Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

Η νέα κυβέρνηση: σχολιασμός...

15 υπουργοί και 22 υφυπουργοί, 37 δηλ. μόνον άτομα (του Πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου) στην νέα κυβέρνηση (αντί 45 της κυβέρνησης του "κουρασμένου"). Θα μπορούσε να είναι και λιγότεροι και φαντάζομαι ότι μετά από το 1ο εξάμηνο με 1 χρόνο θα γίνουν λιγότεροι, όταν θα έχει γίνει το πρώτο συμμάζεμα από το ΧΑΟΣ της ΝΔ!

Δεν ξέρω αν ... "κέντησε ο πρωθυπουργός", όπως λέει ο Κρόγιας, αλλά θα σχολιάσω κι εγώ την νέα κυβέρνηση και την δομή της. Οπου συμφωνώ απόλυτα σημειώνω "OK", όπου έχω απορία σημειώνω "?", όπου έχω κάτι να προσθέσω το κάνω...

1.- Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης ΟΚ
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας ΟΚ
Υφυπουργός με έδρα τη Μακεδονία: Θεοδώρα Τζάκρη (ΟΚ - δεν την γνωρίζω, παρόλο είναι συντοπίτισσα και την "σταύρωσα" και εγώ και έπεισα και την γιαγιά μου να το κάνει, την Κυριακή, καθώς ψηφίζω στον Δήμο Μενηϊδος Νομού Πέλλης - πολύ θετικό που θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη στη θέση του αντιπαραγωγικού ΥΜΑΘ)


2.- Υπουργείο Εξωτερικών:
Υπουργός: Γιώργος Παπανδρέου (ΟΚ - συμβολική κίνηση όπως αυτή του Ανδρέα το 1981 με το Αμυνας - ταυτόχρονα και κίνηση ουσίας αφού ξέρει πρόσωπα και πράγματα διεθνώς)
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας (ΟΚ - άνθρωπος στον τομέα του)
Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης (ΟΚ - τον προτιμούσα στο Περιβάλλοντος αλλά φαντάζομαι ότι αφ'ενός μεν θα ασχοληθεί με τη διεθνή προώθηση των σχεδίων του Παπανδρέου για το περιβάλλον, οπότε προετοιμαστείτε για διεθνείς πρωτοβουλίες, αφ'ετέρου δε είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει και "μαγιά" στελεχών και τους δοκιμάζει και σε διάφορα πόστα)


3.- Υπουργείο Οικονομικών:
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου ΟΚ
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης (ΟΚ - είναι και φίλοι μεταξύ τους οπότε δεν θα έχουμε ανταγωνισμούς)

4.- Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: (ΟΚ - πολύ καλό που εντάσσεται η ναυτιλία στο σχεδιασμό της οικονομίας)
Υπουργός: Λούκα Κατσέλη ΟΚ
Υφυπουργός: Σταύρος Αρναουτάκης (ΟΚ - ως ευρωβουλευτής ξέρει καλά τις επιδοτήσεις της ΕΕ)
Υφυπουργός με έδρα τη Μακεδονία: Μάρκος Μπόλαρης (ΟΚ - άλλο ένα υφυπουργείο στη Θεσσαλονίκη, καλόν είναι να περιλάβει την οικονομική μας διείσδυση στα Βαλκάνια με έδρα τη Θεσσαλονίκη - ο Μπόλαρης είναι δυναμικότατος)


5.- Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (ΟΚ - έχω εξηγήσει σε σχόλιό μου στην Παραπολιτική ότι η Μαριλίζα είναι ΣΚΥΛΙ στη δουλειά και όταν ήταν στην ΕΟΚ ως στέλεχος είχε γράψει ιστορία για την οργανωτικότητά της στην σοσιαλιστική ευρωομάδα)
Υφυπουργός: Φώφη Γεννηματά (ΟΚ - συμβολισμός με σημασία λόγω επωνύμου αλλά και με ουσία λόγω της περιπέτειας της υγείας της οπότε θα ασχοληθεί με αυτά τα θέματα)


6.- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: (ΟΚ - πολύ σωστή η μετονομασία για να τονισθεί η αλλαγή προτεραιοτήτων)
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ΟΚ
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας (ΟΚ - μπήκε για να συνδιαλεχθεί με τους διαδηλωτές λόγω συνασπισμικού παρελθόντος - ορθώς προτάθηκε η θέση στη Δαμανάκη για να καταδειχθεί ο νέος προσανατολισμός του υπουργείου, από την άλλη δικαιολογημένα αρνήθηκε η Μαρία αφού το παρελθόν της δεν της το επιτρέπει, αν και πιστεύω ότι όταν ο πρωθυπουργός σε επιλέγει για κάποιο λόγο, οφείλεις να τον δικαιώσεις)


7.- Υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου (ΟΚ - μετρημένη, σοβαρή, διαβασμένη, μπήκε για να βάλει τάξη αλλά πρέπει να ελιχθεί μέσα από παγιωμένες αντιλήψεις)
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΟΚ - άνθωπος με όρεξη για δουλειά, φάνηκε και στη Βουλή)
Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος (ΟΚ - ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση)


8.- Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: (ΟΚ - ορθότατη η μετονομασία για να σηματοδοτηθεί ο νέος προσανατολισμός του υπουργείου)
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης (ΟΚ - αδιάφθορος, εργατικός, αν και προτιμούσα στη θέση αυτή τον Φώτη Κουβέλη του Συνασπισμού, αλλά πού να το επέτρεπε αυτό ο σταλινισμός των στελεχών του)
Υφυπουργός: Απόστολος Κατσιφάρας (? - άγνωστος σαν άτομο, γνωστός λόγω ιστορικού ονόματος στην Αχαϊα, αλλά θα δοκιμαστεί και μακάρι να δουλέψει - θα προτιμούσα έναν δικαστικό)


9.- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
Υπουργός: Κατερίνα Μπατζελή (? - ευρωβουλευτής, έχει ασχοληθεί με τα αγροτικά, πιθανόν να είναι λύση στις διαπραγματεύσεις με την αγροτιά αφού θα μπορεί να τους ενημερώνει από πρώτο χέρι για τα περιθώρια της ΕΕ)
Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης (ΟΚ - είναι από Κρήτη και θα μπορέσει να συνδιαλεχθεί με τους αγρότες από εκεί, θα τον προτιμούσα σε πιο "δυναμικό" υπουργείο, πχ Δημ.Τάξης)


10.- Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: (ΟΚ - ορθότατα ενετάχθη ο τουρισμός εδώ - ορθότατα καταργήθηκε το Υφυπ. Αθλητισμού και θα γίνει απλή Γενική Γραμματεία υπό τον Παταβούκα, καθώς δεν μας χρειάζεται ένας υπουργός για κάθε απλή δραστηριότητα!)
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος (ΟΚ - έκανε πετυχημένη καμπάνια για τις εκλογές, μπορεί να σχεδιάσει επιτελικό ρόλο για την προώθηση του πολιτισμού & του τουρισμού μας)
Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου (? - διαφωνώ απόλυτα, δεν ξέρω πού μπορεί να χρησιμεύσει, προτιμούσα την Μάγια Τσόκλη ή την Πέμη Ζούνη)


11.- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος (ΟΚ - σωτήρια επιλογή για τον εγωϊσμό του Ευάγγελου, θεσμικός και "υπερκομματικός" ρόλος που του πηγαίνει και δεν θα ανακατεύεται στην καθημερινότητα)
Αναπληρωτής υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης (ΟΚ - η "νέα μαγιά" που λέγαμε και άνθρωπος μετρημένος και σοβαρότατος, το "μάτι" του Παπανδρέου στον στρατό)


12.- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας:
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος (ΟΚ - αν ο Παπανδρέου σχεδιάζει νέους θεσμούς και θωράκιση της εργασίας από αυθαιρεσίες, ο Λοβέρδος θα κάνει καλή δουλειά - έκανε ό,τι αρνήθηκε η Δαμανάκη, δηλ. απεδέχθη έναν τομέα άσχετο με τα ενδιαφέροντά του για να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει, μπράβο του)
Υφυπουργός: Γ.Κουτρουμάνης (ΟΚ - και εδώ ο κατάλληλος άνθρωπος, πιο κατάλληλος δε γίνεται, στην κατάλληλη θέση)


13.- Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: (ΟΚ - ορθότατα συγκεντρώθηκαν όλοι οι τομείς μαζί, επιτελικό υπουργείο, δίνει την εικόνα της δουλειάς)
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας (ΟΚ - παλαιό Πασόκ μεν, σκληρός εργάτης δε!)
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης (? - δεν τον πάω καθόλου λόγω "χημείας", αλλά μάλλον ξέρει την δουλειά λόγω Βουλής, θα δείξει)
Υφυπουργός: Νίκος Σηφουνάκης (ΟΚ - ο αγαπημένος μου βουλευτής, μορφωμένος, ηθικός, θα τον προτιμούσα στο Πολιτισμού ή στο Παιδείας, αλλά πιθανόν να τον θέλει ο Πρωθυπουργός εδώγια τα έργα υποδομής στα νησιά, λόγω Λέσβου)

14.- Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: (ΟΚ - ορθή η μετονομασία για να δείξει τον νέο προσανατολισμό)
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη (ΟΚ - άνθρωπος δουλευταράς, χωρίς να έχει δώσει αφορμή για ανταγωνισμούς κλπ, επιστήμων, πιστεύω θα κάνει την έκπληξη!)
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης (? - δεν τον ξέρω, δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη)
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης (? - δεν τον ξέρω, δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη)


15.- Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ: (? - χρειαζόταν ολόκληρο υπουργείο ή είναι απλά τίτλος απαραίτητος για το πρωτόκολλο, ώστε να μπορεί να ελέγχει τους υπουργούς?)
Υπουργός: Χάρης Παμπούκης (ΟΚ - κέρβερος νομίζω, άφθαρτος, μακρυά από τη δημοσιότητα, άρα ορθά επελέγη)


16.- Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:
Γιώργος Πεταλωτής (ΟΚ - έκανε πολύ καλή δουλειά στη Βουλή για το Βατοπέδι, η "νέα μαγιά" που λέγαμε)


17.- Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: (? - χρειάζεται ένας για τη "λάτζα" και να τραβάει τα λουριά, αλλά δεν έφτανε ο Χ.Παμπούκης?)
Θεόδωρος Πάγκαλος (? - θα προτιμούσα, εφόσον ήταν αναγκαία η θέση, να έμπαινε ο Χυτήρης)

Τέλος, με λύπησε ο παροπλισμός της Βάσως Παπανδρέου, του Κώστα Σκανδαλίδη και του Απόστολου Κακλαμάνη. Ο τελευταίος δήλωσε στον Γιώργο "απλός στρατιώτης" και μπράβο του. Περιμένω και από τους άλλους το ίδιο.

Συμπέρασμα: εικόνα κάτι παραπάνω από ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, ο πρωθυπουργός δεν υποτάχθηκε στη τοπικιστική λογική και έβαλε ανθρώπους με γνώσεις και ανθρώπους με όρεξη για δουλειά. Οπου χρειάστηκε, τοποθετήθηκε η παλιά φρουρά. Πιστεύω ότι θα κάνουν αμέσως ΔΟΥΛΕΙΑ (δείτε εδώ και τη γνώμη του Στέφανου από το "θέλω να πω μια γνώμη").

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η ανάλυσή σου, συμφωνώ σε όλα. Ένα μόνο πράγμα σου ξέφυγε σχετικά με τον Πάγκαλο. Εκτός από αντιπρόεδρος είναι και συντονιστής του ΚΥΣΕΑ, που σημαίνει πως τοποθετήθηκε εκεί για να ελέγχει τον Υπουργό Άμυνας όσον αφορά τα εξοπλιστικά. Ως γνωστόν, τα λεφτά είναι πολλά και ο Βενιζέλος δε φημίζεται για την εγκράτειά του. Άριστη η επίλογη του Πάγκαλου για τη θέση, άλλωστε έχει χρησιμοποιηθεί στον ίδιο ρόλο και στο παρελθόν, με μεγάλη επιτυχία. Έχεις δύο ευτραφείς φιλόδοξους και ασυγκράτητους τύπους, που μπορούν να σου τινάξουν την κυβέρνηση στο αέρα, τι κάνεις; Βάζεις τον έναν να ελέγχει τον άλλον. :Ρ