Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ας δούμε ψύχραιμα την αποχή...

Ορθότατες οι διαπιστώσεις από το μπλογκ Πελασγία:

"Σεβασμός στα 5,3 εκατ. πολιτών που ψήφισαν: Αναφορικά με την αποχή έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

- Πρώτον, είναι συνειδητή η προσπάθεια της κυβέρνησης και των «παπαγάλων» να αναφέρονται αποκλειστικά στην αποχή για να επισκιάσουν το μήνυμα της κάλπης. Κατανοητή η προσπάθειά τους αυτή μέσα στην απελπισία τους, αλλά αποτελεί ύβρη για τα 5,3 εκατομμύρια πολιτών που ψήφισαν σε συνθήκες μίνι καύσωνα. Αυτοί που προσήλθαν ήταν περισσότεροι από αυτούς που απείχαν. 

- Δεύτερον, η αποχή είναι μεγάλη. Η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ σε εκλογές. Δεν είναι όμως αυτή που παρουσιάζεται. Στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας είναι εγγεγραμμένοι περίπου 1.500.000 Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό και δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους (βλ. άρθρο του Μανώλη Δρεττάκη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία). Επομένως, και δεδομένου ότι η πραγματική αποχή πρέπει να μετράται επί του συνόλου των ψηφοφόρων που έχουν πραγματική δυνατότητα να ψηφίσουν, το πραγματικό ποσοστό της αποχής δεν είναι 47% αλλά περίπου 37%. Η συμμετοχή στην Ελλάδα ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ε.Ε.

- Τρίτον, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τις εντελώς ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ανομίας και τα «παπαγαλάκια» τους που στηρίζουν την κυβέρνηση επένδυσαν στην αποχή, χωρίς να καταφέρουν όμως να αποτρέψουν την κατάρρευση της κυβέρνησης.

- Τέταρτον, η αποχή «χτύπησε» όλα τα κόμματα. Αφορά όλο το πολιτικό σύστημα. Για αυτό και πρώτο μέλημα του ΠΑΣΟΚ και της επόμενης κυβέρνησής μας είναι να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης πολίτη και πολιτικής".

1 σχόλιο:

Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ερέτριας είπε...

Στέλιο σε εμάς που η αποχή όσο να πεις, λόγω μεγέθους, μπορεί λίγο ως πολύ να προσδιοριστεί ήταν κατα βάση "προοδευτικής προέλευσης"

Νέοι κυρίως που είτε δεν επέστρεψαν από τον τόπο σπουδών τους.

Άλλοι που δυστυχώς επηρεάστηκαν από το Λαζοπουλαίικο και Λαμογαίικο κίνημα υπέρ της "αποχής της παραλίας".

Αλλά κυρίως δικοί μας ψηφοφόροι που αφού επαναπάυτηκαν από τις δημοσκοπήσεις μπόρεσαν σαν άνθρωποι να κανονίσουν εκδρομούλα για το τριήμερο!!!

Εάν ήταν λίγο διαφορετικές οι συνθήκες ίσως να μιλούσαμε για επαλήθευση του άνω ορίου διαφοράς των exit polls...

Από την άλλη όμως, ίσως να είναι και καλύτερα που η διαφορά δεν ήταν υπερβολικά μεγάλη για να μην πάρουν τα μυαλά κάποιων, λίγων, από τα στελέχη μας αέρα!