Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ο δημαρχούλης Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει το έκτρωμα!

Για το γνωστό έκτρωμα της παραλιακής λεωφόρου, που χτίστηκε από την ... παγκοσμίου φήμης Δνση Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης για να στεγάσει τις μωροφιλοδοξίες του Παπαγεωργόπουλου, και το οποίο "κρύβει" ακόμη και το Βυζαντινό Μουσείο (δημιούργημα του Κρόκου), σας έχω ξαναμιλήσει. Εγκαινιάζεται σήμερα μετά φανών και λαμπάδων (βλ. εδώ).

Βέβαια, υπάρχουν και πιο μετριοπαθείς απόψεις, που "βγάζουν" ανεκτό το νέο δημαρχείο, αλλά με μέτρο σύγκρισης το παλιό δημαρχείο της οδού Βενιζέλου, γνωστό ως "Καραβάν-Σαράϊ". Οπότε, ναι, με μέτρο σύγκρισης το "αχούρι" εκείνο, σίγουρα το νέο κτίριο είναι καλύτερο! Με μέτρο σύγκρισης, όμως, τα φουτουριστικά ή τα νεοκλασσικά δημαρχεία άλλων πόλεων της Ευρώπης, το νέο δημαρχείο ... πιάνει "βάση"!


Οπως μας πληροφορεί η "Πρωτοβουλία", η δημοτική κίνηση του Γιάννη Μπουτάρη:

Τη Δευτέρα 12/10 γίνονται τα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης.
Για να χτιστεί αυτός ο τσιμεντένιος όγκος των 55 εκατ. ευρώ χρειάστηκε:
Η κατάληψη ενός από τους ελάχιστους ανοιχτούς χώρους στο κέντρο της πόλης μας.
Η κοπή δέντρων που “αντικαταστάθηκαν” με πανάκριβα φυτά εισαγωγής
Η αισθητική καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου (βυζαντινό/αρχαιολογικό Μουσείο).
Το αμφιβόλου αισθητικής κτήριο δε διαθέτει κανένα από τα σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας (βιοκλιματισμός) και είναι άκρως ενεργειοβόρο.
Η πολυτελής επίπλωση του δημαρχιακού γραφείου στοίχισε 85.000 ευρώ και “δένει αρμονικά” με το…τζάκι τύπου Πούτιν, που θα εξασφαλίζει θαλπωρή στον ματαιόδοξο δήμαρχό μας.
Ο Δήμος καταρρέει οικονομικά από τις καταχρήσεις, τις υπεξαιρέσεις και την κακοδιαχείριση, ο δήμαρχος και στενοί του συνεργάτες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στις ανακριτικές αρχές ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων (εφημερίδες 9/10), και ο κ. δήμαρχος απτόητος ετοιμάζει τη φιέστα των εγκαινίων.
Η “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και άλλες παρατάξεις και φορείς ήταν εξαρχής αντίθετες με την κατασκευή και πρότειναν την επιλογή ενός άλλου χώρου και κτηρίου που δε θα συνεπαγόταν την περαιτέρω τσιμεντοποίηση της ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης Θεσσαλονίκης (ΓΣΣ’, Τελωνείο), ενώ θα αναδείκνυε ιστορικότητες και συμβολισμούς της μακραίωνης πορείας της πόλης μας. Ματαίως!
Η “Πρωτοβουλία” καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση της περιοχής.
Από κοινού με άλλες παρατάξεις και κινήσεις πολιτών θα συγκεντρωθούμε τη Δευτέρα 12/10 στις 18.30 στο πάρκο απέναντι από το νέο δημαρχείο και θα διαδηλώσουμε ειρηνικά την αντίθεσή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: