Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008

Ετσι ενεργεί ένας υπεύθυνος πολιτικός και συγχρόνως πολίτης!

Δεν μου πολυ-άρεσε και μένα αρχικά το πόρισμα του Κινήματος, περίμενα να αποδίδονται ευθύνες σε Δρυ και Φωτιάδη (βλ. kαι εδώ). Από την άλλη πλευρά, όμως, όσο το σκεφτόμουν καταλάβαινα ότι δεν μπορούσε το Πασόκ να βάλει στο ίδιο τσουβάλι 2 πρώην υπουργούς του που, οκ έκαναν λάθος αρχικά, πλην όμως, μόλις κατάλαβαν τί γίνεται, προσπάθησαν και πέτυχαν την ανατροπή της υπόθεσης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Θα ήταν, επομένως, σωστό να «κατηγορηθούν» μόνο και μόνο για χάρη της τήρησης των ισορροπιών? Εδώ, ο ίδιος ο Καραμανλής ομολόγησε ότι … «το κατάλαβε αργά». Ο Γιώργος, όμως, το εξήγησε στη Βουλή κι έκανε «ρελάνς»: "Ελάτε να ψηφίσετε την προανακριτική και φέρτε πρόταση και για τους Δρυ και Φωτιάδη":
"Θέλω εδώ, βεβαίως, να συγχαρώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, που δούλεψαν νυχθημερόν, που περιγράφουν τα γεγονότα με όσα στοιχεία μπόρεσαν να βρουν, χωρίς βεβαίως καμία διάθεση κομματικής εκμετάλλευσης, δουλεύοντας, όχι για να ποινικοποιήσουν, αλλά για να αναζητήσουν την αλήθεια ... Από το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για εννέα νυν και πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Προκύπτει ακόμα η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των ποινικών διαστάσεων της υπόθεσης για πέντε πολιτικά πρόσωπα. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Εμείς λέμε ξανά, σήμερα, όλα στο φως. Είναι το μόνο και το απλό που ζητάμε. Είναι αυτό που εσείς αρνείστε. Αυτό αρνείστε. Αρνείστε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν υπουργοί συντονίζουν τη δράση τους, για να παράξουν ένα σκάνδαλο, τότε οι πολιτικές ευθύνες ανάγονται στο επίπεδο του πρωθυπουργού και όποιων λειτούργησαν ως «άντ' αυτού». Γιατί δεν είναι εδώ ο κ. πρωθυπουργός σήμερα; Γιατί δεν μας λέει πότε έμαθε για τις ανταλλαγές; Πότε; Από το 2005, που υπήρξε επιστολή του κ. Ψωμιάδη; Αργότερα; Το 2006; Το 2007; Μετά τις εκλογές; Το 2008; Πότε; Και τι έκανε μόλις το έμαθε; Φυγομάχησε, έκρυψε και κρύφτηκε. Σήμερα, φυγομάχησε για δεύτερη φορά. Και όταν ένας πρωθυπουργός αρχίζει να φοβάται τη Βουλή, έχει αρχίσει προ πολλού να φοβάται τον ίδιο τον Ελληνικό λαό. Γι' αυτή την πρωτοφανή λεηλασία της περιουσίας του Ελληνικού λαού, ανάληψη πολιτικών ευθυνών, αγαπητοί συνάδελφοι, ανάληψη πολιτικών ευθυνών σημαίνει δύο απλά πράγματα, όχι φυγομαχία: Προανακριτική για περαιτέρω διερεύνηση, και μετά προσφυγή στον Ελληνικό λαό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών στους τότε υφυπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχω διστάσει να αναλάβω τις ευθύνες μας, ή να αποδώσω ευθύνες, όποτε και όπου υπάρχουν. Να πάρω άμεσα μέτρα, αποφασιστικά όταν χρειάζεται. Το έχω αποδείξει και θα το αποδεικνύω, και σήμερα ως αντιπολίτευση, και αύριο ως κυβέρνηση. Εγώ το έχω αποδείξει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσον αφορά μάλιστα δύο μη ενεργούς πολιτικούς, θα σας έλεγα ότι θα ήταν και η ευκολότερη λύση. Θα μας ωφελούσε ίσως και μικροκομματικά, γιατί δεν θα υπήρχε το παραμικρό περιθώριο να επιχειρηθούν ανύπαρκτοι συμψηφισμοί ή να μας ασκηθεί, υποκριτικά έστω, κριτική. Στην περίπτωση του κ. Δρυ, θεωρείτε σωστό να αγνοηθεί η δικαστική απόφαση που δικαίωσε το ελληνικό Δημόσιο για το σύνολο της έκτασης και την παραχώρηση της νησίδας Μπουρού; Για δε τον κ. Φωτιάδη, δεν θα είχα τον παραμικρό ενδοιασμό να αναφερθώ σε βαρύτατες ευθύνες, εάν δεν είχε διορθώσει ο ίδιος το αρχικό του λάθος, αυτό δηλαδή της παραχώρησης της δημόσιας έκτασης σε Μονή που δεν το δικαιούτο. Και έτσι έγινε. Διορθώθηκε, με την αναπομπή της απόφασης και την σθεναρή υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου, στην δίκη που βρισκόταν βεβαίως σε εξέλιξη και την οποία εσείς καταργήσατε. Αν δεν υπήρχαν αυτά, θα μιλούσα σήμερα από αυτό το βήμα για βαρύτατες πολιτικές, και όχι μόνο, ευθύνες, και θα ζητούσα, πρώτος εγώ, αυτές οι ευθύνες να καταλογιστούν ... Μήπως διαφωνείτε; Διαφωνείτε σ' αυτά; Έχετε αντίθετη γνώμη; Αν έχετε αντίθετη γνώμη, τότε ελάτε με την πλειοψηφία που διαθέτετε, φέρτε πρόταση και για τον κ. Δρυ και για τον κ. Φωτιάδη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβηθούμε. Αλλά ελάτε εδώ, στη Βουλή κύριοι. Μη φυγομαχήσετε πάλι. Ελάτε να ψηφίσουμε Προανακριτική, να κλείσει αυτή η υπόθεση ... Και κάτι ακόμα: Για την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτονόητο, είναι δεδομένο ότι, κανένας υφυπουργός ή υπουργός δεν θα μπορεί να παραχωρεί εκτάσεις του Δημοσίου, δημόσια περιουσία, περιουσία που ανήκει στον Ελληνικό λαό, με μόνη την υπογραφή του, χωρίς συμμετοχή συλλογικού κυβερνητικού οργάνου, χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες κάθε περιοχής. Και το θέμα αυτό, δεν είναι ηθικοπλαστικό, να βρεις αλάθητους κρατικούς λειτουργούς. Το θέμα είναι να περιορίσεις τις δυνατότητες για το αθέλητο ή και το εσκεμμένο λάθος. Να έχεις την πολιτική βούληση να λειτουργείς με διαφάνεια, με λογοδοσία, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, μια πολιτική βούληση που, αποδείξατε 5 χρόνια ότι, εσείς δεν διαθέτετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας".

Ολόκληρη η ομιλία Παπανδρέου, εδώ.

8 σχόλια:

krogias είπε...

Κι εμένα με κάλυψε τελικά η ομιλία του Παπανδρέου.
Όμως, ευθύνες έχουν στην αρχή, όπως και να το κάνουμε, άσχετα αν τελικά το έσωσαν στο τέλος.

Στέλιος Μ. είπε...

@krogias: Συμφωνώ κι επαυξάνω!

αντωνης είπε...

Μια ερωτηση θελω να κανω @φιλε Στελιο, και απευθυνομαι στον επαγγελματια και οχι στον ιδιωτη-πολιτη.
Οι οποιες ευθυνες των υπουργων του ΠΑΣΟΚ εχουν παραγραφει ή οχι;

Θα περιμενω την απαντηση για να δωσω την κριση μου για την ενεργεια του Παπανδρεου.

nasosgr είπε...

http://dialogos.pasok.gr/forum/topic.php?id=766&page&replies=17#post-63480

Φίλοι και σύντροφοι, όταν ανάρτησα αυτό το θέμα, είχα οργιστεί με τα αυτονόητα, τα οποία το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας, δυστυχώς τα βλέπει ως "δευτερεύοντα".

Ζούμε στην εποχή των εντυπώσεων, της εικόνας των ΜΜΕ και των 1000 εθελοντών των εταιριών δημοσκοπήσεων. Όποιος ΔΕΝ αντιλαμβάνεται τα νέα πολιτικά εργαλεία, πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του.

Το σκάνδαλο Βατοπέδι, αν και 45ο στη σειρά [ http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2008/10/54-45.html ], και ενώ θα έπρεπε να είναι το τέλος αυτής της γαλάζιας λαίλαπας, με κατάπληξη διαπιστώνουμε ότι αντ΄αυτού να συμψηφιζόμαστε, σε μία άδικη ομογενοποίηση, ισοπέδωση και απαξίωση, από εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις, που έφυγαν από εμάς δυσαρεστημένοι για τις φιλελεύθερες επιλογές μας, γιατα όποια "σκάνδαλα" θεώρησαν ότι έγιναν ή κάποιες άλλες "πράξεις" με μάλλον αδιαφανείς διαδικασίες κλπ.

Παραθέτω χθεσινό απόσπασμα [ http://www.pasok.gr/portal/gr//71073/7/7/1/showdoc.html ]:

" . . . Η αλήθεια είναι -αδυσώπητη για τη Νέα Δημοκρατία- ότι όχι μόνο η παραχώρηση, η κατάργηση της δικαστικής απόφασης, αλλά και η εν συνεχεία, που είναι και ο πυρήνας του σκανδάλου, λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, έγινε με δική σας ευθύνη και συντονισμένες δικές σας πράξεις. Επί δικής σας κυβέρνησης, έγιναν οι σκανδαλώδεις ανταλλαγές, έδρασαν οι off shore εταιρείες, διακινήθηκε το μαύρο χρήμα σε βαλίτσες.

Μήπως διαφωνείτε; Διαφωνείτε σ' αυτά; Έχετε αντίθετη γνώμη; Αν έχετε αντίθετη γνώμη, τότε ελάτε με την πλειοψηφία που διαθέτετε, φέρτε πρόταση και για τον κ. Δρυ και για τον κ. Φωτιάδη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβηθούμε. Αλλά ελάτε εδώ, στη Βουλή κύριοι. Μη φυγομαχήσετε πάλι. Ελάτε να ψηφίσουμε Προανακριτική, να κλείσει αυτή η υπόθεση.

Ελάτε! Να δούμε αν σέβεστε τους θεσμούς, να δούμε αν σέβεστε τη Βουλή, να δούμε αν έχετε αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό λαό . . ."

Όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται από τη λαϊκή κατακραυγή να παρακαλάει :

" . . . φέρτε πρόταση και για τον κ. Δρυ και για τον κ. Φωτιάδη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβηθούμε. . ."

Κάτι ΔΕΝ πάει καλά !!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Προσωπικά ΔΕΝ διεκδικώ αναγνώριση πολιτικού αναλυτή, με ένα Blog παλεύω και τόσο καιρό ζητάω να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες σε αυτούς τους δύο, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτό το συμψηφισμό.

Δηλώνω τη πικρία μου για αυτή την ατυχή κατάληξη της διαχείρισης αυτού του σκανδάλου από τους υπευθυνους του κινήματος.

Το σημαντικό ΔΕΝ είναι αυτό αλλά τα επόμενα :

1. Ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος επιβεβαίωσε την επιλογή του : " Όλοι ίδιοι είναι . . . τα βρήκαν, συμφωνήσανε . . . τα κουκουλώσανε . . ."

2. Η βάση της Νου-Δου συσπειρώθηκε και οι βουλευτές της βγήκαν ξανά και πάλι στα τηλεοπτικά παράθυρα.

3. Το ΠΑΣΟΚ απογοήτευσε για μία κόμη φορά το κόσμο του.

4. Τα ΜΜΕ στρογγυλεύουν και ωραιοποιούν τα πράγματα και ειδικά ο Γ. Πρετεντέρης στο MEGA αφήνει μουστάκια για να γελάνε και αυτά.

Αυτό που με στεναχωρεί είναι, ότι κάποια κομματικά στελέχη, "δικά" μας (με συγχωρείτε αλλά αυτή την εντύπωση έχω), έδειξαν να απολαμβάνουν χαιρέκακα αυτή τη γκάφα.

Και τέλος, ένας ανύπαρκτος πρωθυπουργός, ενώ ήταν στριμωγμένος στη γωνία και έτοιμος να καταρρεύσει, φεύγοντας ως άλλος "Τριανταφυλλίδης" με επιπλέον τη ρετσινιά του φόνου του μικρού Αλέξανδρου, καταφερε με ένα "είμαι βλάκας" να κερδίσει τουλάχιστον τις εντυπώσεις. Τώρα ετοιμάζει ανασχηματισμό στην ανύπαρκτη κυβέρνησή του και προσδοκά να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα.

Χαμένες προσδοκίες - χαμένες ευκαιρίες.

Στέλιος Μ. είπε...

@αντώνης: ναι αντώνη, αν υπήρχαν ευθύνες στους Δρυ και Φωτιάδη αυτές έχουν παραγραφεί καθώς έχει τελειώσει η Σύνοδος της Βουλής στην οποία ήταν μέλη.

Στέλιος Μ. είπε...

@nasosgr: δε νομίζω ότι ο Καραμανλής πήρε καμιά παράταση ή έγινε συμπαθής μέσα από το "εγώ φταίω", ίσα ίσα όλοι κατάλαβαν ότι υπήρξε από αμελής έως βλάκας! Ούτε θεωρώ ότι ο Παπανδρέου "παρακάλεσε" να πάμε για προανακριτική με τον τρόπο που λες. Είπε 2 ξεκάθαρα πράγματα, τα οποία, αν θες, θα μπορούσαν να ήταν πιο "καθαρά διατυπωμένα" στο πόρισμα του Πασόκ: ''κύριοι, εγώ δε δίστασα να διαγράψω 10 βουλευτές μου το 2004 και άλλους συνεργάτες μου όταν υπήρξε υποψία για σκάνδαλο (υπενθυμίζω εγώ ως Στέλιος ότι ο Πάχτας διακιώθηκε στα δικαστήρια κι όμως πουθενά δεν το είδαμε!). Θα ξαναδιέγραφα και θα παρέπεμπα Δρυ και Φωτιάδη, ΑΝ ΑΠΟ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, όταν κατάλαβαν τί γινόταν, ΔΕΝ ΕΔΙΝΑΝ ΜΑΧΗ υπέρ του Δημοσίου και την κέρδιζαν''.
Και σε ρωτώ: Λογικό δεν είναι να μην λασπώνεις και να μην στιγματίζεις κάποιον που ΕΜΠΡΑΚΤΑ διόρθωσε το λάθος του? Γιατί θα έπρεπε, χάρην των τηλεπαραθύρων, να στιγματιστούν 2 άνθρωποι, έστω κι αν είχαν κάνει ένα λάθος που διόρθωσαν? Εξάλλου, αν δεις τη διατρύπωση Παπανδρέου, θα καταλάβεις ότι ΠΟΛΙΤΙΚΑ τους αποδοκιμάζει: λέει "2 πρώην πολιτικοί". Πάντως, θεωρώ ότι ο Καραμανλής δεν κέρδισε, ίσα-ίσα.

nasosgr είπε...

@Στέλιος Μ.
Το θέμα μου ΔΕΝ είναι να πεισθώ εγώ προσωπικά, αλλά για τις λάθος εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και την αλλαγή κλίματος που επιχειρείται σε αναποφάσιστους και φιλικά προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ.

Νομίζω ότι αν ξαναδιαβάσεις το σκεπτικό, το οποίο απευθύνεται σε κομματικούς φίλους και στελέχη είναι να κάνουμε καλόπιστη κριτική και ΟΧΙ να ωραιοποιούμε καταστάσεις.

Επιμένω να χρεώνω το λάθος τακτικής στην ηγετική ομάδα του Προέδρου.

Τούτες τις ώρες θα περίμενα έναν νέο "Ανένδοτο Αγώνα" :

"Ζητώντας αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας και απομάκρυνση του Καραμανλή" , και ΟΧΙ ευχολόγια σε μονολόγους στη Βουλή.

Τελικό Συμπέρασμα ;
Θα δείξει. . . εκτιμώ ότι,
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας !!!

Ο ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ θα συνεχίσει την υποστήριξη με σκληρή κριτική, όταν και όπου απαιτηθεί.

Στέλιος Μ. είπε...

@nasosgr: είναι θέμα οπτικής γωνίας φίλε μου. Εγώ θεωρώ ότι καλύφθηκα.