Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Κι άλλη ακρίβεια!

Αφού βάλανε Υπουργό Οικονομίας έναν πρώην Υφυπουργό Εμπορίου, που επί θητείας του απέτυχε παταγωδώς να ελέγξει την ακρίβεια, τί περιμένατε? Διαβάστε το ρεπορτάζ της Δήμητρας Σκούφου, από τα σημερινά "ΝΕΑ":

"Ακριβαίνουν 1.000 προϊόντα παρά την κρίση-Νέες ανατιμήσεις καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ".

Μπαράζ ανατιμήσεων σε τουλάχιστον 1.000 βασικά καταναλωτικά αγαθά έρχεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Oι ανατιμήσεις αυτές αφορούν βασικές κατηγορίες προϊόντων - όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα χαρτικά, τα απορρυπαντικά, τα όσπρια αλλά και τα οινοπνευματώδη-, φτάνουν έως το 17% και έρχονται σε μια χρονική περίοδο που οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης που έκανε λόγο για μη τεκμηριωμένα στοιχεία, ωστόσο δεν διέψευσε την ύπαρξη αυξήσεων από την πλευρά των βιομηχανιών για το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Την ώρα που οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών καταρρέουν στην κυριολεξία, η ακρίβεια στην Ελλάδα εξακολουθεί να καλπάζει, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έπεσε στο 2%». Στη λίστα που παρουσίασε περιλαμβάνονται αυξήσεις στα χαρτικά έως 6%, στα σνακ έως 5%, στα ρύζια και τις κονσέρβες έως 17%, στα δημητριακά, τα ζαχαρώδη και τα παστέλια έως 10%, στο βούτυρο και το τσάι έως 11%, στα οινοπνευματώδη και τα κρασιά έως 8%, σε σάλτσες και μαγιονέζες έως 8%, στα μπαχαρικά έως 6%, στα απορρυπαντικά έως 3% και στα προϊόντα γάλακτος έως 3,6% «Έχουμε εξωφρενικές ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σε περίπου 1.000 προϊόντα οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι και 17%. Και αυτές οι αυξήσεις έχουν φτάσει ήδη στα σούπερ μάρκετ, έχουν φτάσει στο υπουργείο Ανάπτυξης, περνούν στους καταναλωτές», υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Και στα καύσιμα.
Στοιχεία παρέθεσε το ΠΑΣΟΚ και για τις σημαντικές αποκλίσεις των τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία οι μειώσεις που προέκυψαν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης αλλά και του πετρελαίου κίνησης στη χώρα ήταν πολύ μικρότερες από αυτές στην υπόλοιπη Ε.Ε. Μάλιστα προκύπτει ότι σε απόλυτες τιμές η Ελλάδα είναι σημαντικά ακριβότερη στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης προ φόρων από παραδοσιακά ακριβές χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως είναι η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Μ. Βρετανία.

Δεν διαψεύδει το υπουργείο.
Οι δηλώσεις για κύμα ανατιμήσεων στην αγορά προκάλεσαν την αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου, ο οποίος εμμέσως κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προκαταβάλλει την ύπαρξη ανατιμήσεων σε τρόφιμα από σήμερα για το επόμενο τρίμηνο χωρίς να παραθέσει τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα στοιχεία. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν διέψευσε την ύπαρξη νέων τιμοκαταλόγων με αιτήματα για αυξήσεις τιμών από τις βιομηχανίες προς τα σούπερ μάρκετ για το πρώτο τρίμηνο του 2009.

1 σχόλιο:

tzonakos είπε...

Πάμε χαμένοι. Την ακρίβεια την βλέπουμε καθημερινά εκει έξω και η Κυβέρνηση δεν εχει κανένα πειστικό επιχείρημα για να την εξηγήσει.
Την ίδια στιγμή, αισχροκέρδεια στα καύσιμα και υπεύθυνος για την Οικονομία εανς αποτυχημένος πρώην Υπ. Εμπορίου.
Η επόμενη κυβέρνηση -που δεν θα ειναι ΝΔ- πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα σε αυτο το θέμα.
Το απαιτούμε.