Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Οι "εξυπνάδες" του "Βήματος"... (update)

Ο Γιώργος, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την παιδεία, έκανε μία καινοτόμο πρόταση για το ανοικτό "ψηφιακό βιβλίο" (βλ. εδώ).

Το γεγονός μάλιστα ότι επέδειξε ένα ψηφιακό βιβλίο στους 300 της Βουλής, οι περισσότεροι των οποίων είναι άσχετοι με την νέα τεχνολογία, προκάλεσε αίσθηση (βλ. εδώ).

Αυτό, όμως, δεν μπόρεσε να το "χωνέψουν" το "Βήμα" και ο ΔΟΛ (αφού απεδείχθη ότι ο προστατευόμενός τους, ο αρχι-άχρηστος Καραμανλής, δεν γνωρίζει τίποτε για τις νέες τεχνολογίες), οπότε έβαλαν τον "Βηματοδότη" να ... γελοιοποιήσει (κούνια που τους κούναγε!) την σχετική πρόταση του Γιώργου με κρύα "αστειάκια" (βλ. το σχόλιο του Γ. Κρόγια: "πάσχουμε από ουσία και περισσεύει η μ@λ@κί@", εδώ).

Πεπεισμένος ότι το μόνο που θα "τσούξει" στους εκδότες είναι η μείωση της κυκλοφορίας τους, πρότεινα με σχόλιό μου να διαμαρτυρηθούμε για τις αθλιότητες του "Βήματος", ώστε να τους "πονέσει" οικονομικά. Και έστειλα ήδη, στη διεύθυνση tovima@dolnet.gr, τη δική μου διαμαρτυρία:

Κύριε Διευθυντά,
διάβασα στο στήλη "Βηματοδότης" της εφημερίδος σας ένα πικρόχολο σχόλιο για την καινοτόμο πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών βιβλίων μέσω μίας ανάλογης συσκευής.
Ο συνεργάτης σας σχολιάζει, με πρωτοφανή ειρωνία και κακία, θα έλεγα, την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (με φράσεις όπως: "το «κουνέλι από το καπέλο» του κ. Γ.Παπανδρέου στην προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή ήταν το Αmazon Κindle", "νέο παπανδρεϊκό γκάτζετ " κλπ) και, προκειμένου να μας "πείσει" για το μη χρήσιμο της πρότασης αυτής, καταλήγει και στο εντελώς αδόκιμο συμπέρασμα ότι δήθεν όλοι οι μαθητές: "θα μπορούσαν να έχουν τα βιβλία σε ένα DVD ή σε ένα USΒ. Το πρόβλημα της εκπαίδευσης δεν είναι η μορφή των βιβλίων αλλά το περιεχόμενο"!
Βεβαίως, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ο συνεργάτης σας είτε δε θέλησε είτε δεν μπόρεσε να καταλάβει τη σημασία της πρότασης Παπανδρέου: ένα τέτοιο εργαλείο χωρά πολύ περισσότερη γνώση από ένα dvd ή ένα usb και επιπλέον θα προκαλέσει και την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών, ως ένα νέο μέσο.
Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω, εν σχέσει με την ... "πρετεντέρεια" γραμμή της εφημερίδος σας, είναι το εξής: πώς το "Βήμα" κατέληξε να απαξιώνει ακόμη και τη νέα τεχνολογία, προκειμένου να βγάλει τέτοια χολή κατά του Γ. Παπανδρέου. Λυπάμαι πολύ, αλλά ήδη σταμάτησα να αγοράζω την εφημερίδα σας και θα συστήσω το ίδιο και στον περίγυρό μου.

Update: μόλις πληροφορήθηκα από τον trianta στο twitter τα εξής:

"η αναφορά στο βηματοδότη "πρόβλημα της εκπαίδευσης δεν είναι η μορφή των βιβλίων αλλά το περιεχόμενο" παίρνει άλλο νόημα υπ'αυτο το πρίσμα...

quiz: ποια εφημερίδα χλεύασε ΓΑΠ-Kindle σήμερα. Ποια εταιρία, μέλος ποιου δημοσιογραφικού οργανισμού, εκδιδει τα περισσότερα σχολικά βιβλία;"

Ετσι, μάλιστα! Τώρα εξηγούνται όλα... (δες εδώ, εδώ και εδώ).

4 σχόλια:

KΑΡΜΕΝ είπε...

Ότι δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια!

KΑΡΜΕΝ είπε...

Μια πολύ καλή ιδέα, μια καταπληκτική πρόταση του Γεώργιου Παπανδρέου! Μόνο ότι:"Ο χρήστης του μπορεί λοιπόν να μετακινείται έχοντας μαζί του μια ολόκληρη βιβλιοθήκη" τα λέει όλα!
Σε όλους τους “δικαστές της Ιεράς Εξέτασης” τους λέμε: E pur si muove!
Όσο και να αντισταθούν, η γη θα συνεχίζει να γυρίσει!
Ευτυχώς, υπάρχουν Ανθρωποι που φροντίζουν για το πρόοδο!

Unknown είπε...

Στέλιο, τελικά δημοσιεύτηκε στο "Βήμα" η επιστολή σου;liondas1

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Στέλιο, μερικές ερωτήσεις για άσκηση του νού και του δημοκρατικού φρονήματος:
** Ποιός λυμαίνεται τον χώρο των σχολικών εκδόσεων;
Απ.: Τα Ελληνικά Γράμματα.
** Σε ποιόν ανήκουν;
Απ.: Στον μέγα εκδότη και μαικήνα των τεχνών και των γραμμάτων. Τον κ. Χρήστο Λαμπράκη.
** Ποιός έχει αλώσει τον χώρο των σχολικών βοηθημάτων και βιβλιοθηκών, σε μορφή ηλεκτρονικών βοηθημάτων;
Απ.: Ο ίδιος φυσικά.
** Ποιός θίγεται από την κίνηση Παπανδρέου;
Απ.: Ο ίδιος εκδότης, επίσης.
** Ποιός διαφεντεύει, μέσω του αδρότατα χρηματοδοτούμενου από το κράτος Μεγάρου Μουσικής, τον πολιτισμό στην χώρα, μπανανία της Ευρώπης;
Απ.: Μα, ο ίδιος.
** Ποιός τα παρέδωσε όλα αυτά;
Απ.: Τα δύο μεγάλα κόμματα. Δηλαδή, όσο και να μας πονάει, ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ.
Φίλε Στέλιο, δεν πρόκειται να πτοηθούν απο τις απειλές για συρρίκνωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων τους, γιατί εδώ και πολλά χρόνια αυτές είναι απλώς το πρόσχημα, για να κάνουν τις άλλες, πραγματικά κερδοφόρες, δουλειές τους. Αλλο πράγμα θα τους πονούσε πραγματικά. Η απώλεια των ανθρώπινων εργαλείων τους, των διεκπεραιωτών τους και των "εκτελεστών" τους.
Θα γράψω δύο διδακτικές ιστορίες:
Στα μέσα του ΄80, ο Ανδρέας, σε μια συνεδρίαση του Υπουργικου Συμβουλίου,συνέστησε στους υπουργούς του να παύσουν να ομιλούν σε συγκεκριμένο πολιτικό συντάκτη της πρωϊνής ναυαρχίδας του Συγκροτήματος,καθώς μέσω αυτού παιζόταν τότε το παιχνίδι σε βάρος και της κυβέρνησης και του δημοσίου συμφέροντος. Αποτέλεσμα; Σε λίγους μήνες ο εν λόγω παροπλίσθηκε και μετ΄ού πολύ απήλθεν της εφημερίδος.
Το ίδιο συνέβη και με άλλν συντάκτη της ίδιας εφημερίδας, τον οποίον κατήγγειλε δημοσίως ο Σπηλιος Σπηλιοτόπουλος, τον θυμάσαι; Ήταν υπουργός Εθνικής Αμύνης, στην πρώτη κυβέρνηση του Καραμανλή του μικρού.
Εάν από αύριο, τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ μιμηθούν τον Γιώργο και κόψουν σχέσεις με τον κ.Πρετεντέρη, αρνούμενα να βγαίνουν στις εκπομπές του, για πόσο καιρό νομίζεις θα συνεχίσει να είναι χρήσιμος στα αφεντικά του; Με θλίψη έβλεπα πριν από λίγο τον Χρυσοχοΐδη, στην "Ανατροπή", να απολογείται σχεδόν, αντί να ξεσκεπάζει το παίγνιο που στήνεται και πάλι εις βάρος του Γιώργου.
Μήπως ένας καλός τρόπος αντίδρασης, αλλά και πίεσης μέσω του διαδικτύου, θα ήταν να πληροφορούνται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ποιοί είναι αυτοί που συναγελάζονται με τον εν λόγω δημοσιογράφο. Και μην ακούσω το σαθρό επιχείρημα περί ελευθερίας των επιλογών και του πνεύματος και του λόγου, γιατί θα θυμηθώ τον Γερο της Δημοκρατίας, τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος σε στιγμές παροξυσμού του δεξιού παρακράτους της ΕΡΕ, κέλευε: "Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες".
Αυτά τα ολίγα.