Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Δεν μας αφήνουν να αγιάσουμε!


Μέρες που'ναι, σκέφτομαι ότι δεν πρέπει να γκρινιάζω. Σ'αφήνει, όμως, το παπαδαριό να ησυχάσεις? Προσφέρθηκα να βαφτίσω ένα φίλο αλλοδαπό που θέλησε να βαφτιστεί χριστιανός και να γίνω ανάδοχος (νονός ντε!). Λόγω της ιδιαιτερότητας της περίστασης (ο βαφτισιμιός ήταν ήδη 28 ετών!) δεν υπήρχαν πολλοί καλεσμένοι, ούτε η συνηθισμένη σε ανάλογες περιπτώσεις συρροή φίλων κλπ. Η τελετή έλαβε μέρος σε μία γωνιά της εκκλησίας και τελείωσε μέσα σε 15 λεπτά. Θέλω, δηλαδή, να πω ότι ο ιερός ναός δεν υπεβλήθη στα "λειτουργικά" έξοδα (κατανάλωση ρεύματος, ψάλτες κλπ), τα οποία θα γίνονταν αν μιλούσαμε για μία τελετή μεγάλης διάρκειας. Ξέρετε πόσα μας ζήτησαν? (ακριβώς: μας ζήτησαν, όπως θα μας ζητούσαν π.χ. σε ένα πολυκατάστημα!): 150 ευρώ, "βάσει εγκυκλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης περί ιεροπραξιών"! Ακατέβατα 150 ευρώ, για μία τελετή 15 λεπτών, όπου απασχολήθηκε μόνον ο ιερέας! Κατα τα άλλα, η βάφτιση είναι ιερό μυστήριο (είναι δηλαδή, άσχετο με το αν το παπαδαριό την κατάντησε εμπορική δικαιοπραξία).

Η σύγχυσή μου μεγάλωσε όταν, λίγο αργότερα, ένας φίλος που είναι "παπαδάκι", δηλ. παρατρεχάμενος στην αυλή παπάδων, καλογέρων κλπ, μου "περηφανεύτηκε" ότι μετά τις γιορτές θα πάει Κων-πολη για 5 μέρες "με όλα τα έξοδα πληρωμένα από την Εκκλησία"!

Καταλάβατε πού πηγαίνει ο "οβολός" του ποιμνίου? Προσθέστε και το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος (διά του πρωθυπουργεύοντος) πλήρωσε όλα τα έξοδα διαμονής και νοσηλείας του Χριστόδουλου στη Φλόριδα (λες και οι ιερείς δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη ή λες και ο αρχιεπίσκοπος δεν έχει περιουσία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: