Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Προς μία "υπερσυντηρητική" δημοκρατία? 'Η αλλιώς: ο Μπομπ είναι gay!

Προσωπικά, δεν μου άρεσε ποτέ σαν κινούμενο σχέδιο ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης! Το θεωρούσα άκομψη προχειροδουλειά από γραφιστικής άποψης. Για όσους (παλαιότερους) δεν γνωρίζουν σε τί αναφέρομαι, επεξηγώ, αντιγράφοντας από την Wikipedia:

"Μπομπ Σφουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής είναι η μεταγλωττισμένη στα ελληνικά αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων SpongeBob SquarePants. Προβάλλεται στην Ελλάδα από το Channel 9 και πρόσφατα από το Star Channel. Πρωταγωνιστής της είναι ο ομώνυμος χαρακτήρας Μπομπ Σφουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής ... Αν και η σειρά έχει γίνει υπερμετρικά δημοφιλής σε πάρα πολλές χώρες, έχει επίσης εισπράξει αρνητικά σχόλια: Σχεδόν σε όλα τα επεισόδια υπάρχουν "πράγματα μόνο για ενηλίκους", όπως είπε ο δημιουργός του Μπομπ Σφουγγαράκη, ο Steven Hillenburg. Σύμφωνα με μερικούς αυτό καθιστά την σειρά ακατάλληλη για ανηλίκους. Το τελευταίο αντικρούστηκε με το επιχείρημα πως οι τηλεθεατές μικρότερης ηλικίας απλά δεν τα καταλαβαίνουν. Επίσης, υπάρχει η κατηγορία πως για την παραγωγή του ξοδεύονται πολύ μικρά χρηματικά ποσά. Για παράδειγμα, σε πολλά επεισόδια εισάγονται φωτογραφίες, κάτι που είναι απαγορευτικό για τα κινούμενα σχέδια. Τέλος, αισθητή είναι η βία. Πολλές φορές παρακολουθούμε τους ήρωες να καίγονται, να διαμελίζονται, να κατασπαράζονται από τσούχτρες κ.ά. Ιδιαίτερα στα επεισόδια που συμμετέχει ο Καλαμάρης Πλοκάμιας, παρακολουθούμε τους πρωταγωνιστές να μιλάνε για πράγματα που αφορούν τον θάνατο. Παρ'όλα αυτά, με εξαίρεση όχι παραπάνω από δύο επεισόδια, οι χαρακτήρες παραμένουν ζωντανοί".

Γιατί τα γράφω όλα αυτά? Γιατί, μέσα στο γενικό χαμό που προέκυψε με την de facto κατάργηση μιας ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, δεν πήρε διαστάσεις ένα (ακόμη) κρούσμα "συντηρητικοποίησης" της τακτικής μιας άλλης τέτοιας Αρχής, του ΕΣΡ. Στο αρμόδιο, λοιπόν, περί τα τηλεοπτικά μας ήθη Συμβούλιο έγινε καταγγελία και μάλιστα από μία υπάλληλο σε αυτό (!) ότι ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης δεν είναι "κατάλληλο" παιδικό πρόγραμμα. Σε τί συνίστατο η καταγγελία, δεν εξηγήθηκε.

Η "Ημερησία" της 24-11-07, από όπου διαβάσαμε το σχετικό
ρεπορτάζ της Σ. Χαϊμαντά, αποδίδει την ... ξαφνική ευαισθησία της καταγγέλουσας στο ότι ήδη στις ΗΠΑ έγιναν παρόμοιες καταγγελίες για τον ...σεξουαλικό προσανατολισμό του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα του καρτούν: gay o Μπόμπ ? Θού Κύριε! Αυτό να ακούσει ο Χριστόδουλος, ο Ανθιμος και το λοιπό παπαδαριό και να έχουμε και άλλες φασαρίες. Κανείς, στο μεταξύ, δεν τονίζει το αυτονόητο: δεν θες κυρία μου να δει το παιδί σου μία σειρά που προβάλλει την διαφορετικότητα? Κλείσε την τηλεόραση! Γιατί πρέπει να επιβάλλουμε λογοκρισία όταν το τηλεχειριστήριο είναι στο χέρι σου?

Εν τέλει, όμως, καταλήγω σε ό,τι εξ αρχής υποστηρίζω: όλη αυτή η χειροτέρευση των ηθών μας είναι αποτέλεσμα της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού που διέπει την φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης. Ετσι "έμαθαν" οι διάφορες "Αρχές" από τους κυβερνώντες, αυτά εφαρμόζουν.