Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2008

Ενα κερί για τον Αλέξη...

ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ!

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ - ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ - ΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΕΛΠΙΔΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα η νεολαία ζει την βία. Ζει την βία της αδικίας. Ζει την βία των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Των ισχυρών που μπορούν όλα να τα ξεπερνούν, νόμους, αρχές, πολιτεία, και των αδύναμων που όλα τα υποφέρουν, γραφειοκρατία, αυθαιρεσία, ρουσφετολογία, διαφθορά. Σήμερα η νεολαία ζει την βία. Ζει την βία του ευτελισμού της προσωπικότητάς της, όταν της ζητούν κομματική υποταγή για μια δουλειά. Όταν την υποχρεώνουν να τρέχει στα βουλευτικά γραφεία για να βρει εργασία. Όταν στα stage την κοροϊδεύουν, την εκμεταλλεύονται και της στερούν το μέλλον της. Ζει την βία του ευτελισμού των πτυχίων που δεν έχουν αντίκρισμα, στην προοπτική εργασίας, στην προοπτική να φτιάξει οικογένεια. Και ζει την βία της εκμετάλλευσης, της αδήλωτης εργασίας, της εργασίας χωρίς ασφάλιση, της εργασίας χωρίς προοπτική, της εργασίας που σήμερα απειλείται –και αυτή ακόμα– με διακοπή και ανεργία.

Σήμερα η νεολαία ζει την βία. Ζει την βία προτύπων που μικρή σχέση έχουν με τα δικά της όνειρα, τις δικές της επιθυμίες, τις δικές της ανάγκες, τις δικές της ελπίδες. Που όμως της επιβάλλονται καθημερινά από την εμπορευματοποίηση της ζωής της. Ζει η νεολαία την βία. Την βία της καταστροφής της ποιότητας ζωής. Την βία της καταστροφής του περιβάλλοντος, του νερού που πίνουμε, του αέρα που αναπνέουμε, της θάλασσας και των δασών που χάνουμε. Ζει η νεολαία την βία. Την βία μιας πολιτείας που αντί να είναι κοντά της, να νοιάζεται, να την προστατεύει όταν χρειάζεται, να της δίνει δυνατότητες, να την σέβεται, την αντιμετωπίζει ως ύποπτη.

Ζει η νεολαία την βία. Ζει ολόκληρη η κοινωνία την βία. Την βία της ανασφάλειας. Την βία μιας ακυβέρνητης πολιτείας. Που την εξουσιάζουν μικρά ή μεγάλα συμφέροντα αλλά όχι το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον του λαού, όχι το συμφέρον του πολίτη. Ζει ολόκληρη η κοινωνία την βία. Την βία της έλλειψης πρόνοιας, συμπόνιας, ανθρωπιάς, στα νοσοκομεία μας, στη δημόσια διοίκηση, στους δρόμους και τις πόλεις μας.

Εμείς καλούμε όλους σε μια διαμαρτυρία. Διαμαρτυρία ενάντια στην βία. Ενάντια στην βία του κράτους, ενάντια στην βία προς τον συνάνθρωπό μας, ενάντια στην βία που ζούμε, αισθανόμαστε, βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή. Διαμαρτυρία χωρίς βία, ενάντια στη βία. Εμείς καλούμε όλους σε μια διαμαρτυρία. Ενάντια στην βία της αλαζονείας, της διαφθοράς, της απαξίωσης των ατομικών δικαιωμάτων, της απαξίωσης των πάντων, ενάντια στην βία της προπαγάνδας, ενάντια στην βία της υποκρισίας, ενάντια στην βία της αδικίας και της ανομίας, της βαρβαρότητας.

Διαμαρτυρία ενάντια στην βία χωρίς βία. Για μια κοινωνία δικαίου, ευνομούμενη κοινωνία, που εγγυάται δικαιώματα, εγγυάται την αξιοπρέπεια, εγγυάται την ισότητα της μεταχείρισης των πολιτών μας, των νέων.

Με ένα κερί για τον Αλέξανδρο ανάβουμε ξανά την ελπίδα. Για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ανθρωπιά. Αυτή την κοινωνία αξίζουμε. Αυτή την κοινωνία μπορούμε να οικοδομήσουμε για μας και τα παιδιά μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία μας η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις ευθύνες της. Εν τω μεταξύ μένει απροστάτευτη η ανθρώπινη ζωή, ο ανθρώπινος κόπος, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει ευθύνες. Δεν έχει την ελάχιστη απαιτούμενη αξιοπιστία. Δεν έχει την κοινωνική αποδοχή. Δεν έχει, πάνω απ' όλα το ηθικό κύρος. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δεν θέλει και δεν μπορεί. Η κυβερνητική πολιτική κατάρρευση και ηθική αποσύνθεση, αφού καταρράκωσε την οικονομία, αφού υπονόμευσε τους θεσμούς, γίνεται επικίνδυνη για την ίδια την κοινωνική ειρήνη. Η απάθεια και η αδιαφορία γίνεται συνενοχή. Η χώρα δεν αντέχει άλλη αυθαιρεσία, ασυδοσία αναλγησία.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΒΙΑΣ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΠΟΥ ΟΡΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΙΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΕΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: