Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

"Μαλλιά-κουβάρια" οι Οικολόγοι λόγω της άρνησης Χρυσόγελου!

Χαμός στους Οικολόγους-Πράσινους, εξαιτίας της άρνησής τους στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβουν θέση στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πολλά στελέχη τους εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια αφού μία "κλειστή" ομάδα στελεχών αποφάσισε να αρνηθεί την πρόταση που έγινε στη Μαρία Βασιλάκου χωρίς να δοθεί η δυνατότητα αντίλογου!

Από την πλευρά της η Μ. Βασιλάκου, στην οποία έγινε η πρόταση να υπουργοποιηθεί, δηλώνει πράγματα από τα οποία ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΑΡΑ η θέλησή της να προσφέρει, πλην όμως ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ:

Στα "ΝΕΑ" (βλ. εδώ) υπογράμμισε ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος σε κυβερνήσεις "γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να δουν οι πολίτες τη διαφορά στην πράξη. Να τους πείσουμε ότι είμαστε σε θέση να αναλάβουμε ευθύνες και να δώσουμε λύσεις κι όχι μόνο να μιλάμε γι΄ αυτά. Προσωπικά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχω έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο για τη διάσωση των δασών και μπορώ να το εφαρμόσω αύριο. Όμως, όταν καλείσαι να συμμετάσχεις σε μια κυβέρνηση, χρειάζεται να συμφωνήσεις στο πλαίσιο. Κανένα σχέδιο για τα δάση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συμφωνηθεί ένα πλαίσιο δράσης κι αυτό ισχύει λίγο πολύ για όλα τα θέματα. Θέλω να πω ότι εκτιμώ και σέβομαι τις προσπάθειες που κάνει ο Γ.Παπανδρέου για να φέρει το περιβάλλον στο επίκεντρο, αλλά το κόμμα στο οποίο ανήκω αρνήθηκε τη συμμετοχή μας κι εγώ ανήκω σ΄ αυτό, δεν αιωρούμαι στο πολιτικό σκηνικό".

Διαβάζω ακόμη στα σημερινά "ΝΕΑ" τη γνώμη του
Γιάννη Ζαμπετάκη, επίκουρου καθηγητή Χημείας Τροφίμων, με τον πολύ χαρακτηριστικό (και ενδεικτικό του κλίματος!) τίτλο: "Πολιτική Αυτοκτονία"...

"Aνθρωποι πεθαίνουν από τη ρύπανση σε Ασωπό και Μεσσαπία κι εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αναλαμβάνουμε (υφ-)υπουργείο γιατί δεν εκλέξαμε βουλευτές. Τι λογική είναι αυτή;
Γιατί βάζουμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον και τη ζωή των ανθρώπων; Ποιον ρωτήσαμε και είπαμε όχι στη συνεργασία; Τους καρκινοπαθείς στα Οινόφυτα; Πολιτική αυτοκτονία είναι αυτή η άρνηση! Διότι κάλλιστα θα μπορούσαμε να κάνουμε προγραμματικό διάλογο από τις 6.10.09 με το (υφ-)υπουργείο στους Οικολόγους Πράσινους επηρεάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης! ΟΚ, δεν υπάρχει προεκλογική προγραμματική συμφωνία... Και λοιπόν; Ακόμα καλύτερα! Πιο ελεύθερα θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις πολιτικές! Χωρίς τον φόβο να ρίξουμε την κυβέρνηση αν φεύγαμε από το υπουργείο!
Αλλά με όλη την ελευθερία και την άνεση κινήσεων να αλλάξουμε πραγματικά τις πολιτικές! Είμαι ένας ευνουχισμένος οικολόγος πράσινος... επειδή κάποιοι στα κεντρικά των Οικολόγων Πράσινων φοβούνται να τολμήσουν! Μας πρόσφεραν υφυπουργείο. Ζητήσαμε τον έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Ελεγκτών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ); Αν απλά είπαμε όχι στην πρόταση έστω και για ένα υφυπουργείο, τότε είμαστε απλά μοιραίοι διότι κάλλιστα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τον έλεγχο της ΕΥΕΠ για να πατήσουμε φρένο από αύριο στη ρύπανση πέρα από κάθε λογική σε Ασωπό και Μεσσαπία.
Αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε την πολιτική πονηριά και τα απαραίτητα ανακλαστικά ακόμα και μια διαπραγμάτευση της πλάκας να κάνουμε! Οικολόγοι εναλλακτικοί θέλουμε να παραμείνουμε σε όλη μας τη ζωή; Ενώ παράλληλα τα επίπεδα του εξασθενούς χρωμίου θα ξεπερνάνε κάθε όριο και λογική; Ακόμα και για το απλό θεαθήναι να ήταν η πασοκική πρόταση (ας πούμε ότι ήταν έτσι!) είχαμε την απόλυτη ελευθερία κινήσεων να φύγουμε! Χωρίς να ρίξουμε καμιά κυβέρνηση! Ακόμα και σε δέκα μέρες! Και τότε εμείς θα ήμασταν οι κερδισμένοι! Γιατί θα είχαμε λόγο να μιλήσουμε για πασοκική διπροσωπία.
Αλλά τώρα; Μένουμε απλώς σε γραφικά σχόλια περί προγραμματικής συμφωνίας... Αλλά αν είχαμε πει ΝΑΙ, τότε ακόμα και ΜΙΑ παράγραφο θα μπορούσαμε να συγγράψουμε με το ΠΑΣΟΚ στις προγραμματικές δηλώσεις! Αλλά θα διαλέγαμε εμείς ποιά παράγραφο!
Και αυτή θα ήταν περί ελέγχων στο νερό που γίνονται σήμερα από 4 υπουργεία! Την παράγραφο που έχω γράψει προσωπικά σε πολλά άρθρα. Για την πολυδιάσπαση των ελέγχων στο νερό!
Και, στην τελική, 160 βουλευτές έχει το ΠΑΣΟΚ! Γιατί να μας προσφέρει κάτι παραπάνω; Επειδή έχουμε ωραίο χαμόγελο; Έχουμε όλον τον καιρό να διαβάσουμε Βάρναλη και να αναλογιστούμε ότι δεν είμαστε ώριμο φρούτο αλλά τελείως αν-ώριμο...".

ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ? Τελικά, στο χώρο των Οικολόγων, υπάρχουν και σκεπτόμενα μυαλά και όχι μόνο αφελείς ... δον-κιχώτηδες!

1 σχόλιο:

tzonakos είπε...

Ο Γιάννης ο Ζαμπετάκης ειναι εξαιρετικός άνθρωπος, αγωνιστής οχι μόνο στα λόγια και τον εχω προσωπικά σε μεγάλη εκτίμηση.
Ντρέπομαι κιόλας γιατι δεν κατάφερα επαρκώς να λάβω μερος σε ερωτήσεις του προς τον κ.Κουβέλη του ΠΑΣΟΚ για περιβαλλοντικά θέματα.
Μακάρι να ειχαμε πολλούς σαν τον Γιάννη.