Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008

'Οπως ... Βιέννη!

Αν και δεν είμαι "ειδικός" της κλασσικής μουσικής, ωστόσο μ'αρέσει να ακούω κάποια κομμάτια, ειδικά σε περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Κι επειδή πάντα θα ήθελα να ζήσω στην Ευρώπη, όπου π.χ. οι κάτοικοι της Βιέννης ή της Πράγας τέτοιες μέρες πηγαίνουν να ακούσουν όπερα ή εκκλησιαστική μουσική, γι'αυτό προσπαθώ να μεταφέρω το "κλίμα" αυτό και στο μικρόκοσμό μου, στη Θεσσαλονίκη (ματαίως, βεβαίως, όταν έχεις να κάνεις με την βαλκάνια πόλη μας, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!). Ετσι, αύριο, 19/12, στις 21.00, στο πολύ ωραίο κτήριο του ΟΜΜΘ, θα παρακολουθήσω μία χριστουγεννιάτικη συναυλία με το ορατόριο του Vivaldi: "Η Ιουδήθ θριαμβεύουσα" (Juditha triumphans), με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με διεύθυνση ορχήστρας από τον Γιώργο Πέτρου, διδασκαλία της Μαίρης Κωνσταντινίδου, και τη Sonia Prina στο ρόλο της Ιουδήθ, την Tamara Gura στο ρόλο του Βαγόα και την Ελένη Βουδουράκη στο ρόλο του Ολοφέρνη (βλ. και εδώ).

Το έργο: το 1716 η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου γιόρτασε τις νίκες της κατά των Τούρκων με μοναδική μεγαλοπρέπεια, παραγγέλνοντας στον Βιβάλντι ένα δοξαστικό ορατόριο. Ο «κόκκινος ιερέας» συνέθεσε τη βιβλικής έμπνευσης «Θριαμβεύουσα Ιουδήθ». Καθώς επρόκειτο να παρουσιαστεί από τα διάσημα γυναικεία μουσικά σύνολα του Ospedale della Pieta, το έργο είναι ένα από τα κορυφαία μουσικοδραματικά αριστουργήματα του βενετσιάνικου μπαρόκ. Ο συνθέτης χρησιμοποιεί αλληγορικά τη Βιβλική ιστορία που καταλήγει με τον αποκεφαλισμό του Ολοφέρνη από την Ιουδήθ. Πρόκειται για μία μίνι-όπερα, χωρίς σκηνική δράση αλλά με εγγενή δραματική ένταση.

Ακούστε ένα δείγμα [
RV644 (I, 19) (1716) Agitata infidu flatu], αλλά με την Magdalena Kožená, mezzo-soprano:Βλ. εδώ το λιμπρέτο στα λατινικά και στα αγγλικά.

Βλ. εδώ κριτική για την αντίστοιχη παράσταση από την ΚΟΑ στην Αθήνα, τα Χριστούγεννα του 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: