Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Βρυκόλακες!

Απαντώντας σε σχόλιο-πρόσκληση της νικολέτας, που με παρακίνησε σε ανάρτηση για τον "Εφιάλτη", πρέπει να πω τα εξής:



Οπως ήδη διαβάσατε, το "Ιδρυμα Κων/νος Μητσοτάκης" (οι δεξιοί έχουν μία μονομανία και μωροφιλοδοξία να φτιάχνουν ιδρύματα με το όνομά τους, πριν καν ... πεθάνουν!) διοργάνωσε επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία». Καταλαβαίνει ο Επίτιμος ότι είναι πλέον ... στας δυσμάς του βίου του και βιάζεται να κλείσει τους λογαριασμούς του με την Ιστορία. Δυστυχώς, όμως, γι' αυτόν κάποια πράγματα δε χρειάζεται να περιμένουμε να γραφτούν στην Ιστορία διότι είναι ΗΔΗ γραμμένη Ιστορία!

Ο Μητσοτάκης δεν απάντησε σε όσους (μεταξύ των οποίων και ο μακαρίτης Κων. Καραμανλής, βλ. εδώ) του επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για την Αποστασία του 1965 και αναφέρθηκε μόνο στις ευθύνες των άλλων πρωταγωνιστών. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, «πλην ημών», των αποστατών δηλαδή, «ενέπαιζαν τον ελληνικό λαό»! Χωρίς να ντρέπεται (και ποιός έχασε τη ντροπή για να την βρει ο Μητσοτάκης?) υποστήριξε ότι οι αποστάτες της Ενωσης Κέντρου κατέβαλαν ... αγωνιώδεις προσπάθειες για να αποφευχθεί η κρίση (μπα? και οι ιστορικοί αλλά και όλοι εμείς που νομίζαμε ότι αυτοί δημιούργησαν τη κρίση?). Υποστήριξε μάλιστα ο αναίσθητος ότι έχει λύσει «τους λογαριασμούς με την Ιστορία» (!), ότι έχει τη συνείδησή του καθαρή (!!) και ότι «το προσωπικό τίμημα των γεγονότων του ΄65, πολιτικά, εκλογικά και ιστορικά το έχω καταβάλει. Και επιτρέψτε μου να πω, ίσως και με το παραπάνω» (αυτή είναι η μόνη αλήθεια που είπε: πράγματι ο λαός πότε δεν τον συγχώρεσε για το 1965 και όταν, λόγω του "βρώμικου" '89, τον έκανε ... εκ παραδρομής πρωθυπουργό το 1990, τον καθαίρεσε εντός 3 ετών, το 1993!).

















Για τους νεότερους, να θυμήσω ότι η Ένωση Κέντρου είχε κερδίσει τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964 με ένα από με ένα πολύ υψηλό ποσοστό (52,72%) και ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 1965 λόγω της διαφωνίας του με τον νεαρό και "γιο της μαμάς Φρειδερίκης" βασιλιά Κωνσταντίνο για το πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας (ο βασιλιάς ήθελε τον Πέτρο Γαρουφαλλιά, μετέπειτα αποστάτη) και την αλλαγή του αρχηγού ΓΕΣ. Τα Ανάκτορα, μάλιστα, ανακάτεψαν στο ενδιάμεσο και την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδέαν, Δημοκρατίαν, Αξιοκρατίαν», κάποιοι έλεγαν και "Ανδρέα"!), στην οποία ενέπλεκαν και τον Ανδρέα Παπανδρέου: η ΕΡΕ υποστήριζε ότι υπήρχε μια μυστική οργάνωση αξιωματικών ("ΑΣΠΙΔΑ"), οι οποίοι ήθελαν να ... ανατρέψουν τους «εθνικόφρονες» συναδέλφους τους και να προωθηθούν σε καίριες θέσεις του στρατεύματος. Από τις ανακρίσεις που έγιναν δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία ούτε για την επικινδυνότητα της ομάδας ούτε για την ανάμειξη του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου. Ολα ήταν αντιπερισπασμός για την δικαιολόγηση της αντίστοιχης (και υπαρκτής!) δεξιάς "φράξιας" μέσα στον ελληνικό στρατό, του ΙΔΕΑ!

Η αλήθεια είναι ότι τα Ιουλιανά του 1965 αποτελούν μία από τις "μαύρες" σελίδες της πολιτικής μας ιστορίας, αφού, με αντάλλαγμα το χρήμα και την "καρέκλα", εκμαυλίστηκαν πολλές συνειδήσεις διάφορων "φυντανιών" (Τσιριμώκος, Νόβας κλπ), που, ενώ το πρωϊ στήριζαν τη νόμιμη κυβέρνηση του λαού, το απόγευμα αποστατούσαν και στήριζαν το Παλάτι και την Φρειδερίκη. Την ίδια περίοδο αποκαλύφθηκε και ο βρώμικος ρόλος των ισχυρών τότε συγκροτημάτων Τύπου, της κεντρώας "Ελευθερίας" του Πάνου Κόκκα και αλλά και των εφημερίδων του Λαμπράκη!

Δυστυχώς για τον Μητσοτάκη κι ευτυχώς για εμάς, η Ιστορία έχει γραφεί για το έτος 1965. Και δεν αλλάζει.

Υ.Γ. (1): Προσωπικώς, συνιστώ να διαβάσετε το βιβλίο του Γιάννη Κάτρη: "Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα 1960-1970", Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1974, και το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου: "Η Δημοκρατία στο απόσπασμα", Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1974, αλλά και επανέκδοση από τις Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2007 (παλαιότερη ανάρτησή μου, εδώ). Περιγράφουν με γλαφυρότητα, ιστορική ακρίβεια και λεπτομέρειες όλα τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης. Επίσης, το βιβλίο-φωτορεπορτάζ του Φώντα Λάδη: "Ιουλιανά 1965, 100 μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα", Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1985.

Υ.Γ.(2): Τί είναι αυτό που διαβάζω? Ο καθηγητής κ. Βενιζέλος, επίδοξος αρχηγίσκος στο Πασόκ και κάποτε αυτόκλητος ... "μελλοντικός ηγέτης" της δημοκρατικής παράταξης (θυμάστε, τότε με τον καφέ!), στο Συμπόσιο για τα Ιουλιανά δεν άγγιξε καθόλου τον όρο "Αποστασία" και έκανε απλά λόγο για «κρίση του 1965» (στην κρίση φταίνε όλοι κύριε καθηγητά, στην Αποστασία όμως υπήρξε θύτης και θύμα!). Είπαμε: εκλεκτικές συγγένειες! Διαβάστε και το σχόλιο του Νίκου Λαγκαδινού, εδώ.

Υ.Γ.(3): Πληρωμένη απάντηση έδωσε στον "βρυκόλακα" Μητσοτάκη ο Γιώργος στην "Ελευθεροτυπία":
«Αυτή είναι η ιστορία τους διαχρονικά, την οποία τώρα κάποιοι γνωστοί επιχειρούν να την ξαναγράψουν αντί απλώς να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία».

6 σχόλια:

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Έχεις δώσει τα ρέστα σου. Δεν ξέρω πού να πρωτογράψω σχόλιο. Πάντως κι εσύ σώζεις την τιμή αυτών που έχουν μια γωνίτσα στο διαδίκτυο και γράφουν υπεύθυνα και σοβαρά. Δεν κάνω πλάκα. Μ' αρέσει γιατί στοιχειοθετείς αυτά που παραθέτεις - κι επιπλέον ξέρεις να "διαβάζεις".
Όσο για τον Βαγγέλη είναι αλήθεια ότι μόλις διάβασα τα σχετικά, μου ήρθε ταμπλάς. Δηλαδή, μήπως θέλει να μας πει ότι δεν έχει ακούσει για... Αποστασία; Λέω... Άκου "κρίση του 1965"!

Ανώνυμος είπε...

. Κάτι ακόμη που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, και που γι αυτό πρέπει να επισημαίνεται συχνά, είναι οτι ο Βρυκόλακας αυτός, είναι ο μόνος πολιτικός τής νεώτερης ιστορίας τής Ελλάδας για τον οποίο ένας ολόκληρος λαός φώναζε στις διαδηλώσεις μετά την Αποστασία : " Μητσο-τάκη κάθα-ρμα ! Μητσο-τάκη κάθα-ρμα ! "
. Ο Έλληνες, με το όποιο "πολιτικό κριτήριο" ή την όποια "διαίσθησή τους", μπορεί να εξόρισαν τον Αριστείδη για να μην ακούνε την λέξη "Δίκαιος", μπορεί να καταψήφισαν τον Τρικούπη, ή τον Βενιζέλο τής Μεγάλης Ελλάδας ή και τον Αντρέα μετά την τεράστια και ενορχηστρωμένη προσπάθεια όλων τών μεγαλοεκδοτών, αλλά κανέναν δεν αντιπάθησαν τόσο πολύ και για τόσο χρονικό διάστημα ! !
. Και το όνομα "Εφιάλτης" που τού 'δωσε ο Α. Παπαντρέου, σε κανένα άλλο δεν αποδόθηκε στην Ιστορία και σε κανένα δεν ταίριαξε και ...κόλλησε, όσο στον Μητσοτάκη.
. Έτσι θα τον θυμόμαστε, και ...αιωνία του η Μνήμη ! ! !

Νικολέτα είπε...

Ευχαριστώ πολύ, με κάλυψες απόλυτα!
Καλά έκανες κι επισήμανες επίσης αυτήν τη "μανία" των δεξιών να προσπαθούν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την ιστορία επιχειρώντας να προκαταλάβουν τον ιστορικό του μέλλοντος : ο ένας άφησε καμιά ντουζίνα τόμους πίσω του, μπας και ξεχάσουμε ότι έφυγε άρον-άρον για Παρίσι με ψεύτικο διαβατήριο μετά τη δολοφονία Λαμπράκη (κι είχε και το θράσος να το θεωρεί ως "(αυτο-)εξορία"), ο άλλος με συνέδρια στα οποία δεν παρεβρίσκονται καν οι βουλευτές του κόμματός του.

Και μια "πονηράδα": ευχάριστο που άνοιξε αυτή η συζήτηση μετά τα γεγονότα της 16ης Σεπτεμβρίου και της 11ης Νοεμβρίου, όχι; ;))

Στέλιος είπε...

@νικολέτα: διάβασε τη σημερινή μου ανάρτηση και το σημερινό πρωτοσέλιδο των Νέων. Θέλω να δώ τί θα πεί σήμερα ο Μητσοτάκης!

Στέλιος είπε...

@νίκος: σ'ευχαριστώ, είναι πολύ σημαντικό για μένα να μου τα λέει αυτά ένας δημοσιογράφος της κλάσης σου. Οι παραπομπές είναι το ... βίτσιο μου, ίσως λόγω επαγγέλματος. Πάντως πιστεύω κι εγώ ότι όσο μπορούμε να αντιστεκόμαστε, δεν μπορούν να μας νικήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι συνεντεύξεις του Κωνσταντίνου είναι «στημένες».


Κανένας δημοσιογράφος δεν του κάνει τις εξής ερωτήσεις:


1. Γιατί συνεχώς λέτε για το πού σπούδασαν τα παιδιά σας και δεν λέτε για το τι σπουδές κάνατε εσείς ο ίδιος που σας χρυσοπλήρωνε ο ελληνικός λαός;


2. Γιατί συνεχώς μιλάτε για τη Σχολή Αναβρύτων, λες και είναι κανένα Πανεπιστήμιο τύπου Καίμπριτζ; Γιατί δεν λέτε καθαρά ότι τα Ανάβρυτα που σπουδάσατε ήταν απλά ένα γυμνάσιο, στο οποίο ο καθηγητής δεν θα τολμούσε ποτέ να σας βάλει κακό βαθμό επειδή θα πέρναγε την υπόλοιπη ζωή του στη Μακρόνησο;


3. Πώς καταφέρατε σε δύο (2) χρόνια και τελειώσατε τρεις (3) στρατιωτικές σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων); Γιατί δεν τις τελειώνατε σε τρία (3) χρόνια (στην κάθε μία η φοίτηση είναι τετραετής);


4. Όταν η χούντα σας κατάργησε οριστικά γιατί βιαστήκατε να δηλώσετε ότι θα σπουδάζατε στο Καίμπριτζ; Γιατί είσασταν επί τρία (3) χρόνια υποψήφιος και τελικά δεν καταφέρατε να γίνετε δεκτός; Πως το δικαιολογήσατε μετά; Ότι «δεν είχε το Καίμπριτζ το κατάλληλο κύρος»;


5. Θυμάστε που όταν είσαστε διάδοχος του Θρόνου στην Αθήνα μια κοπέλα ρωτήθηκε σε ένα λεωφορείο αν της αρέσετε και όταν εκείνη απάντησε «όχι δεν είναι του γούστου μου» συνελήφθη από αστυφύλακα με πολιτικά για περιύβριση αρχής και καταδικάστηκε με την εισήγηση του εισαγγελέα ότι «Σε όλες τις Ελληνίδες αρέσει ο διάδοχος Κωνσταντίνος»;


6. H γιαγιά μου μου έλεγε παλιά ότι καλά κάνατε και μάθατε καράτε επειδή με τον τρόπο αυτό θα μπορούσατε να αντιμετωπίζατε τους εχθρούς της πατρίδας μας. Στη δίκη της χούντας (1975) αποκαλύφθηκε την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος σας επισκέφτηκαν στα ανάκτορά σας στο Τατόι ο Παπαδόπουλος, ο Πατακός και ο Μακαρέζος, και τους δεχτήκατε αόπλους στο γραφείο σας. Εσείς κρατάγατε ένα πιστόλι (τι το κάνατε, καθαρίζατε τα νύχια σας;) και πίσω από τους τρεις πραξικοπηματίες υπήρχαν δύο εμπιστότατοί σας χωροφύλακες που κρατούσαν αυτόματα «Sten». Γιατί δεν τους πυροβολήσατε; Φοβηθήκατε μήπως οι συγγενείς τους σας κάνουν αγωγή κατά του δημοσίου με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα;


7. Ποιος ενέργησε σωστά, εσείς ή ο γαμπρός σας ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας που αντιμετώπισε με θάρρος την απόπειρα πραξικοπήματος του συνταγματάρχη Τεχέρο Μολίνας (1976) και τον εξανάγκασε να αυτοκτονήσει; Ποιός απολαμβάνει υστεροφημία τώρα; Αυτός η εσείς που βουτήξατε στη θάλασσα για να ρίξετε σαμπάνια σε μια ολυμπιονίκη μας (δεν σας εξήγησαν ο Αρναούτης και ο Χοϊδάς ότι δεν ρίχνουν σαμπάνια σε βρεμένους από τη θάλασσα ολυμπιονίκες, η μήπως εσείς δεν το ξέρατε επειδή δεν είχατε βραχει ως ολυμπιονίκης);


Λυπάμαι, αλλά αν με είχατε πλησιάσει και εμένα ευγενικά, ίσως να σας ρώταγα μόνο για τις σπουδές που έκαναν τα παιδιά σας (για να γεμίσει η συνέντευξη).