Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Αναδημοσίευση από την Athens Voice:


Στο σημερινό τεύχος της Athens Voice (25-1-08), o Πάσχος Μανδραβέλης, ένας αρθρογράφος που μόνο "φιλοπαπανδρεϊκός" δε μπορεί να χαρακτηρισθεί, επισημαίνει με τρόπο δηκτικό κάποια πράγματα που επί μήνες φωνάζουμε όλοι όσοι στηρίξαμε τον Γιώργο. ΔΕΝ αντιλέγουμε δηλ. ότι κάποιες επιλογές του Προέδρου "δεν του βγήκαν" ή δεν "λειτούργησαν", αλλά αυτό είναι συνηθισμένο στην πολιτική. Εκείνο που ΔΕΝ είναι συνηθισμένο (και μας βάζει σε υποψίες για "στημένο" παιχνίδι) είναι η διαπίστωση ότι, ενώ οι αστοχίες του Γιώργου "μεγεθύνονται" με σκοπό τη φθορά του, οι ΙΔΙΕΣ (ή και μεγαλύτερες) αστοχίες του Καραμανλή, του Βενιζέλου κλπ "αποσιωπώνται" με σκοπό το προμοτάρισμά τους!
Π.χ.: εγκαλείται ο Γιώργος για άστοχη επιλογή συνεργατών, όταν ο Καραμανλής χρησιμοποιεί τους ίδοιυς και τους ίδιους αποτυχημένους (βλ. δις υπουργοποίηση Τσιτουρίδη). Λοιδωρείται ο Γιώργος για το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου (όταν η κυβέρνηση μοίρασε εκατομμύρια ευρώ εξαγοράζοντας συνειδήσεις) και λιβανίζεται ο Βενιζέλος που ... έχασε από τον χαμένο!

Συμπέρασμα: τον Καραμανλή, καίτοι έχασε επανειλλημένα τις εκλογές μέχρι να τις κερδίσει το 2004, τον ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ το κόμμα του. Στον Γιώργο έβαλαν τρικλοποδιά εξ αρχής, το κόλλησαν τη ρετσινιά. Παραθέτω όλη τη ενδιαφέρουσα ανάλυση. Δίνει σαφέστατες απαντήσεις στα "ψευδοερωτήματα" των "ανησυχούντων" φίλων του κ. Βενιζέλου:

"ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ: Σε ένα από τα θαυμάσια σκίτσα του, ο Aνδρέας Πετρουλάκης εμφανίζει ένα στέλεχος του ΠAΣOK να ανακοινώνει στον κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι «εκτός από τα σκάνδαλα στο Yπουργείο Πολιτισμού, βγήκαν και σκάνδαλα στο ΣΔOE». «Πω-πω», αναφωνεί ο αρχηγός του ΠAΣOK, κοιτάζοντας τα χαρτιά των δημοσκοπήσεων. «Θα πέσουμε κι άλλο!» («Kαθημερινή» 16/1/2008). Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, δηλαδή μετά από δύο μέρες, η δημοσκόπηση της “Public Issue” δικαίωσε το σκίτσο. Mεσούντος του σκανδάλου Zαχόπουλου, ο κ. Kαραμανλής έχασε (την περίοδο Δεκέμβριος 2007 - Iανουάριος 2008) μία μονάδα στη μέτρηση για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργός και ο κ. Παπανδρέου δύο! Σε δημοφιλία ο πρωθυπουργός που διόρισε τον κ. Zαχόπουλο έχασε δύο μονάδες, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε το διορισμό, έχασε οκτώ! («Kαθημερινή 19/1/2008).
Tο παράδοξο αυτό πρέπει να έχει κάποια εξήγηση, κι αυτή δεν είναι η αποκαλούμενη «κρίση του δικομματισμού», με την έννοια ότι ο όρος «κρίση του δικομματισμού» περιγράφει το φαινόμενο, δεν το εξηγεί. H κρίση του δικομματισμού είναι υπαρκτή, επειδή ο ελληνικός δικομματισμός υπήρξε κρατικοδίαιτος. Tα μεγάλα κόμματα, παρά το γεγονός ότι είναι συνασπισμοί στελεχών με ετερόκλητες απόψεις, παραμένουν ενιαία διότι υπάρχει η πελατειακή διαχείριση του κράτους, ή η ελπίδα γι’ αυτή. Tώρα που η κρατική παρέμβαση για ποικίλους λόγους γίνεται όλο και πιο αναποτελεσματική, τα δύο μεγάλα κόμματα τιμωρούνται από τους ψηφοφόρους τους. Aυτό όμως δεν εξηγεί γιατί 91% των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένοι από το ΠAΣOK και μόνο 79% από τη NΔ. Στο κάτω-κάτω της γραφής, οι πράξεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή μας, ενώ τα ελλείμματα του ΠAΣOK εμμέσως μόνο μας αφορούν.
Tο ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η κρίση του δικομματισμού πλήττει περισσότερο το ΠAΣOK και λιγότερο τη NΔ; Mία εξήγηση που προτάθηκε είναι το ηγετικό έλλειμμα του κ. Παπανδρέου. Aυτό μπορεί να είναι υπαρκτό, αλλά πώς τεκμηριώνεται; Yπάρχει μια ξεχασμένη ιστορία που πρέπει να προσέξουμε: όταν ο κ. Kαραμανλής έγινε αρχηγός της Nέας Δημοκρατίας έδιωξε από το κόμμα πέντε κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων και τον αντίπαλό του για την ηγεσία κ. Γιώργο Σουφλιά. Aυτό ερμηνεύτηκε ως ηγετικό προσόν. O αποκλεισμός στελεχών του κ. Bενιζέλου από τα ήσσονος σημασίας όργανα για τη διοργάνωση του συνεδρίου ερμηνεύτηκε ως «βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά». Mην παρεξηγηθούμε: και τα δύο, αντιδημοκρατικά μέτρα ήταν. Aπλώς η αντιδημοκρατικότητα για τον κ. Kαραμανλή λογίστηκε στα θετικά, ενώ για τον κ. Παπανδρέου στα αρνητικά.
Mπορεί ίσως το ηγετικό έλλειμμα να τεκμηριωθεί με το λόγο του κ. Παπανδρέου, που δεν είναι σαφής, ή με τις επιλογές προσώπων, που δεν ήταν πάντα οι καλύτερες. Aλλά, πάλι, και ο λόγος του κ. Kαραμανλή, παρά τους θεατρινισμούς των χειρονομιών, δεν είναι τίποτε ιδιαίτερο. Παραμένει ένα συμπίλημα ηθικολογίας και ανερμάτιστης υποσχεσιολογίας. Όσο για τα πρόσωπα, εντάξει! Yπήρξε ατυχής η επιλογή της κ. Φώφης Γεννηματά για το ψηφοδέλτιο επικρατείας, αλλά η επιλογή του κ. Έβερτ για την ίδια θέση ήταν καλύτερη; Γιατί ξεχάσαμε τον δεύτερο και μας ενοχλεί πάντα η πρώτη; Έτσι κι αλλιώς, ο μεν κ. Παπανδρέου επιχείρησε ανανέωση του πολιτικού δυναμικού έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις επιτυχή και σε άλλες ανεπιτυχή αποτελέσματα, ο κ. Kαραμανλής έπαιξε στα σίγουρα παρά το παλλαϊκό αίτημα της ανανέωσης.
H αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπανδρέου είναι πλήρως απαξιωμένος στα μάτια της κοινής γνώμης. Δεν απαξιώθηκε από τους αντιπάλους του, αλλά από τους συντρόφους του και τα φίλια του ΠAΣOK Mέσα. Όταν υψώνει τους τόνους, κατηγορείται για λαϊκισμό. Όταν τους χαμηλώνει, για απουσία αντιπολίτευσης. Όσο δεν κατέθετε πρόγραμμα διακυβέρνησης, «το ΠAΣOK δεν είχε θέσεις». Όταν το κατέθεσε, πήγε αδιάβαστο («τα κείμενα δεν κερδίζουν εκλογές» είπε ο κ. Bενιζέλος). Όταν κάνει σημαία το σκάνδαλο των ομολόγων, κάνει μονοθεματική αντιπολίτευση. Σήμερα, που επιμένει σε θεσμικά μέτρα κατά της διαφθοράς, κατηγορείται ότι δεν αρπάζει την ευκαιρία να αντεπιτεθεί. Aν πήγαινε την περασμένη Παρασκευή στη Bουλή, θα νομιμοποιούσε το παιχνίδι του πρωθυπουργού, που απαντούσε στον κ. Aλαβάνο για την υπόθεση Zαχόπουλου. Δεν πήγε, οπότε «απουσίασε από τη μάχη».
Aυτό δεν έχει να κάνει με μια περίτεχνη συνωμοσία των MME και των δελφίνων του ΠAΣOK, παρά το γεγονός ότι πολλοί υποδαυλίζουν την κατάσταση περιμένοντας να καρπωθούν οφέλη από αυτή. Περισσότερο έχει να κάνει με τη νάρκη της «δεξιάς παρένθεσης», την οποία πάτησε. Tο ΠAΣOK μπορεί να συγχώρεσε τον κ. Παπανδρέου που δεν κέρδισε τις εκλογές του 2004, αλλά δεν μπορεί να τον συγχωρήσει που δεν έριξε τη NΔ το 2005. Aς μην ξεχνάμε ότι από τότε ξεκίνησαν οι ψίθυροι ότι η NΔ πέφτει και δεν απαιτείται παρά ένα μικρό σπρωξιματάκι «ίνα πληρωθούν οι γραφές». Tο γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις στο μέσον της πρώτης τετραετίας δεν επιβεβαίωναν την προφητεία οδήγησε στην αμφισβήτησή του και τελικά στην απαξίωσή του. Aφού θεωρήθηκε ανίκανος να γκρεμίσει μια –κατά τα ειωθότα– ετοιμόρροπη κυβέρνηση, θεωρείται λειψός για όλα. H πρώτη απαξίωση λειτουργεί σαν χιονοστιβάδα. Διογκώνεται με κάθε γύρισμα –με κάθε πράξη– για να συμπαρασύρει τελικά τα πάντα, ακόμη και το κόμμα του.
Mε άλλα λόγια, ο κ. Παπανδρέου, μαζί με τις υπαρκτές υποκειμενικές αδυναμίες του, φορτώθηκε και τις αντικειμενικές αδυναμίες ενός συστήματος που, καλώς ή κακώς, λειτουργεί με οκταετή κύκλο. Aυτό το γλίτωσε ο κ. Kαραμανλής. Aς μην ξεχνάμε ότι η NΔ, υπό την ηγεσία του νυν πρωθυπουργού, οδηγήθηκε το 2000 στην τρίτη κατά σειρά ήττα, πράγμα πρωτοφανές για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Kι όμως: ουδείς αμφισβήτησε τον κ. Kαραμανλή, όχι μόνο γιατί η διαφορά με το ΠAΣOK ήταν μικρή, αλλά και γιατί οι προσδοκίες για τη νίκη δεν ήταν τόσο υψηλές. Aκόμη και στη NΔ είχε εμπεδωθεί η άποψη ότι το ΠAΣOK κάποιον άσο θα βγάλει την τελευταία στιγμή για να συνεχίσει να κυβερνά, και η NΔ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.
H αχίλλειος πτέρνα του ΠAΣOK είναι η πραγματική ή φανταστική πολιτική ικανότητά του. Όλοι συγχωρούν τα πάντα στη NΔ –«τόσο μπορεί, τόσο κάνει»– και περιμένουν τα πάντα από το ΠAΣOK. Aκόμη και να κυβερνήσει η NΔ: «Aν υπήρχε μια πιο ικανή και προπαντός υπεύθυνη αντιπολίτευση» έγραψε ο κ. Nίκος Nικολάου «που θα άρθρωνε έναν εποικοδομητικό λόγο με προτάσεις, τότε και η κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας θα αναγκαζόταν να δουλέψει πιο σκληρά, να παράξει περισσότερο και καλύτερο έργο. H απουσία σοβαρού αντιπάλου, δηλαδή, βύθισε την κυβέρνηση σε απραξία σε πολλούς τομείς...» («Kαθημερινή», 22/9/2007) Aυτό δεν είναι ευφυολόγημα, είναι εμπεδωμένη πεποίθηση, κυρίως μέσα στο ΠAΣOK. Aς μην ξεχνάμε ότι από την επομένη της ήττας του το ΠAΣOK δεν αντιπολιτευόταν, απλώς προετοιμαζόταν για να κυβερνήσει. Tα στελέχη του δεν ήταν βουλευτές αντιπολίτευσης, φέρονταν σαν υπουργοί εν αναμονή. Oι θεωρητικές συζητήσεις δεν αγγίζουν την πολιτική της NΔ, μονίμως κι αποκλειστικώς ασχολούνται με τη φυσιογνωμία του ΠAΣOK. Eξού και όλη η φιλολογία για τις θέσεις που πρέπει να έχει το ΠAΣOK, αλλά ουδείς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το γεγονός ότι η NΔ εκλέχτηκε το 2007 μην έχοντας καν ένα τυπωμένο πρόσχημα προγράμματος. Tο ΠAΣOK έπρεπε να είναι όλα μαζί: και να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και να κυβερνά διά της (αξιόπιστης - εποικοδομητικής) αντιπολίτευσης. Aν έκανε περισσότερο το πρώτο, κατηγορείτο για λαϊκισμό, αν έκανε περισσότερο το δεύτερο, «απουσίαζε από τη μάχη».
Aν, σ’ αυτή την πολιτική υπεροψία συνολικά του χώρου, προστεθεί κι ένας υπερβολικός εγωκεντρισμός των στελεχών (εκατό πρώην υπουργούς και δέκα πρωθυπουργίσιμους έχει το ΠAΣOK), τότε το αποτέλεσμα είναι χαοτικό. Aρκούν και χοντροκομμένες σπιουνιές από τους αντιπάλους, για να δημιουργούνται διαρκώς νέοι κύκλοι εσωστρέφειας.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν θέλουν επ’ ουδενί να αθωώσουν τις ατυχείς πολιτικές μεταστροφές του κ. Γ. Παπανδρέου και τις δυστυχείς επιλογές κάποιων προσώπων. Aπλώς –με δεδομένο ότι και ο κ. Kαραμανλής δεν έκανε τις πλέον επιτυχημένες επιλογές προσώπων, ενώ ο πολιτικός του λόγος μόνο από ιδεολογική καθαρότητα και πολιτικό βάθος δεν διακρίνεται– επιχειρεί να εξηγήσει γιατί ο δικομματισμός δεν καταστρέφεται με λογικό τρόπο, να χάνουν, δηλαδή, τα δύο κόμματα αναλογικά".
(το σκίτσο του Α. Πετρουλάκη από την "Καθημερινή").

Να'μαστε πάλι εδώ...

Αναδημοσιεύω ένα πολύ ενδιαφέρον mail του Κων-νου Γεωργίου (congeo13@yahoo.gr) :

"Έχουμε πει πολλά κατά καιρούς για το ρόλο των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Κάναμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τόπο στην οργή, αλλά δεν μας αφήνουν ν' αγιάσουμε! Ας πάρουμε ένα τελευταίο –ιδιαίτερα χαρακτηριστικό– παράδειγμα, για το οποίο αναφερθήκαμε και σε πρόσφατο κείμενο μας. Στο «Βαρόμετρο» Ιανουαρίου της Public Issue (V- PRC) για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΪ, οι θετικές γνώμες για τον Καραμανλή εμφανίζονται να μειώνονται κατά 2 μονάδες σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ οι αντίστοιχες θετικές γνώμες για τον Παπανδρέου μειώνονται κατά…8 μονάδες! Ναι, 8 μονάδες.
Και ας δεχτούμε, ως υπόθεση εργασίας τη γνωστή «καραμέλα», ότι ο Παπανδρέου δεν μπορεί ακόμα να προσποριστεί τη φθορά Καραμανλή.
Ας δεχτούμε επίσης και την άλλη «καραμέλα», ότι υπάρχει κρίση στο δικομματισμό και είναι λογικό τα ποσοστά των δύο αρχηγών να πέφτουν μαζί. Ας το δεχτούμε κι αυτό.
Μπορεί κανείς να μας εξηγήσει, πώς είναι δυνατό μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου, που η χώρα συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο που αφορά προσωπικά τον Καραμανλή και τους αυλικούς του, ο Παπανδρέου να παρουσιάζει 4 φορές μεγαλύτερες απώλειες σε θετικές γνώμες από τον Καραμανλή;
Είναι ακόμη ένα παράδειγμα, που ενισχύει ακόμη περισσότερο δύο θεμελιώδεις παραδοχές μας:
α) Οι δημοσκοπήσεις έχουν μετεξελιχθεί από εργαλείο καταγραφής της πραγματικότητας, σε εργαλείο διαμόρφωσης της πραγματικότητας.
β) Όσοι θέλουν να κάνουν παιχνίδι στο εσωτερικό της Ν.Δ. «τελειώνοντας» τον Καραμανλή, αφού ό,τι είχε να τους δώσει το έδωσε, και τοποθετώντας άλλο «αχυράνθρωπο», δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αποκομίζει κέρδη ο Παπανδρέου. Θα είναι γι αυτούς η απόλυτη καταστροφή, αφού δεν τον ελέγχουν και ο ίδιος δεν σκύβει το κεφάλι.
Απλά και ξεκάθαρα.
Ο δικός τους άνθρωπος: χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να πάρουμε θέση σε αυτόν την σύγκρουση-οχετό μεταξύ των συνεκδοτών του ΘΕΜΑΤΟΣ, οφείλουμε να θέσουμε ένα απλό ερώτημα:
Ποιος ήταν αυτός ο οποίος, όταν η κυβέρνηση στριμώχθηκε για τα καλά με το «Μαξίμου-γκέϊτ», την έβγαλε από τη δύσκολη θέση;
Ποιος ήταν αυτός ο οποίος, παίρνοντας σβάρνα κανάλια και ραδιόφωνα, μετέτρεψε το «σκάνδαλο Ζαχόπουλου» σε «σκάνδαλο Θέμου»;
Και δύο ακόμη στοιχεία που πρέπει να επισημανθούν:
α) Πριν μία εβδομάδα εξαπέλυσε μία απίστευτη βόμβα, καταγγέλλοντας για απίστευτη συναλλαγή τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ και «κολλητό» του Καραμανλή, Σπύρο Κλαδά, μέσω συγκεκριμένου βουλευτή της Ν.Δ. Από τότε, η απόλυτη «γαργάρα»: δεν έχει αποκαλύψει κανένα επιπρόσθετο στοιχείο επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο, η δε κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα αφού δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Η απόλυτη συγκάλυψη δηλαδή.
β) Κι αφού κατήγγειλε αυτά τα απίστευτα εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του Καρμανλή πριν μία εβδομάδα, χθες άρχισε τους επαίνους στην κυβέρνηση ότι δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς (!) στην υπόθεση Ζαχόπουλου και έφτασε στο σημείο να εκτοξεύσει λάσπη προς τον Γιώργο Παπανδρέου…
Ποιος ωφελείται από την κρίση; Ποιος μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της χώρας;

Κωδικοποιώντας τη σκέψη μας για το σημερινό πολιτικό σκηνικό, υπογραμμίζουμε τα εξής:
1.- Οι μόνοι πραγματικοί κερδισμένοι της πολιτικής ρευστότητας είναι τα μεγάλα –παρασιτικά- επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αυτά που θέλουν στην ηγεσία των κομμάτων εξουσίας «αχυράνθρωπους», υπηρέτες των συμφερόντων τους.
Αυτά, τα οποία προσκύνησε ο Καραμανλής από το 2000, όταν τοποθέτησε τον τοποτηρητή τους Θεόδωρο στον πυρήνα του νεοδημοκρατικού συστήματος εξουσίας.
Αυτά, τα οποία αφού πήραν ό,τι είχαν να πάρουν από τον Καραμανλή, τώρα τον θεωρούν «ευάλωτο» και προωθούν την Ντόρα.
Αυτά, τα οποία θα έκαναν το παν για να υποχρεωθεί ο Παπανδρέου να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θα έκαναν -και κάνουν- το παν για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Παπανδρέου δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει τη Ν.Δ. Ό,τι το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας βρίσκεται σε Ομίλους και άλλα τέτοια φαιδρά.
2.- Ο μόνος που μπορεί να βάλει ένα τέλος στην πολιτική κατάπτωση και να βγάλει τη χώρα από τα σημερινά της αδιέξοδα είναι ένας ηγέτης τον οποίο κανένα παράκεντρο εξουσίας δεν «κρατάει» από πουθενά. Είναι ο μοναδικός που τόλμησε και τα έβαλε πραγματικά μαζί τους. Δεν υπέκυψε και δεν πρόκειται να υποκύψει. Πρότεινε και επαναφέρει συγκεριμένα μέτρα αντιμετώπισης όλων αυτών των φαινομένων, γεγονός πάντως που δεν συγκινεί τα ΜΜΕ με αποτέλεσμα οι εν λόγω κινήσεις να «θάβονται» με προφανή σκοπό να επιβεβαιώνεται η παραπλανητική εικόνα που καλλιεργείται εδώ και καιρό πως τάχαμου η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη, δεν ασκεί το ρόλο της, δεν συμπαραστέκεται στους πολίτες. Απώτερος στόχος: η διατήρηση της νοσηρής λογικής, που πάντως εξυπηρετεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αριστεράς, ότι δηλαδή ΝΔ-Πασοκ είναι περίπου ένα και το αυτό".