Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Από τον Αννα στον Καϊάφα!

Ο εικονιζόμενος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος είναι ο άνθρωπος που:

(α) ενώ εκλέχθηκε Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης το 1974, εγκατέλειψε το ποίμνιό του στον ακριτικό αυτό νομό για να εγκατασταθεί στην πλουσιότερη και κεντρικότερη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης το 2004, ενώ ήταν ήδη 70 χρονών (γεννήθηκε το 1934 στη Σαλμώνη Πύργου Ηλείας) και για λόγος αξιοπρέπειας και μόνον θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί αφήνοντας τόπο στους νεότερους.
(β) η εκλογή του δημιούργησε προβλήματα με το Φανάρι και αμφισβητήθηκε έντονα και από πλευράς νομιμότητας, μέχρι να τον "δικαιώσει" το ΣτΕ κατά το γνωστό τρόπο που "λύθηκαν" όλα τα δικαστικά προβλήματα για τη ΝΔ!
(γ) δίχασε επανειλλημένα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, απειλώντας τα Σκόπια του 1 εκατομμυρίου κατοίκων ... ακόμη και με πόλεμο και δημιουργώντας ψεύτικες φοβίες για τον ... από Βορρά κίνδυνο!
(δ) δε δίστασε στη νεκρώσιμο ακολουθία του Χριστόδουλου να προσφωνήσει πρώτα τον τέως βασιλέα Κωνσταντίνο και μετά τους παριστάμενους πρώην Προέδρους Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δείχνοντας για μία ακόμη φορά την απέχθειά του προς το δημοκρατικό πολίτευμα της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία ωστόσο τρέφει και τον ίδιο και τη συνοδεία του με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.

ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του για τη χηρεύουσα θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Στα 74 χρόνια του! Φαντάζεστε το μέγεθος του σκοταδισμού που θα ακολουθήσει την τυχόν εκλογή του ?

Θα το ανεχτούμε ?

6 σχόλια:

tractatus είπε...

Εύχομαι αυτοί που τον θεωρούν ως αναγνωρίσιμο γιατί τον βλέπουν συχνά στην τηλεόραση κι επομένως τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας τους, να μην καταφέρουν να επηρεάσουν και τους ψηφοφόρους εντός συνόδου. Η εικόνα φίλε μου! Η εικόνα! Είναι λέει αναγνωρίσιμος άρα αυτόν θέλουμε-το ποίμνιο....

theodore είπε...

Οχι,οχι,να μην το επιτρέψουμε.
Μα πως τολμούν οι παπάδες να διαλέγουν μονοι τους τον αρχιεπίσκοπο;
Μάλιστα θα πρόσθετα να τους κουρεύουμε και να τους ξυρίζουμε αν επιλέγουν διαφορετικό από αυτόν που εμείς γουστάρουμε.
Και για να σοβαρέψουμε λιγάκι,είναι τελείως αντιδημοκρατικό να απαιτείς από την εκκλησία (και καλά κάνεις) να μην εμπλέκεται στα κοσμικά και την ίδια ώρα να θές να έχει λόγο το Κράτος στα εκκλησιαστικά.
Αν οι παπάδες θέλουν και γουστάρουν Ανθιμο είναι δική τους και μόνο υπόθεση.

Στέλιος είπε...

@theodore: καταρχήν δε θα έλεγα όχι στο να τους ξυρίσουν :) Για να σοβαρευτούμε: παρερμήνευσες τη θέση μου, σαφώς και δε μπορώ να απαγορεύσω στο παπαδαριό να επιλέξει αναχρονισμό και σκοταδισμό. Από την άλλη όμως, όσο αυτοί ανακατεύονται στην πολιτική και επηρρεάζουν τις δικές μας τύχες, τόσο κι εγώ θα ψάχνω τρόπους να ακυρώσω τις παρεμβάσεις τους αυτές. Και επειδή η φράση "θα το ανεχτούμε?" δείχνει ακριβώς τάση παρέμβασης, την διορθώνω ως εξής: "Θα το ανεχτούμε?".

Στέλιος είπε...

Και σαφώς το να επιλέξουν Ανθιμο δεν είναι ΜΟΝΟΝ δική τους υπόθεση. Μας αφορά όλους αν εκλεγεί ένας Αρχιεπίσκοπος που θα επιμένει να αντικαθιστά όλες τις δημόσιες Αρχές αυτού του τόπου, όπως έκανε ο μακαρίτης.

katerina είπε...

Αντί να συζητάμε ποιο είναι το λιγώτερο κακό, πότε θα απαιτήσουμε τον απόλυτο διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας;;;;
Υ.Γ. πάντως για να πουμε και του στραβού το δίκιο, αν γίνεται δημόσια τόσο ξεκατίνιασμα με τους "άγιους πατέρες", πάλι καλά στο ΠΑΣΟΚ που δεν είναιούτε πατέρες, πολύ δε περισσότερο άγιοι;; Μήπως να βάλει υποψηφιότητα και ο Τζιώτης;;;;

Στέλιος είπε...

@Κατερίνα: αυτό θα ήταν το ορθότερο και θα μας γλύτωνε επιτέλους από μακροχρόνιες συζητήσεις και προστριβές. Αλλά πιστεύεις ότι ένας βαλκάνιοπς λαός σαν τον ελληνικό, που έχει μάθει να κρέμεται από τα ράσα των παπάδων, είναι ώριμος να δεχτεί κάτι τέτοιο?