Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Εμείς προειδοποιήσαμε πάντως...

Μίλησε, λέει, χθες το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με θέμα «Η πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Οπως διαβάζω στην "Ελευθεροτυπία": "Παρόντων πολλών υψηλόβαθμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Σημίτης απέφυγε οποιαδήποτε ευθεία αναφορά στο κόμμα και στην πολιτική του. Ασκησε οξεία κριτική σε συγκεκριμένα σημεία της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ.,την οποία κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί «μεγαλόπνοες γενικότητες ως έκφραση ενός άκρατου λαϊκισμού, τον οποίο επανέφερε στο προσκήνιο». Και στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις «δεν τολμούν να αντιπαρατεθούν» σ' αυτόν τον «λαϊκισμό», κι έτσι «το επιθυμητό παρουσιάζεται ως άμεσα εφικτό και η αντιμετώπιση των προβλημάτων μας είναι όλο και πιο δύσκολη». Πρότεινε δε στην αντιπολίτευση να διαμορφώσει τώρα την εναλλακτική πρότασή της, ώστε «ο αντίλογος στην κυβέρνηση να έχει αξιοπιστία». Ηταν το μοναδικό σημείο της μακροσκελούς ομιλίας του που θα μπορούσε να εκληφθεί ως άσκηση κριτικής και στο ΠΑΣΟΚ, αν και δεν το εξέλαβαν έτσι ούτε τα παρόντα στελέχη του, ούτε το επιβεβαίωναν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού".

Τα "Νέα", πάλι, βλέπουν περισσότερες αιχμές: "Αιχμές και υποδείξεις- όχι όμως κάποια θετική αναφορά προς το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου- εμπεριείχε η χθεσινή ομιλία του Κώστα Σημίτη στον ΟΠΕΚ, με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου τού πρώην πρωθυπουργού. Στον αντίποδα, η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε βήμα προσέγγισης προς την πλευρά Σημίτη, στέλνοντας ως επίσημους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση τους Γιάννη Ραγκούση, Δημήτρη Ρέππα και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ το «παρών» έδωσαν ακόμη περίπου 25 βουλευτές του Κινήματος. Η Χαριλάου Τρικούπη απέφυγε να εκφράσει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια για την επιλογή του κ. Σημίτη να κρατήσει αποστάσεις από την αντιπολιτευτική γραμμή του Κινήματος και υπενθύμισε απλώς ότι με εντολή του Γ. Παπανδρέου, η τριάδα των θεσμικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Είναι γεγονός ωστόσο ότι η δημόσια παρέμβαση Σημίτη αναμενόταν με ενδιαφέρον από το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι σε πρόσφατη ομιλία του στη Λάρισα είχε επικροτήσει τα μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ κι έκτοτε υπήρξαν και άλλες εξαγγελίες και δέσμες μέτρων που αφορούσαν τις τράπεζες και τους δανειολήπτες".

Επειδή είναι προφανές ότι κάποιοι "αμετανόητοι" ξύνονται (πάλι!) στην γκλίτσα του τσομπάνη, εγώ ένα πράγμα έχω να πώ: όποιος (μα όποιος!) ανακόψει τη θετική πορεία του Κινήματος με μουρμούρες, γκρίνιες, μισόλογα και διάφορα τέτοια, θα πρέπει να καρατομηθεί ΑΜΕΣΩΣ και να παραδοθεί στη δημόσια χλεύη! Το Κίνημα πάει καλά, χάρη στην προσπάθεια και τη σοβαρότητα του προέδρου και όλων όσων τον στηρίζουμε, και ΔΕΝ θα ανεχτούμε πισογυρίσματα! Εγινα κατανοητός?
Υ.Γ.: και μην αρχίσετε να μου λέτε "μα, ο Σημίτης πήγε τη χώρα μπροστά κλπ"! Συμφωνώ και δεν έχω αμφισβητήσει το τεχνοκρατικό του έργο. Ομως, και η χώρα και το Κίνημα τον αντάμειψαν με 2 πρωθυπουργίες. Δεν του χρωστάμε. Εξάλλου να υπενθυμίσω και το εξής:
Το Κίνημα και ο Γιώργος πήραν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις με τον Κ. Σημίτη εκτός Πασόκ...

Δείτε και την ανάρτηση του ΔΙΚΤΥΟΥ, εδώ.

2 σχόλια:

blogger είπε...

Κατανοητός και συμφωνώ, αλλά... μη δίνουμε περισσότερη αξία από όση αξίζει σε μια δήλωση που φωνάζει από μακριά "είμαι υπερκομματικός στείλτε με στην Ευρώπη"... ;)
Άς τον αφήσουμε να βράσει στο ζουμί του...

Στέλιος είπε...

@krogias: έχεις δίκιο, είναι όμως όντως ο άνθρωπος αχάριστος και κακόψυχος τελικά. Παρά το τεχνοκρατικό του έργο, το κακό είναι ότι πιστεύει πως το Πασόκ του χρωστα, ενώ στην πραγματικότητα χρωστά ο ίδιος στο Πασόκ.