Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Μην πυροβολείτε (όλους) τους πολιτικούς...

Εχω πολλές φορές πει ότι ΔΕΝ είναι ίδιοι ΟΛΟΙ οι πολιτικοί! ΟΥΤΕ είναι ίδιον της ωριμότητας μίας κοινωνίας να ισοπεδώνει πρόσωπα και πράγματα. Βεβαίως, τα "τηλε-παράθυρα" οδηγούν συνήθως άβουλες μάζες πολιτών στο να κρίνουν όλους τους πολιτικούς με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Στη σημερινή "Καθημερινή", ο Πάσχος Μανδραβέλης λέει κάποια ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ πράγματα που όλοι μας κοντεύουμε να ξεχάσουμε μέσα στον "επαναστατικό πυρετό" των ημερών και στην πνιγηρή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι "κομματικές κραυγές" της ΝΔ και των συμμάχων της, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

"Αυτή η χώρα –όπως και κάθε άλλη– ποτέ δεν είχε τους πολιτικούς που της άξιζαν. Κάποιοι ήταν ανώτεροι και κάποιοι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων. Ομως η Ελλάδα προόδευσε, ερήμην των τηλεπαραθύρων. Εγινε, παρά τις μεμψιμοιρίες της θολής αριστεράς και της λαϊκίστικης δημοσιογραφίας, μέλος της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ και της ΟΝΕ. Οσο κι αν αυτές οι επιτυχίες ενοχλούν κάποιους εξ ευωνύμων, ήταν αστοί πολιτικοί που μας οδήγησαν εκεί. Ναι, κάποιοι ήταν καλύτεροι και κάποιοι ήταν χειρότεροι. Να τους συγκρίνουμε, αλλά όχι να τους ισοπεδώσουμε. Είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, όπως είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πολλά. Μόνο που η ισοπεδωτική κριτική όλων των πολιτικών κρύβει μια θεωρητική μπαγαποντιά: συγκρίνεται κάθε πολιτικός με το ιδανικό και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα είναι μηδέν (σ.σ.: όποιον αριθμό κι αν διαιρέσεις με το άπειρο το αποτέλεσμα είναι μηδέν). Γι’ αυτό ας σοβαρευτούμε. Να συγκρίνουμε το υπαρκτό με το πραγματικό, τον κυβερνήτη με τον πολιτικό. Ετσι διά της αυστηρής σύγκρισης θα αποβάλουμε σταδιακά τους χειρότερους για να μείνουν οι καλύτεροι. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ στο ιδανικό, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαμε και μπορούμε να αποφύγουμε πολλά".

Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ. Διαφωνώ με τον Μανδραβέλη μόνον ως προς τον τίτλο: το σωστό δεν είναι να λέει: "Μην πυροβολείτε (ΑΛΛΟ) τους πολιτικούς" αλλά: "Μην πυροβολείτε (ΟΛΟΥΣ) τους πολιτικούς"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: