Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Στην Ισπανία και στα καθ'ημάς...



























Στο ΒΗΜΑγκαζίνο δημοσιεύτηκε ένα άρθρο της Ηρ. Πογκόη για τα "νέα ισπανικά θαύματα" της αρχιτεκτονικής, που κυρίως είναι δημόσια κτίρια, πράγμα που δείχνει πως, όταν η εξουσία έχει φαντασία, όντως γίνονται θαύματα...

Στη φωτογραφία 1, θαυμάστε το νέο κτίριο της Ισπανικής Εταιρίας Λογοτεχνών (SGAE) στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, δημιούργημα των Anton Garcia-Abril/Ensamble Studio.

Στη φωτογραφία 2, το νέο κτίριο των πολιτικών δικαστηρίων της Μαδρίτης, από τη Zaha Hadid.

Στη φωτογραφία 3, το εμπορικό κέντρο Las Arenas στη Βαρκελώνη, από τον Richard Rogers.

Κολλήσατε? Κι εγώ! Και για να σας προσγειώσω στην πραγματικότητα σας παραθέτω και τη φωτογραφία του νέου δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης:









Αχρωμο, άοσμο, αποτελούμενο από 3 τετράγωνους όγκους, χωρίς κανένα αρχιτεκτονικό όραμα, δηλαδή ένα προβλεπόμενο κτίριο "δημόσιας διοίκησης" με την κακή έννοια της λέξης, όπως τη γνωρίζουμε στην Ελλάδα. Και φανταστείτε ότι βλέπετε τη μακέτα, η πραγματικότητα θα είναι σαφώς χειρότερη... Φαντάζομαι ότι η "αρχιτεκτονική" σύλληψη του έργου θα είναι της ... παγκοσμίου φήμης Δνσης Μελετών Αρχιτεκτονικών Εργων του Δήμου, της γνωστής που ήθελε να αναπλάσει την Πλατεία Αριστοτέλους τοποθετώντας συντριβάνι στο μέσο της, εξέλιξη την οποία ευτυχώς σταμάτησε η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων (όπως διαβάζω στο site του Δήμου, το έργο επιλέχθηκε κατόπιν πανελλήνιου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ... άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: