Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Τα αρχεία του Foreign Office...

...του έτους 1978 άνοιξαν, ως είθισται, μετά από 30 χρόνια, και περιέχουν σημαντικότατες πληροφορίες για το Ανδρέα Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ιστορικό ρόλο του στη σύγχρονη πολιτική ιστορία μας. Φανταστείτε ότι μέχρι και η "Ζούγκλα" των Μάκηδων (βλ. εδώ) αναγκάζεται να προβάλλει τη διαπίστωση των Βρετανών εκείνης της εποχής ότι ο Ανδρέας «ήταν Έλληνας ως την άκρη των δαχτύλων του» (όπως έγραφε στην αναφορά του ο βρετανός τότε πρέσβης στην Αθήνα, Σερ Μπρούκς Ρίτσαρντς συμπληρώνοντας, πως ο Ανδρέας, παρότι είχε ζήσει χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μισούσε τους αμερικανούς). Τ'ακούς Αλέκα? Τον Ανδρέα τον παραδέχονταν και συνομιλούσαν μαζί του και πολλοί σοβιετικοί ηγέτες (θυμάμαι την επίσκεψη, το 1983, στην Αθήνα του Νικολάϊ Τιχόνοφ, πρωθυπουργού της ΕΣΣΔ, με πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Ανδρέα), που εσύ και οι ΚΝΙΤΕΣ σου τους θαυμάζετε, αλλά η μυωπία σας, καημένοι, δεν σας αφήνει να το αναγνωρίσετε.

Από τις αναφορές των Βρετανών, απομονώνω μία "πρόβλεψή" τους, η οποία, δυστυχώς γι'αυτούς και ευτυχώς για την Ελλάδα, απεδείχθη παντελώς λανθασμένη (βλ. εδώ): σε έκθεση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα (
με ημερομηνία 13 Απριλίου 1978 και τίτλο «Σοσιαλισμός στην Ελλάδα») αναφέρεται ότι: "το ΠΑΣΟΚ είναι δημιούργημα ενός ανθρώπου και εκείνος μόνος του καθορίζει την πολιτική του: χωρίς αυτόν σίγουρα θα διαλυόταν".

'Οπως απέδειξε και η πρόσφατη (εκλογή αρχηγού Νοεμβρίου 2007) και η πιο παλιά (βρώμικο '89) ιστορία, το Πασόκ όχι μόνον δε διαλύθηκε, αλλά είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό.

2 σχόλια:

blogger είπε...

Που βρήκες ρε θηρίο το εξώφυλλο του TIME?

Στέλιος είπε...

@krogias: Γιώργο, έχω αρχείο απο εφημερίδες και περιοδικά τόσο από το 1981 όσο και κάποια πρωτοσέλιδα του "Ελληνικού Βορρά" από το 1974.