Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

40 χρόνια από το θάνατο του Γέρου της Δημοκρατίας...

Την 1η Νοεμβρίου 1968, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της "Ενώσεως Κέντρου" και, λίγο πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα, εξαναγκασθείς σε παραίτηση από το Παλάτι πρωθυπουργός, εξέπνευσε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 80 ετών. Η "Ενωση Κέντρου" είχε κερδίσει τις εκλογές του 1964 με το 52,8% των ψήφων και 171 έδρες. Η προοδευτική πολιτική του Γ. Παπανδρέου, που ήταν αστός και αντικομμουνιστής, πλην όμως δημοκράτης πολιτικός, ξεσήκωσε τους συντηρητικούς κύκλους της Δεξιάς και του Παλατιού. Ορισμένα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του ήταν η αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών και η καθιέρωση της δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας από τους ακροδεξιούς και τους παρακρατικούς. Μείωσε τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους της ΕΡΕ στις ιδέες και τα φρονήματα. Γι'αυτό ο κόσμος τον αγαπούσε.


Δύο ημέρες μετά το θάνατό του, ο «Γέρος της Δημοκρατίας» ενταφιάσθηκε στο Α´ Νεκροταφείο Αθηνών, σε μία νεκρώσιμη ακολουθία που εξελίχθηκε σε λαϊκή συγκέντρωση, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αντιδικτατορική διαδήλωση και μεταδόθηκε σε ολόκληρη την υφήλιο.
Επικηδείους εκφώνησαν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου. Στον Ανδρέα Παπανδρέου απαγορεύθηκε από τη Χούντα των Συνατγματαρχών η είσοδος στη χώρα, ώστε να μην μπορέσει να παρευρεθεί στην κηδεία. Η πομπή είχε ακολουθήσει τη διαδρομή Μητροπόλεως, Φιλελλήνων, Αμαλίας. Εκεί, παρά τις χιλιάδες των αστυνομικών που είχαν κατακλύσει το Α´ Νεκροταφείο, τα συνθήματα των διαδηλωτών υπέρ της Δημοκρατίας και κατά της χούντας υπερκάλυψαν την εξόδιο ακολουθία.

Θαυμάστε τους "φωστήρες" από τα καπρίτσια των οποίων εξαρτάται η πορεία της "αριστεράς" σήμερα!

Η φωτό από τα "Νέα"

Διαβάζω σήμερα στα "Νέα-Σαββατοκύριακο" (βλ. εδώ), ένα ρεπορτάζ της Βούλας Κεχαγιά για το "Αριστερό Ρεύμα" του ΣΥΡΙΖΑ, μία δηλ. από τις συνιστώσες του, όπως λένε οι ... σοβαροί πολιτικοί αναλυτές (5-6 άτομα, λέω εγώ, που συγκροτούν μία ομαδούλα-γκρουπούσκουλο!), που, καθώς προέρχεται από το ΚΚΕ, δε θέλει να ακούσει λέξη για συνεργασία με το Κίνημα. Αναφέρει, λοιπόν, το ρεπορτάζ:

"OΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ από τον Περισσό συνασπιστές συγκροτούν σήμερα το Αριστερό Ρεύμα της Κουμουνδούρου που κινεί τα νήματα στο κόμμα. Ανάμεσά τους ο βουλευτής Πειραιά και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Παναγιώτης Λαφαζάνης, που θεωρείται από τους πιο σκληρούς αριστερούς της Κουμουνδούρου, ο γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, τα μέλη της Π.Γ. Στάθης Λεουτσάκος, Δημήτρης Στρατούλης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Βαγγέλης Αποστόλου. Ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει από τα «θρανία» της ΚΝΕ. Ομοίως και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ και διετέλεσε επί μακρόν και ευρωβουλευτής του. Περίπου στην ίδια γραμμή με τους προαναφερθέντες, αν και προερχόμενοι από το ΚΚΕ Εσωτερικού, κινούνται και οι Νίκος Βούτσης και Αλέκος Φλαμπουράρης. Όμως και εντός της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν συνιστώσες με κομμουνιστικές καταβολές. Όπως η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) με επικεφαλής τον Ρούντι Ρινάλντι, που προ μηνών είχε καταγγείλει στέλεχος του ΣΥΝ διότι είχε διατυπώσει δημοσίως την άποψή του για τον ευρωστρατό, αλλά και η ΚΕΔΑ επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Θεωνάς, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ που διεγράφη από την Κεντρική Επιτροπή του Περισσού μαζί με τον Μήτσο Κωστόπουλο".

Καταλαβαίνετε τώρα από ΠΟΙΟΥΣ εξαρτάται η πορεία των συνεργασιών στο χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα? Από πολιτικά ... "μεγέθη" και "φωστήρες", που, αφού εκδιώχθηκαν από τις ... Παπαρήγες του ΚΚΕ, θέλουν τώρα να επιβάλλουν τα ιδεολογήματά τους και να εμποδίσουν τις εξελίξεις, κόντρα στη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των 2 χώρων, του Πασόκ και του Συνασπισμού! Χουντήδες, Λεουτσάκοι, Λαφαζάνηδες, Φλαμπουράρηδες, Βούτσηδες, Θεωνάδες, Κωστόπουλοι και ο λοιπός συρφετός, όλοι οι επίγονοι του Ζαχαριαδισμού και "εγκέφαλοι" του ... λαϊκού κινήματος ανά την υφήλιο (!), θα θάψουν τις συνεργασίες, όταν πχ σε Γερμανία και Σουηδία οι Κομμουνιστές συνεργάζονται με Πράσινους και Σοσιαλιστές για να προωθήσουν λύσεις κοινωνικά αποδεκτές! Εκεί καταντήσαμε!