Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008

Ο Mitterand, οι ελληνικές εκλογές του 1993 και η ... Obama-mania!

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι (όπως έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας): στις εκλογές του 1993 (αν θυμάμαι καλά) ο Κ. Λαλιώτης είχε αντιγράψει την πόζα και το "στήσιμο" της αφίσας που είχε εμπνευστεί ο γάλλος διαφημιστής Ζακ Σεγκελά για τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν και για την "Majorite' Presidentielle" (την καμπάνια του 1988 για την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας ώστε να επανεκλεγεί στην Προεδρία), προκειμένου να δημιουργήσει και αυτός τις αφίσες του Ανδρέα (μιλάω για εκείνη την εικαστική σύλληψη με το βλέμμα στραμμένο μπροστά και την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου: τις έχω κρατημένες, θα τις σκανάρω και θα τις αναρτήσω συντόμως). Είχε μάλιστα προχωρήσει και πιο πέρα: αντέγραψε και το διαφημιστικό τρέηλερ του γάλλου προέδρου, όπου περνούσε με στιγμιότυπα "φλας" όλη η ιστορία της Γαλλίας και στο τέλος ο φακός ζούμαρε στη φράση "La France Unie". Στην ελληνική "εκδοχή" του, το πασοκικό τρέηλερ είχε υπόκρουση τα "ξεσηκωτικά" Carmina Burana (τι άλλο?), στην "ροκ" version του Ray Manzarek, και περνούσαν οι φιγούρες του Αλεξ. Παπαναστασίου, του Ελευθ. Βενιζέλου, του Γεωργ. Παπανδρέου κλπ (αν κάποιος φίλος το βρει, ας μου το στείλει για να το αναρτήσω προς σύγκριση!). Το γαλλικό τρέηλερ:Eτσι και σήμερα, η μανία που παρατηρείται σχετικά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ οδηγεί στο να αντιγράφεται παγκοσμίως ο,τιδήποτε έχει σχέση με αυτόν και την επιτυχημένη καμπάνια του. Μιλώντας για τους "New York Times", διαβάστε εδώ το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ τους για το πώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου (πρόλαβε και) αντέγραψε (βλ. εδώ) όλο τον σχεδιασμό και την εικαστική σύλληψη του πολύ πετυχημένου site Change Can Happen!


Δεν είναι ολοφάνερη η αντιγραφή?
Υ.Γ.: από πού το ξεκίνησα και πού το έφτασα, ε?

5 σχόλια:

tzonakos είπε...

Θέλω να πιστευώ οτι δεν επικρατήσει Ομπαμάνια πριν καν δούμε τι κάνει στην πράξη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Κι επιτέλους θέλω να δω τις ΗΠΑ στις ΗΠΑ και όχι παγκόσμιο χωροφύλακα.

Πολυ καλό θεμα και επίσης καλό και το προηγούμενο με τη fake εφημερίδα.

tzonakos είπε...

Α, για τις αντιγραφές ....
Ο Καραμανλής πριν τις Εκλογες 2004 εμφανιζόταν σε αφίσες καρα-photoshop-ιασμένες την ίδια στιγμή που κατηγορούσαν το Πασοκ οτι φωτοσοπιάρει τις ελιές του Σημίτη !

Στέλιος Μ. είπε...

@tzonakos: φίλε μου έχω πολύ αρχειακό υλικό, από πρωτοσέλιδα και εφημερίδες. Σκέφτομαι κάποια στιγμή να σκανάρω τα πρωτοσέλιδα του βρώμικου '89 και να αρχίσω τις αναρτήσεις. Μάλλον προς το νέο έτος, οπότε και θα συμπληρωθούν 20 έτη από τότε.

tzonakos είπε...

Πολυ καλή ιδέα Στέλιο, ρίξε σήμα οταν το κάνεις.

Στέλιος Μ. είπε...

Α και κάτι άλλο tzonakos: θα σκανάρω και θα αναρτήσω τις αφίσες της Μελίνας, στις δημοτικές εκλογές. Ηταν τότε που χάθηκε μία εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσει η Αθήνα τη Δήμαρχο που της άξιζε. Τραγική ειρωνία: οι επιτελείς της ΝΔ, που προμόταραν τότε τον Τρίτση (άξιος υπουργός του Πασόκ, αλλά μεγαλομανής έχω την εντύπωση, και άφησε τη ΝΔ να εκμεταλλευτεί την ιστορία του...) είχαν αφήσει υπόνοιες για την υγεία της Μελίνας και ότι δήθεν δεν θα τα κατάφερνε. Ολοι θυόμαστε ότι λίγο μετά πέθανε ο Αντώνης Τρίτσης...