Κυριακή, 5 Απριλίου 2009

"Κουτοπονηριές"... (update)


Ψάχνοντας σήμερα στο site του "Ελεύθερου Τύπου" για να δω τους πίνακες και τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB (
βλ. και εδώ τα σχόλιά μου), πρόσεξα το σχόλιο του Μ. Κοττάκη, τον οποίο προσωπικώς αντιπαθώ καθώς είναι από εκείνους τους δημοσιογράφους (τύπου Πρετεντεράκου!) που θεωρούν ότι οι απλοί πολίτες είμαστε ... ηλίθιοι και δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε ένα επιχείρημα. Και το σημερινό του σχόλιο, λοιπόν, ενίσχυσε την αρνητική μου γνώμη για το πρόσωπό του. Καταπιάνεται με το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών και κατακρίνει την αντιπολίτευση γιατί δήθεν ... αρνείται αυτό το δικαίωμα στους ξενιτεμένους έλληνες (χαρακτηριστικό κλισέ των δεξιών!). Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για την προσπάθεια της ΝΔ να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, με το να θέλει να υπολογίζει την ψήφο των ομογενών στο σύνολο των εκλεγμένων βουλευτών, πράγμα που οδηγεί άμεσα σε νόθευση του αποτελέσματος, καθώς θα βγάζει κυβέρνηση ο έλληνας .... που ζει στο Κονέκτικατ ή στη Μελβούρνη και ο οποίος, χωρίς να πληρώνει φόρους ΕΔΩ και χωρίς να έχει επίγνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, θα μου φορά εμένα "καπέλο" τον οποιοδήποτε Καραμανλή (καταλάβατε το "κόλπο"?). Αντιθέτως, η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι να μετρά η ψήφος των ομογενών σε κάποιες έδρες επικρατείας ώστε να εκπροσωπείται (αναλογικά, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε τα ΙΔΙΑ δικαιώματα αφού ΔΕΝ έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις!) και αυτό το τμήμα του Ελληνισμού.

Προέξτε δήθεν ... "επιχειρηματολογία" (τα σχόλια δικά μου):

"
Εχει ελπίδα αυτός ο τόπος να πάει μπροστά; Οι απανταχού Ελληνες της Διασποράς, οι οποίοι την περασμένη Πέμπτη είδαν σε ζωντανή μετάδοση από την ERT WORLD τη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, φοβάμαι πως έβγαλαν πικρά συμπεράσματα. Είδαν τον πρωθυπουργό της χώρας, Κώστα Καραμανλή, να μιλά για την αναγκαιότητα (ποιός το αρνήθηκε αυτό?) της παροχής ψήφου στους απόδημους και να χαρακτηρίζει το σχετικό νομοσχέδιο ως «τελευταία ευκαιρία» για συναίνεση (γιατί διαισθάνεται ότι δεν θα ξαναβγεί στις εκλογές!). Ακουσαν τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο να προειδοποιεί ότι πιθανή καταψήφισή του από την αντιπολίτευση θα αποκλείσει κάθε ευκαιρία για «συναίνεση στο μέλλον» (η συναίνεση περιλαμβάνει και την αστυνομική βία και τα σκάνδαλα και το γαλάζιο φαγοπότι?). Παρακολούθησαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να απορρίπτει, για λογαριασμό του Παπανδρέου, ως «αντισυνταγματική» την ψήφο των Ελλήνων ομογενών (μα το Πασόκ δεν οργάνωσε τον απόδημο ελληνισμό με το ΣΑΕ, ενώ η Δεξιά δεν ήταν που με τις ηγεσίες της οδηγούσαν τους έλληνες να ξενιτευθούν?). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απουσίαζε στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει το πόρισμα της Επιτροπής Στίγκλιτς. Περίεργη αντίληψη στ’ αλήθεια: Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τρέχει στη Χιλή και τις ΗΠΑ διότι θέλει να έχει η Ελλάδα λόγο για τα προβλήματα του κόσμου, αλλά αρνείται στους Ελληνες του κόσμου να έχουν λόγο για τα προβλήματα της Ελλάδας (ορθότατα πράττει, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να έχει ίδια δικαιώματα με μένα ο έλληνας απόδημος 2ης γενιάς που ΔΕΝ πληρώνει φόρους όπως εγώ ούτε υφίσταται καθημερινά την ανικανότητα και την ακρίβεια οποιουδήποτε ανίκανου πρωθυπουργού). Εμειναν άφωνοι -υποθέτω- όταν άκουσαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Χαλβατζή να τους αρνείται την ψήφο διότι, όπως υποστήριξε, «δεν ξέρουν τα προβλήματα» και πως με την ψήφο τους «θα αλλάξουν τους συσχετισμούς μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων»! Ωστε έτσι λοιπόν! Οι Ελληνες της Γερμανίας, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, που είναι καθημερινά κολλημένοι στους δέκτες τους, για να μαθαίνουν τι γίνεται στην πατρίδα, «δεν ξέρουν»" (το ότι καθημερινώς οι απόδημοι βλέπουν Μενεγάκη στον ΑΝΤ1 τους καθιστά ... ικανούς να μας "επιβάλλουν" την κυβέρνηση που τους αρέσει?). Αυτά είδαν οι Ελληνες της Διασποράς" (όλο το άρθρο, εδώ).

"Λησμονεί" ο "γαλάζιος" δημοσιογράφος ότι
το σχέδιο της ΝΔ προέβλεπε μεν τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, δεν εξασφάλιζε όμως την εκπροσώπησή τους στο Κοινοβούλιο. Το ίδιο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού είχε ζητήσει να αυξηθούν από 12 σε 15 οι έδρες Επικρατείας, ώστε να εκπροσωπηθούν και οι Ελληνες του εξωτερικού. Υπήρχε δηλ., στο σχέδιο της ΝΔ, τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος, χωρίς όμως η συγκεκριμένη ψήφος να εκλέγει συγκεκριμένο βουλευτή (βλ. εδώ).

Δεν άντεξα! Του έστειλα το παρακάτω μέηλ:

"
Κύριε Κοττάκη,
δεν είμαι αναγνώστης του "ΕΤ" ούτε παρακολουθώ την αρθογραφία σας. Αμφότερα είναι αρκούντως "γαλαζοβαμμένα" για τα γούστα μου. Επομένως, δεν σας ενδιαφέρει και η γνώμη μου. Σας τη λέω μόνον και μόνον για να αντιληφθείτε ότι "σοβαροφανείς" ισχυρισμοί, που φτιάχνουν κλίμα υπέρ της Ρηγίλλης, δεν ξεγελούν τους απλούς πολίτες πια. Εντελώς τυχαία διάβασα τη σημερινή σας (5/4) επιφυλλίδα με τίτλο "Μικροί στα μεγάλα", στον Ελεύθερο Τύπο. Ειλικρινώς, θαύμασα την ικανότητά σας να παρουσιάζετε μία "κουτοπόνηρη" τατική της κυβέρνησης ως δήθεν ... "μεγαλοψυχία" του Καραμανλή και "τελευταία ευκαιρία για συναίνεση" (τώρα τη θυμήθηκε? που καταρρέει?) ενώ οι δικαιολογημένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για εκλογική εκμετάλλευση των ομογενών από τη ΝΔ είναι ... "αδιαφορία για το εθνικό θέμα της ψήφου" !!! Η στάση της αντιπολίτευσης έγκειται στον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ θέλει να μετρά η ψήφος των ομογενών στο εθνικό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι πχ ένας έλληνας 2ης ή 3ης γενιάς, που έχει επισκεφτεί την χώρα μία φορά κάποιο καλοκαίρι, ζει στο Κονέκτικατ και δεν πληρώνει φόρους εδώ, θα μπορεί να επηρρεάζει τα δικά μου θέματα στη Θεσσαλονίκη, και να μου φορά "καπέλο" οποιονδήποτε που, προτού εκλεγεί πρωθυπουργός, δεν άσκησε ούτε καν καθήκοντα υφυπουργού, προφανώς εσάς δεν σας λέει τίποτε. Εμένα, όμως, μου λέει πολλά!".-

UPDATE: διαβάστε και τη σχετική πληροφορία από το pasokgalatsi:

Η Νέα Δημοκρατία και τα παπαγαλάκια της (Κοττάκης) χαρακτηρίζουν προσχηματικές και υποκριτικές τις αιτιάσεις που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ψήφο των ομογενών.Το σχέδιο νόμου προβλέπει οι ψήφοι αυτοί να υπολογίζονται στο σύνολο των εκλεγμένων βουλευτών, πράγμα αδιανότητο και άδικο, αφού οι Έλληνες του εξωτερικού δεν έχουν πλήρη και καθαρή εικόνα για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της χώρας.

Το Πασόκ αντίθετα προτείνει είναι να μετρά η ψήφος των ομογενών μόνο για σε κάποιες έδρες Επικρατειας (οι υποψήφιοι να είναι ομογενείς) ώστε η εκπροσώπηση να είναι αναλογική και δίκαιη σε σχέση με το υπόλοιπο εκλογικό σώμα και χρήσιμη για τους ίδιους.

Για να δούμε πως ψηφίζουν οι Ιταλοί ομογενείς?

Οι Ιταλοί ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στο Aire (Μητρώο Ιταλών που κατοικούν στο εξωτερικό), έχουν δικαίωμα ψήφου και ψηφίζουν στο τόπο (χώρα) διαμονής.

Υπάρχουν 5 εκλογικές περιφέρειες και εκλέγονται 12 βουλευτές και 6 γερουσιαστές (κάτοικοι εξωτερικού).

  • Ευρώπη: 6 βουλευτές και 2 γερουσιαστές.
  • Ασία-Αφρική-Ωκεανία: 1 βουλευτή και 1 γερουσιαστή.
  • Νότια Αμερική: 3 βουλευτές και 2 γερουσιαστές.
  • Κεντρική Αμερική-Βόρεια Αμερική: 2 βουλευτές και 1 γερουσιαστή.
  • Μάλλον οι αχρείοι αυτής της κυβέρνησης, δεν ενδιαφέρονται για τους ομογενείς αλλά μόνο για την ψήφο τους.

11 σχόλια:

krogias είπε...

Μπράβο Στέλιο.
Καταπληκτικό ποστ!

Στέλιος είπε...

Γιώργο σε ευχαριστώ και για την αναδημοσίευση. Μα έχω άδικο? Προσπαθούν να παρουσιάσουν το μαύρο-άσπρο, λες και είμαστε όλοι ηλίθιοι!

kleftimatia είπε...

Κλασικά παιχνίδια της δεξιάς και θυμήσου που στο λέω ο εκπρόσωπό τους στην τηλεόραση(πρετεντέρης) θα το θέση και σαν θέμα σε δημοσκόπηση και μάλιστα θα είναι υπό μορφή για να θολώσει τα νερά << θέλετε να έχουν δικαίωμα ψήφου οι ομογενείς >> λες και είπε κάποιος το αντίθετο . Τέλος πάντων Μπράβο για το άρθρο και για το mail σου αναδημοσιεύω αν δεν σε πειράζει . Καλό μεσημέρι...

Στέλιος είπε...

@kleftimatia: εννοείται ότι μπορείς να αναδημοσιεύσεις!

Στην Καρδιά μας η Ελλάδα είπε...

Ερπετά δημοσιογράφοι Κοττακης ,Πρετεντεράκος ,Τριανταφυλλόπουλος , Παναγιωταρέα και άλλοι...

γνωστοι ευτυχώς σε όλους ...
και Καταδικασμένοι

Λασπολόγοι και Δημαγωγοί

παίζουν τώρα το τελευταίο τους χαρτί

Σε ένα κράτος δικαίου ο ίδιος ο κόσμος θα τους εξαφανίσει
Γιατί είναι πολύ κάτω και από την αθλιότητα

Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ερέτριας είπε...

Παρότι δε συμπαθώ πολυ τα μακροσκελη ποστ, αυτό το καταβρόχθησα!

Δε θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο!

Στέλιος είπε...

@Τ.Ο. Ερέτριας: Καλή όρεξη! Θα σε αποζημιώσω με ένα ποστ "χωρίς λόγια"!

Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ερέτριας είπε...

Αναμένω!

ΥΓ: Μόνο εικόνες αν είναι δυνατόν. Και βίντεάκια γίνονται δεκτά! :)

Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ερέτριας είπε...

δεσ και κάτι σχετικο:

http://pasokgalatsi.wordpress.com/2009/04/05/%cf%88%ce%ae%cf%86%ce%bf%cf%82-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd/

Στέλιος είπε...

@Πασόκ Ερέτριας: Πολύ καλό, σε ευχαριστώ! Κάνω αμέσως μνεία!

Σπύρος είπε...

Γιατί βρε φίλε να μην ψηφίζουμε, όσοι έχουμε την Ελληνική Υπηκοότητα, και ζούμε στο εξωτερικό; Μπορώ να σου πω ότι με περισσότερη αγάπη παρακολουθούμε και αγωνιούμε εμείς για την Ελλάδα από όσους είναι πίσω. Είμαι 10+ χρόνια στο εξωτερικό, και δεν χάνω στιγμή από όσα διαδραματίζονται πίσω στην Ελλάδα.

Όσο για τους ομογενείς 2ης και 3ης γενιάς, κανείς δεν ζήτησε ποτέ να ψηφίζουν. Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: ή έχεις Ελληνική Υπηκοότητα (όχι απλά καταγωγή) και δικαιούσαι ψήφο, ή όχι.

Χαιρετώ.