Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Τα "απόνερα" μίας επίσκεψης...

Οι ευρωβουλευτές του Πασόκ Στ. Λαμπρινίδης και Μ. Ματσούκα, όπως έχουν δικαίωμα και με έξοδα της ΕΕ που ενθαρρύνει τέτοιες επισκέψεις, προσκάλεσαν κάποιους bloggers που στηρίζουν το Κίνημα στις Βρυξέλλες (βλ. εδώ και εδώ). Τα παιδιά πήγαν, είδαν και απήλθαν και επιστρέφοντας έγραψαν τις εντυπώσεις τους (βλ. εδώ). Κάποιοι bloggers, επίσης καλοί και με παρουσία, που δεν προσκλήθηκαν έθεσαν θέμα διάκρισης (βλ. εδώ και εδώ).

Δεν ξέρω ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο. Δεν αποσκοπώ σε οφέλη και προσκλήσεις από τη δραστηριότητά μου στο blog αυτό. Δεν διορίστηκα πουθενά στα 20 χρόνια που κυβερνούσε τη χώρα το Κίνημα και το ψηφίζω γιατί πιστεύω ότι έτσι η χώρα προχωρά μπροστά. Γράφω γιατί θέλω να εκφράσω ανησυχίες και απόψεις, με διαβάζουν όσοι με διαβάζουν γιατί έχουν σε κάτι να συμφωνήσουν ή κάτι να συζητήσουμε. Δεν ξέρω αν η επιλογή έγινε από τον Παναγιώτη Βρυώνη, τον υπεύθυνο του Κινήματος για τα blogs, ή από τους ίδιους τους ευρωβουλευτές, και αν τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση αξιοποίησαν τη ευκαιρία και απέδωσαν το κλίμα και τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες (κάποιες αναρτήσεις μου άρεσαν, κάποιες ήταν για "χαβαλέ"...).

Ενα με πειράζει και μένα: αυτή η "συνδικαλιστικοποίηση" του χώρου. Οπως λέει ο massmeeting: είναι διάφοροι που διακινούνται συνεχώς, πότε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, πότε σε διάφορα ταξιδάκια, πότε εδώ, πότε εκεί. Αυτό με ενοχλεί.

Πρόεδρε, ακούς?

Συμβαίνουν στα πολιτισμένα κράτη...

Ενώ στην Ψωροκώσταινα του Καραμανλή μας επιβάλλουν συνεχώς φορομπηχτικά μέτρα και κεφαλικούς φόρους (πιθανόν γιατί ... πέτυχε η οικονομική τους πολιτική!), στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Χοσέ Μανουέλ Λουίζ Θαπατέρο προωθεί μέτρα στήριξης και φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ (βλ. εδώ), σε μια προσπάθεια να διαφύγει η οικονομία από τον κίνδυνο ύφεσης. Είναι τα τελευταία μιας δέσμης μέτρων που έχουν δρομολογηθεί από την ισπανική κυβέρνηση για τη στήριξη της ευρύτερης οικονομίας. Πέραν αυτών έχει ανακοινωθεί η οικονομική ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με 20 δισ. ευρώ, αλλά και η παραχώρηση εγγυήσεων για την αγορά κατοικίας από ιδιώτες.

Ρετάλια...

Βαρέθηκε ΤΟΟΟΟΟΣΟ πολύ να ψάξει τον αντικαταστάτη του Βουλγαράκη ο Καραμανλής ή δεν έχει άλλα στελέχη και χρησιμοποίησε κάποιον από τα ρετάλια του? Μόλις ανακοινώθηκε ότι νέος υπουργός ναυτιλίας ορίστηκε ο αποτυχημένος πρώην υπουργός δικαιοσύνης! Και εις... κατώτερα!

Συνέχεια στα ψέμματα...

Συνέχισε τα ψέμματά του ο Καραμανλής, στη ΔΕΘ (βλ. και εδώ):

1.- ΕΙΠΕ: Οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε (ο ελληνοτουρκικός και ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και, τώρα, ο Σάουθ Στριμ) εντάσσουν τη Χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, φέρνουν έσοδα, εγγυώνται νέες θέσεις δουλειάς στη Β. Ελλάδα.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Το ζήτημα δεν είναι η Ελλάδα να μετατραπεί απλά και μόνο σε έναν τροχονόμο αγωγών αερίου. Οι συμφωνίες κατασκευής αγωγών που υπογράφονται (και πολυδιαφημίζονται) απλά χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως έδαφος διαμετακόμισης. Δεν εξασφαλίζουν ποσότητες του διαμετακομιζόμενου καυσίμου για τη χώρα μας, δεν μεταβάλουν προς το καλύτερο το εθνικό ενεργειακό μίγμα, δεν βελτιώνουν το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2.- ΕΙΠΕ: Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, έβγαλαν, με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, τη χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και ενίσχυσαν δραστικά τις αντοχές της Οικονομίας μας.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας των ελληνικών νοικοκυριών (Ε.Ε.-15) βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 1990. Ο πληθωρισμός που ροκανίζει εισοδήματα και μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σημειώνει υψηλό ρεκόρ δεκαετίας (5ος υψηλότερος στην Ε.Ε.) ενώ ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται στο εξαιρετικά υψηλό 4%, με σταθερή διαχρονική διακύμανση μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Το 2007 το ελληνικό εξωτερικό έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω για να φτάσει το μεταπολεμικά ιστορικό υψηλό του 14,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

3.- ΕΙΠΕ: Οι μεταρρυθμίσεις στο αναπτυξιακό πρότυπο, έδωσαν στη χώρα την τρίτη καλύτερη θέση στις επενδύσεις, και έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Η αναγκαία για την ελληνική οικονομία αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου δεν έγινε ποτέ. Ως αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων επιφέρει τη συσσώρευση εξωτερικού χρέους, το οποίο έχει ξεπεράσει το 80% του ΑΕΠ, μακράν η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ-13 (δεύτερη η Πορτογαλία με περίπου 65% και τρίτη η Ισπανία με 48%). Πρακτικά, η χώρα χρεώνεται, δηλαδή πωλεί το μελλοντικό της κεφάλαιο, για να χρηματοδοτήσει μία κατανάλωση που ξεπερνά την παραγωγή της.

4.- ΕΙΠΕ: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, από το 92% το 2003, έφτασε στο 98% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Οι οικογενειακές δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες βασικής διαβίωσης έχουν εκτοξευτεί προς τα πάνω τα τελευταία 4,5 χρόνια κατά 35%, όταν οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς προσεγγίζουν το 19%. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ «κοστίζει» στην ελληνική οικογένεια 555 ευρώ παραπάνω κάθε μήνα, σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2004.

5.- ΕΙΠΕ: Οι πραγματικοί μισθοί ανέβηκαν με ρυθμό 3% το χρόνο, έναντι 0,3% στην Ευρωζώνη.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Η αθέατη όψη των επίσημων στοιχείων της κυβέρνησης αφορά στους μη προνομιούχους των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Το χάσμα ανάμεσα σε μέσο μικτό μισθό και κατώτατες αποδοχές διαρκώς διευρύνεται. Σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ, οι κατώτατες μηνιαίες αποδοχές από περίπου 52% του μέσου μισθού που ήταν το 1990 έπεσαν περίπου στο 42% το 2007.

6.- ΕΙΠΕ: Η χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και τα διεθνή κερδοσκοπικά «παιχνίδια», προκάλεσαν έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των βασικών τροφίμων, των εμπορευμάτων.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι οι επιπτώσεις που έχουν εξωγενείς παράγοντες, όπως η διεθνής αύξηση στα καύσιμα, στις τιμές όλων των βασικών αγαθών και υπηρεσιών ενσωματώνονται, λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, πολύ πιο γρήγορα και πολλαπλασιαστικά στην ελληνική αγορά, απ' ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που το τελευταίο 12μηνο η αμόλυβδη βενζίνη αυξήθηκε από 5% (Μ. Βρετανία) έως 14,75% (Ισπανία) σε χώρες της Ε.Ε., στη χώρα μας η αύξηση αγγίζει το 20%, 8 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27.

7.- ΕΙΠΕ: Προετοιμάζουμε νομοσχέδιο με το οποίο ελαχιστοποιούνται οι διαδικασίες και το κόστος ίδρυσης Εταιριών, σε πλήρη αντιστοιχία με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Η ελληνική πολιτεία αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εχθρό της επιχειρηματικότητας. Η χώρα μας υποχωρεί στην 100η θέση στον σχετικό δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας και ταυτόχρονα καταλαμβάνει την ταπεινωτική 152η θέση μεταξύ 178 χωρών στην παροχή κινήτρων στους νέους επιχειρηματίες για τη δημιουργία νέας επιχείρησης.

8.- ΕΙΠΕ: Στηρίζουμε την Ανταγωνιστικότητα και την Επιχειρηματικότητα, με νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ενώ συνεχίζουμε τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υπαρχουσών βιομηχανικών περιοχών.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Με βάση τα στοιχεία του WEF, ενδεικτικό του ελλείμματος διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι η πτώση του δείκτη ανταγωνιστικότητάς τους από την 39η θέση παγκοσμίως στις αρχές του 2004 στην 53η στις αρχές του 2008.

9.- ΕΙΠΕ: Για την υποστήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θεσπίζουμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία και διευκολύνουμε τη συμμετοχή τους σε οργανωμένα δίκτυα για τη διάθεση των προϊόντων τους.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Το 20% των ΜΜΕ στην Ελλάδα κλείνει κατά το δεύτερο χρόνο λειτουργίας τους, ενώ το 50% κλείνει 5-7 χρόνια μετά από την ίδρυσή τους. Αυτό δείχνει ότι η δυναμική ανοίγματος Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων μειώνεται σταθερά χωρίς να παρουσιάζει τάσεις αντιστροφής. Μάλιστα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, οι Ελληνικές ΜΜΕ κατέχουν εξαιρετικά υψηλή θέση στις μη-τεχνολογικές καινοτομίες [3η στην Ε.Ε.(25) και 20% άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου], και πολύ χαμηλή θέση στην υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών (17η θέση, -45% από τον μ.ο.).

10.- ΕΙΠΕ: Η ενεργειακή πρόκληση αντιμετωπίζεται με μακρόπνοο σχεδιασμό για... 1. την εξοικονόμηση ενέργειας 2. την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών, 3. την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, 4. την απελευθέρωση της αγοράς φωτοβολταϊκών.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από πετρέλαιο σε όλη την Ευρώπη των 25. Μάλιστα, για κάθε μονάδα ΑΕΠ παράγει 41% περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με την ΕΕ-15. Κάθε Έλληνας παράγει σχεδόν 12,4 τόνους αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο, δηλαδή 12% περισσοτέρους από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. 2. μέσα σε ολόκληρο το 2007 εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας μόνο 125 MW (!!!) αιολικών πάρκων, όταν στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα εγκαταστάθηκαν π.χ. στην Ισπανία 3.522 αιολικά MW. Με τους σημερινούς ρυθμούς εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη χώρα μας (125 MW), θα χρειαστούμε πάνω από 50 χρόνια για να φθάσουμε το δεσμευτικό μας στόχο ΑΠΕ του 2020 (~8.000-9.000 MW αιολικών). 3. Η διείσδυση του φυσικού αερίου στον αστικό τομέα, μετά από 8 χρόνια από την ίδρυση των ΕΠΑ στην Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, βρίσκεται περίπου στο 25%. Οι σχετικές μελέτες προέβλεπαν ότι θα είχε ολοκληρωθεί σε 11 χρόνια, κάτι που σήμερα φαντάζει σχεδόν ουτοπικό. Από τα συνολικά 26 Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις και συμπληρωματικές αποφάσεις της ΡΑΕ, που προβλέπει ο νόμος 3428/2005 για την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς αερίου, έχουν μέχρι σήμερα θεσπιστεί μόλις 4. 4. Το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών μονάδων οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και βρίσκεται εδώ και 1 χρόνο σε αναστολή λόγω κακού αρχικού προβληματισμού.

11.- ΕΙΠΕ: Η αναπτυξιακή δυναμική ενισχύεται, με την εφαρμογή Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, που (διευρύνοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές) συμβάλλει στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων παραγωγικών ωρών, για τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες. Η Έρευνα και οι Νέες Τεχνολογίες υποστηρίζονται με... - τη θέσπιση σύγχρονου πλαισίου, - την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και - τη δημιουργία Πόλων Καινοτομίας στην Περιφέρεια.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Η άτολμη, ασυντόνιστη και παρωχημένη πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ στον τομέα αυτό έχει φέρει την χώρα στις τελευταίες θέσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επενδύουν στην Έρευνα και Τεχνολογία, με δείκτη έντασης (0,57% του ΑΕΠ) που είναι τρεις φορές μικρότερος από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό δείκτη (1,84%). Είναι λυπηρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ετήσια Έκθεση της σχετικά με τις δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. για το έτος 2007 να εκφράζει την «ανησυχία» της για τη μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας όχι μόνο στον τομέα της χρηματοδότησης της Έρευνας & Τεχνολογίας αλλά και των θεσμικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν.

12.- ΕΙΠΕ:
Είμαστε σε μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Αυτά σε ρητορικό επίπεδο. Διότι στην πραγματικότητα, η ελληνική αγορά αποτελεί μια έντονα «καρτελοποιημένη» και ολιγοπωλιακή αγορά. Για κάθε προϊόν, σε ένα σύνολο 61 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης, μία έως δύο μεγάλες επιχειρήσεις προμηθεύουν από το 60% μέχρι και το 99% του προϊόντος αυτού.

13.- ΕΙΠΕ:
Καταρτίζουμε νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο στην τιμή μεταβίβασης του ίδιου προϊόντος από τον ίδιο όμιλο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε να αποτρέπονται δυσμενείς αποκλίσεις τιμών.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Όμως στο χώρο των προμηθευτών το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις μονοπωλίων και ολιγοπωλίων με τις πρώτες 100 επιχειρήσεις, σε σύνολο 1373 εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά, να κατέχουν το 76,1% του συνόλου των πωλήσεων, τις πρώτες 50 απ' αυτές να κατέχουν το 61,71% και τις πρώτες 30 να κατέχουν το 50,88%. Για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν κάνει το παραμικρό.

14.- ΕΙΠΕ:
Αναμορφώνουμε ριζικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έτσι ώστε να ασκεί πιο αποτελεσματικά το ρόλο της, ως πραγματική Αρχή εγγύησης του υγιούς ανταγωνισμού.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Την περίοδο 2004-2008 παρατηρείται υποδιπλασιασμός της παραγωγικότητας της Ε.Α, παρά τον διπλασιασμό του προσωπικού και την πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση-βελτίωση του θεσμικού της πλαισίου το 2005. Αυτή η πτωτική πορεία των επιδόσεων της ΕΑ έχει καταγραφεί και στην Έκθεση του Global Competition Review σχετικά με την επάρκεια των Εθνικών Επιτροπών Ανταγωνισμού το 2006. Εκεί η Ε.Α. είναι 3η από το τέλος με βαθμό «μέτρια» και ένδειξη για πορεία «πτωτική».

15.- ΕΙΠΕ:
Προετοιμάζουμε (αναμένοντας και το τελικό πόρισμά της) παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Μέχρι τότε, για κάθε 10 μειώσεις που γίνονται στις διεθνείς τιμές των καυσίμων μόνο οι 3 θα περνάνε στην ελληνική αγορά, πάντα σε βάρος των οικογενειακών εισοδημάτων.

16.- ΕΙΠΕ:
Προχωρούμε, άμεσα, στην ψήφιση νόμου, για την προστασία του Καταναλωτή, στον οποίο περιλαμβάνονται (όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε) ουσιώδεις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Μέσα σε 5 χρόνια, η ελληνική οικογένεια διπλασίασε το δανεισμό της από τράπεζες. Σήμερα ξοδεύει το 1/3 (30,8%) των εισοδημάτων της στην αποπληρωμή τραπεζικών χρεών σε σχέση με το 16,9% το 2003. Όμως, μόλις πριν 3 μήνες, η ΝΔ απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

17.- ΕΙΠΕ: Επενδύουμε, παράλληλα, στην ποιοτική τουριστική βιομηχανία, που απλώνεται σε ολόκληρη τη Χώρα. Στηρίζουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον πράσινο τουρισμό, τον αγροτουρισμό.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Δυστυχώς και εδώ οι αριθμοί διαψεύδουν την κυβέρνηση. Οι συνολικές εισπράξεις του Τουρισμού το 2007 ανήλθαν σε 11.407,2 εκατ. Ευρώ καταγράφοντας άνοδο μόλις 0,44%, που αν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός, τότε στην ουσία είχαμε μείωση της τάξης 3,0% - όταν παγκόσμια οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 4%. Ανάλογη ήταν και η πτώση της Μέσης Τιμής της Κατά Κεφαλήν Δαπάνης ανά Τουρίστα, που από 813 ευρώ το 2001 και 854 Ευρώ το 2004, κατρακυλάει στα 748 Ευρώ το 2007 (στοιχεία ΣΕΤΕ, επεξεργασία στοιχειών Τραπέζης Ελλάδος).

Πηγή: Πασόκ

Στα τσακίδια!


Παραιτήθηκε προ ολίγων λεπτών (βλ. εδώ) ο Βουλγαράκης μετά από δημόσιο "φτύσιμο" τόσων ημερών! Και ερωτώ: αφού και ο ίδιος ο Βουλγαράκης ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ πλέον την ευθύνη του και παραιτείται, ΠΩΣ τότε ο Καραμανλής είπε στη ΔΕΘ ότι δεν υπάρχει θέμα ευθύνης του υπουργού του? Διπλά εκτεθειμένοι...

Υ.Γ.: Συγχαρητήρια στους βουλευτές του Πασόκ που έφεραν το ζήτημα των εταιριών του Βουλγαράκη στη Βουλή και μέσα σε λίγες μέρες τον "έφαγαν". Αν όλοι δούλευαν έτσι στο Κίνημα, σήμερα θα είχαμε ξωπετάξει όλο το Υπουργικό Συμβούλιο έξω από τα ελληνικά σύνορα! Αλλος σειρά?

Ελλάς Ελλήνων ... Κτηματομεσιτών!


Από το blog του Γιάννη Ιωάννου