Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ξανά Βαλκάνιοι!

Ορθότατα τα λέει σήμερα ο Αντ. Καρακούσης, στη στήλη Γνώμες του "Βήματος", με τίτλο "Ξανά Βαλκάνιοι". Ουσιαστικά επισημαίνει αυτό που επί 5 χρόνια στερηθήκαμε με τη ΝΔ: να νιώθουμε και να είμαστε ευρωπαίοι πολίτες που έχουμε όραμα...

"Κοινή είναι πια η πεποίθηση ότι έπειτα από πέντε χρόνια νεοδημοκρατικής εξουσίας δεν υπάρχουν σοβαρά πεδία προόδου. Αν εξαιρεθεί η συνέχιση των προγραμματισμένων από την εποχή του κ. Σημίτη μεγάλων οδικών έργων, τίποτε το μεγάλο δεν προσέθεσε στη χώρα η νεοδημοκρατική εξουσία. Αντιθέτως οι απώλειες ήταν διαρκείς καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρελθούσης πενταετίας.  Στην οικονομία ξοδεύτηκε το πλεονέκτημα της ανάπτυξης και μαζί τα ελλείμματα, όπως και τα χρέη, ξανάγιναν βασανιστικά. Το υποτιθέμενο επανιδρυθέν κράτος αποδεικνύει κάθε τόσο την οπισθοχώρηση και την αναποτελεσματικότητά του, όπως συνέβη και τώρα με τις πυρκαϊές. Η Παιδεία υποβαθμίστηκε, η Υγεία επίσης, το έγκλημα μεσουρανεί, η διαφθορά θέριεψε, το περιβάλλον επλήγη βάναυσα και η διεθνής θέση της χώρας υποχώρησε, όπως η φανερή στασιμότητα των εθνικών θεμάτων επιβεβαιώνει.  Αν επιχειρήσει κανείς μια σύγκριση των επικρατουσών το 2004 συνθηκών και των σημερινών θα αντιληφθεί τις απώλειες και τα χαμένα χρόνια, θα αισθανθεί ξανά την απόσταση που μεγάλωσε από την προηγμένη Ευρώπη".

'Ολο το άρθρο-γνώμη, εδώ...

Εμφανίστηκε επιτέλους ο ... κουφός ΥΠΕΧΩΔΕ!

«Πονάει η καρδιά όλων των Ελλήνων», δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς (βλ. εδώ).

Ξεμύτισε σαν τον γυμνοσάλιαγκα, με το σβήσιμο των πυρκαγιών, ο καθ'ύλην αρμόδιος υπουργός που επί τόσες μέρες είχε χαντακωθεί και εξαφανιστεί!

Σχόλιο: να δεις πώς θα πονέσει η δική σου καρδιά το βράδυ των εκλογών, κύριε Σουφλιά!

Κυβέρνηση-αλαλούμ!

Από το ρεπορτάζ του Σπ. Βραδέλη στα σημερινά "Νέα", που αποδεικνύει πόσο μ...κες είναι οι μ...κες που μας κυβερνάνε:

1. Συνέλαβαν τον πιλότο!
ΣΤΗ ΡΟΔΟ συνελήφθη ο πιλότος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που απέστειλε ως βοήθεια η Κύπρος. Πρόκειται για Ρώσο πιλότο, ο οποίος είχε ξαναβρεθεί το 2007 στην Ελλάδα και συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης στην Πελοπόννησο. Ο πιλότος είχε υποπέσει τότε σε Τροχαία παράβαση με το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει, την οποία και δεν πλήρωσε, με το ποσό να φτάνει τα 600 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις. Το πρωί της Κυριακής το ελικόπτερο, το οποίο έχει ενοικιάσει η Κύπρος από ιδιωτική εταιρεία και διαθέτει ρωσικό πλήρωμα, προσγειώθηκε στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και ο πιλότος συνελήφθη. Χρειάστηκε η παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για να «σβηστεί» η κλήση και ο πιλότος να συνεχίσει να σβήνει φωτιές.

2. Χάθηκαν οι υδροφόρες!
ΣΚΗΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ με το αλαλούμ της Ηλείας το 2007 επαναλήφθηκαν στην Αττική. Οι πυροσβέστες που ήρθαν για βοήθεια από την επαρχία δεν γνώριζαν τις περιοχές όπου έπρεπε να κατευθυνθούν και σταματούσαν πολίτες για να τους οδηγήσουν. Πολλοί οδηγοί δημοτικών υδροφόρων έχασαν τον δρόμο και επικοινωνούσαν με μέσα ενημέρωσης για να προσανατολιστούν. Αλαλούμ και στον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων: τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις δεν «βρίσκονταν» τις δύο πρώτες ημέρες.

3. Μπλόκαραν τους υλοτόμους!
ΟΙ 60 ΥΛΟΤΟΜΟΙ που πήγαν από χθες στην περιοχή του Κιθαιρώνα από τη Χαλκιδική είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία να βρεθούν αντιμέτωποι με το δασαρχείο, την ώρα που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες κόβοντας δέντρα. Εκπρόσωπος του αρμόδιου δασαρχείου εμφανίστηκε στην περιοχή και ζήτησε να σταματήσουν όλες οι εργασίες με την αιτιολογία πως δεν είχαν άδεια. Με την παρέμβαση της νομαρχίας και της Πυροσβεστικής το θέμα λύθηκε και οι υλοτόμοι με τα αλυσοπρίονα άρχισαν να δημιουργούν από το μηδέν αντιπυρικές ζώνες. «Το Δασαρχείο Αιγάλεω που είναι υπεύθυνο για την περιοχή δεν είχε ανοίξει ούτε μία αντιπυρική ζώνη. Ούτε φίδι δεν χωρούσε εκεί που έπιασε φωτιά. Πού να κινηθούν οι πυροσβέστες;», λέει ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης.

4. Εκκενώσεις... στο κενό!
ΑΛΑΛΟΥΜ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς ως προς τις διαδικασίες απομάκρυνσης των κατοίκων, την ώρα που εκ των υστέρων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε χθες να ενημερωθεί για όσους χρειάστηκε να εγκαταλείψουν προληπτικά τις πληγείσες περιοχές. Έντονες ήταν χθες οι αντιδράσεις των κατοίκων της Καλλιτεχνούπολης, καθώς όπως κατήγγειλαν δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για την εκκένωση της περιοχής παρ΄ ότι η φωτιά κατέβαινε με γρήγορους ρυθμούς από το Νταού Πεντέλης. Ακόμη όμως και σε σημεία όπου κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση δεν λειτούργησε κάποιο οργανωμένο σχέδιο απομάκρυνσης των πολιτών.

5. Αρνήθηκαν την ξένη βοήθεια!
ΤΗΝ ΩΡΑ που τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώνονταν λόγω βλαβών και καταπόνησής τους, το υπουργείο Εσωτερικών είπε «όχι» στην προσφορά εννέα πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροπλάνων που προσφέρθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα από την Αυστρία και τη Ρωσία. Στην Αυστρία δόθηκε η απάντηση «ευχαριστούμε, αλλά δεν θα τα χρειαστούμε» με τη δικαιολογία πως οι τύποι των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων (Αγκούστα Μπελ, SΧ και C-130) δεν είναι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Η Ρωσία προσέφερε στην Ελλάδα ένα ελικόπτερο Ιλιούσιν με δυνατότητα μεταφοράς 45 τόνων νερού, το μεγαλύτερο στον κόσμο, και ένα Βeriev με δυνατότητα μεταφοράς 15 τόνων. Και τα δύο πυροσβεστικά μέσα είχαν χρησιμοποιηθεί και το 2007 με θεαματικά αποτελέσματα. Αρχικά η Ρωσία ρωτήθηκε αν τα πληρώματα των εναέριων μέσων μιλούν αγγλικά. Όταν από τη Μόσχα δόθηκε θετική απάντηση, η Αθήνα είπε «όχι» με την αιτιολογία πως θα υπήρχε πρόβλημα συντονισμού στο κέντρο επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα τα 11 από τα 15 ελικόπτερα που έχει νοικιάσει η Ελλάδα από το εξωτερικό διαθέτουν ρωσικά πληρώματα χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα.

6. Υποτίμησαν τη φωτιά!
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ η Πυροσβεστική υποτίμησε τη φωτιά που άρχισε το Σάββατο στις Πλαταιές και χθες τα ξημερώματα έφτασε στο Πόρτο Γερμενό. «Όταν ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έλεγε πως στην περιοχή πετούσαν έξι αεροπλάνα εμείς βλέπαμε μόνο ένα. Από το μεσημέρι εμφανίστηκαν στην περιοχή, όταν πια η φωτιά απειλούσε τα σπίτια», καταγγέλλει ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης. Η φωτιά τελικά έφτασε στη θάλασσα και οι πολίτες έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ χρειάστηκε να τους παραλάβουν σκάφη του Λιμενικού. Η κατεύθυνση του ανέμου τελικά στάθηκε σύμμαχος των δυνάμεων πυρόσβεσης που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ζώνη άμυνας στο Πόρτο Γερμενό.

Σ.Σ. (1): ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!
Σ.Σ. (2): Και όμως, υπάρχουν και χειρότερα! Διαβάστε το ρεπορτάζ του "Εθνους" για τις γκάφες, εδώ...

"Είστε άχρηστοι": δεν το λέω εγώ...


Το λέει η δικιά τους η "Καθημερινή"!

Από τις κουκουνάρες του Ράλλη στα πεύκα του Αντώναρου...

"Είναι πιθανό ορισμένες πυρκαγιές να οφείλονται σε εμπρησμούς. Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι περισσότερες ήταν τυχαίες. Οι πολλές εστίες στην ίδια περιοχή οφείλονται στις πυρακτωμένες ξερές βελόνες των πεύκων που ο ισχυρός άνεμος – την Τρίτη είχαμε στην Αττική ισχύ ανέμων μέχρι 8 μποφόρ – τις μεταφέρει καμιά φορά σε απόσταση μεγαλύτερη και από ένα χιλιόμετρο και, όταν προσγειώνονται σε άλλη πευκόφυτη περιοχή, μεταδίδουν αμέσως τη φωτιά στα ξερά δέντρα και στις ξερές πευκοβελόνες που βρίσκονται στο έδαφος. Αυτή την εξήγηση μου έδωσαν οι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος και ο αρχηγός τους Ξιφαράς και η μόνη απάντηση στο ερώτημα, γιατί τόσες εστίες την ίδια μέρα και ώρα σε διαφορετικά σημεία της χώρας, είναι: Διότι ο δυνατός άνεμος δεν φυσάει σε ένα μόνο νομό, αλλά σαρώνει πολλές περιοχές της χώρας από τη Χαλκιδική ως το Μαλέα και από τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου ως την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο".-

Γεωργίου Ράλλη «Ώρες ευθύνης», εκδ. Ευρωεκδοτική, Αθήνα 1983, σελίδες 251-255 (ευχαριστώ το μπλογκ Flora Attica για το απόσπασμα).

Και χθες ο Αντώναρος:


Οσα χρόνια κι αν περάσουν, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν ίδιοι:
Γελοίοι...