Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Νέο ΜΠΑΧΑΛΟ της κυβέρνησης: ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή?


Από το blog του Γιάννη Ιωάννου

Το να αναγκάζομαι χρονιάρες μέρες να ασχολούμαι με τα σταλινικά απολιφάδια που, κατ'ευφημισμόν, αποτελούν την "αριστερά" στην Ελλάδα, μου προκαλεί αηδία. Αλλά, δυστυχώς, οι Αλέκες και οι Αλέκοι με τα "πουλαίν" τους (Τσίπρηδες) δεν μ'αφήνουν ... "ν'αγιάσω"!

Οπως όλοι ξέρουμε, λόγω της καταστροφής του εμπορικού κέντρου από τα γεγονότα, που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου, και του χαντακώματος της αγοραστικής κίνησης, τέθηκε το ζήτημα να παραμείνουν τα καταστήματα ανοικτά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη κοινωνία, αυτό θα ήταν θέμα τυπικής ρύθμισης: όπως παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή ΠΡΙΝ από τα Χριστούγεννα (χωρίς ποτέ κανείς να διανοηθεί αυτό να το αναγάγει σε δήθεν ... κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων!), έτσι θα παρέμεναν ανοικτά και την επόμενη Κυριακή (πριν από την Πρωτοχρονιά), ΜΟΝΟ για φέτος και ΜΟΝΟ ΛΟΓΩ των εξαιρετικών φετεινών συνθηκών!

Ελάτε, όμως, που στην Ελλάδα έχουμε αφ'ενός μία αναποφάσιστη κυβέρνηση, υπό κατάρρευση, που ΑΔΥΝΑΤΕΙ να λάβει ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΥΠΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (στην αρχή, ο υφυπουργός Βλάχος ζήτησε να ανοίξουν μόνον τα καταστήματα της Αθήνας και μετά ο υπουργός Φώλιας τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος όλων των καταστημάτων όλης της χώρας, που όμως δεν φρόντισε να το καλύψει νομοθετικά, βλ. εδώ), αφ'ετέρου 2 κόμματα της δήθεν "αριστεράς" (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) που καραδοκούν σαν τα όρνια να κάνουν την ... τρίχα τριχιά!

Ετσι, φτάσαμε σήμερα να αντιδικούμε για το αυτονόητο: να ανοίξουν ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ τα εμπορικά καταστήματα στις πόλεις, των οποίων τα εμπορικά κέντρα καταστράφηκαν, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ "απειλή" ή "καταστρατήγηση" ή "κίνδυνο" για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στο μέλλον, όπως υποκριτικά φωνασκούν οι σταλινικές "Κασσάνδρες" του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ!

ΟΡΘΟΤΑΤΑ ο Νομάρχης Αθηνών δήλωσε ότι: "
έλαβα την απόφαση να επιτρέψω το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο του Δήμου της Αθήνας καθώς συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο για την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, με εθελούσια συμμετοχή των εργαζομένων και με τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τα δικαιώματα τους από αυτή την απασχόληση. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι για μελλοντικές πρωτοβουλίες, από όπου και αν προέρχονται για αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές. Καλώ τα υπουργεία, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έστω και την υστάτη στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προστατεύσουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και να εφαρμόσουν τους νόμους" (βλ. εδώ όλη την ανακοίνωση).

ΟΡΘΟΤΑΤΑ το Πασόκ, ως η ΜΟΝΗ υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ζύγισε τα υπέρ και τα κατά της λειτουργίας των καταστημάτων ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ (το λέω ξανά: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ) ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, και έλαβε θέση διά δηλώσεως του Μιχ. Χρυσοχοϊδη:
"
Η τελούσα υπό διαρκή ανασχηματισμό - και ουσιαστικά αποχωρούσα - κυβέρνηση του κ. Καραμανλή αδυνατεί πλέον να δώσει λύσεις ακόμη και στα πιο απλά ζητήματα. Μετά από αμέτρητες παλινωδίες, αποδεικνύεται τελικά ότι η ηγεσία του ΥΠ.ΑΝ. είναι ανίκανη να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι έμποροι, οι καταναλωτές, η ίδια η κοινή λογική υπαγορεύουν. Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τας χείρας της» και μετακυλύει τις ευθύνες από φορέα σε φορέα κι από εκεί στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αρνούμενη να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί, και με δική της ευθύνη, στην αγορά καθ' όλη την περίοδο πριν τις γιορτές. Στερεί έτσι από τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων τη δυνατότητα να αναπληρώσει ένα μικρό μέρος των τεράστιων ζημιών που έχουν τόσο λόγω της ύφεσης όσο και των κοινωνικών αναταραχών των προηγούμενων εβδομάδων. Όλοι, εργαζόμενοι, καταναλωτές, εμπορικός κόσμος και πρωτίστως η κυβέρνηση, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η οικονομική κρίση στην οποία εισέρχεται η χώρα απαιτεί ένα σοβαρό και σταθερό σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας χωρίς «ήξεις - αφίξεις», πισωγυρίσματα και μεσοβέζικες αποφάσεις. Αν δεν λάβουμε τώρα βραχυπρόθεσμες και πιο μεσοπρόθεσμες αποφάσεις που θα τονώσουν τη ζήτηση στην αγορά, ώστε να αποφύγουμε μια μελλοντική αλλά σχεδόν προδιαγεγραμμένη έκρηξη της ανεργίας, αύριο ίσως είναι πολύ αργά".-

Βλ. εδώ την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το ίδιο θέμα: ΜΝΗΜΕΙΟ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ! Τί να μας πουν, όμως, οι ψευδεπίγραφοι "κομμουνιστές" με τα διαμερίσματα και τις περιουσίες? Τί ξέρουν αυτοί από την αγωνία του μικροεμπόρου που, από Δευτέρα, έχει να πληρώσει επιταγές και λογαριασμούς? Σκέφτηκε ποτέ η Αλέκα, που "κόπτεται" για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα καταστήματα (την ίδια στιγμή που ο "Ριζοσπάστης" ως εργοδότης απολύει άλλους, βλ. εδώ), ότι, αν κλείσουν τα καταστήματα αυτά, τότε οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν εργασία?

Οι ευχές του Tzonakos...

O φίλος μου ο tzonakos έστειλε τις ευχές του κι ένα ωραίο δέντρο:

Καλές Γιορτές με Αγάπη, υγεία και όραμα για ενα καλύτερο αύριο. Εύχομαι όλα να ειναι καλύτερα για όλους.

Τζονάκος