Υ.Γ.(3): Πληρωμένη απάντηση έδωσε στον "βρυκόλακα" Μητσοτάκη ο Γιώργος στην "Ελευθεροτυπία":
«Αυτή είναι η ιστορία τους διαχρονικά, την οποία τώρα κάποιοι γνωστοί επιχειρούν να την ξαναγράψουν αντί απλώς να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία».

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια...

Εμείς το λέγαμε εξαρχής: ότι ο νεαρός Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επελέγη μόνον για το "φυζίκ" του και για να προσελκύσει τους trendy και τους emo νεαρούς ψηφοφόρους, που αρέσκονται στην εικόνα και όχι στην ουσία και που θέλουν να "τιμωρούν" το ... "κακό" Πασόκ (στο οποίο, βεβαίως, οφείλουν το γεγονός ότι σήμερα είναι ελεύθεροι να ψηφίζουν και να έχουν τόση ελευθερία...). Και ότι επ'ουδενί έχει τις γνώσεις, το πρόγραμμα, τις δυνατότητες να εφαρμόσει το ούτως ή άλλως νεφελώδες συνοθύλλευμα απόψεων που συνιστούν τις "θέσεις" του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν, είναι και θα παραμείνει επί μακρόν ακόμη ένα κόμμα διαμαρτυρίας και όχι ένα κόμμα με θέση και άποψη εφαρμόσιμη και ικανή να μας οδηγήσει μπροστά.

Ολα τα παραπάνω τα ενστερνίζεται πλέον και "Το Βήμα", αφού πρώτα για καιρό τον πριμοδότησε, όπως όλα τα ΜΜΕ, με τα υψηλά ποσοστά και με την υπερπροβολή! Αρχισαν να παραδέχονται όσα όλοι εμείς φωνάζαμε! Βεβαίως, μεσολάβησε και το "βατερλώ" της συνέντευξής του στο Αλτερ, όπου αφ'ενός μεν έπιασε πάτο στις θεαματικότητες, αφ'ετέρου δε ο cool Alexis επιβεβαίωσε ΤΡΑΓΙΚΑ την άγνοια και την ημιμάθειά του!

Γράφει η "Πανδώρα", αναπαράγοντας όσα ακούσαμε όλοι όσοι παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη:

"Μιλώντας για το Βατερλό, ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε το δικό του προχθές το βράδυ στην εκπομπή του Ν.Χατζηνικολάου. Εκεί, μας έδειξε ότι εκτός από νέος, ωραίος και επικοινωνιακός είναι επίσης χαρακτηριστικό προϊόν της ρηχής αριστερής παιδείας των ημερών μας, καθώς επί περίπου μιάμιση ώρα ξεδίπλωσε την ημιμάθειά του σε άθλια ελληνικά. Αρκούμαι σε τρία σημεία, που ήσαν και τα ενδεικτικότερα: την αιτιατική «τον υφέρπων ρατσισμό», την άγνοιά του για το αν ο Τζ. Μ. Κέινς είναι ακόμη εν ζωή ή μας έχει αφήσει χρόνους και, τέλος, την άγνοιά του για τον πολιτικό χαρακτήρα των ιδεών του Κένεθ Γκαλμπρέιθ. Ουδόλως εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι, ως χθες το βράδυ και εν αντιθέσει με τη συνήθη πρακτική του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ δεν είχε ακόμη δώσει στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης. Το ίδιο θα έκαναν και οι Γάλλοι, αν τη συνέντευξη είχε δώσει ο Ναπολέοντας...".

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!