Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Από το αρχείο μου...

Αυτές τις μέρες, με τη συνεργασία ΝΔ και ΚΚΕ στην Προανακριτική της Βουλής και τις προσπάθειες των 2 συνεταίρων να μετατεθούν εντέχνως οι ευθύνες στο Πασόκ (βλ. τί γράφει και ο Κρόγιας), επαναβίωσαν οι μνήμες από το "βρώμικο '89". Ετσι, είπα να ψάξω στο αρχείο μου και να σκανάρω μερικά πρωτοσέλιδα εκείνης της περιόδου ώστε ... να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι. Πράγματι, τις ημέρες εκείνες, ζήσαμε ένα πραγματικό θρίλερ: όλες οι δυνάμεις της φύσης συμμάχησαν κατά του Κινήματος, πλην όμως κατορθώσαμε και βγήκαμε νικητές από τη σκευωρία. Επειδή καυχιέμαι ότι έχω ένα πλούσιο αρχείο πρωτοσέλιδων και εκπομπών από όλα τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας (εκλογές από το 1981, δημοτικές εκλογές, ασθένεια Ανδρέα, εκλογή Σημίτη, παραίτηση Ανδρέα, υποψηφιότητα Μελίνας, προεδρική εκλογή Σαρτζετάκη, "βρώμικο '89" κ.ο.κ.), ιδού τί σας έχω, έτσι για αρχή:


"Δημοκρατικός Λόγος", 10 Οκτωβρίου 1989: έχουν προηγηθεί οι εκλογές του Ιουνίου, οπότε οι συκοφαντίες κατά του Κινήματος και του Ανδρέα έχουν "πιάσει" τόπο και το Πασόκ χάνει. Κανένα κόμμα δεν είναι αυτοδύναμο και, με τα πολλά, σχηματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και Κυρκοφλωράκηδων (ΝΔ-τότε ενιαίος Συνασπισμός) με πρωθυπουργό "κοινής αποδοχής" τον ανεκδιήγητο αχυράνθρωπο Τζανή Τζανετάκη! Ο κόσμος αντιστέκεται, πολλοί κομμουνιστές εισρέουν στο Πασόκ και το Κϊνημα οργανώνει, ενόψει των δεύτερων εκλογών του Νοεμβρίου 1989, τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην Ιστορία του, αντιστεκόμενο μαζικά στην επιχείρηση άλωσής του.

"Η Νίκη της Δημοκρατίας", 16 Οκτωβρίου 1989: Ο Ανδρέας εσπευσμένα στο Παρίσι για "πολιτικές συνομιλίες" με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιττεράν. Κίνηση-μάτ από τον μεγάλο πολιτικό, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του Νοεμβρίου 1989, που αφήνει άφωνο τον αντίπαλό του (και εν αναμονή πρωθυπουργό, ελέω Κυρκοφλωράκηδων) Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν ένας ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Πρόεδρος της Γαλλίας να καλεί εκτάκτως για συνομιλίες έναν ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ πρωθυπουργό και ήδη (απλό) αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης! Με τον Ανδρέα, όμως, όλα ήταν δυνατά: δε μπορούσαν να καταλάβουν οι άφρονες ότι ο Ανδρέας ήταν διεθνής προσωπικότητα, που συνομιλούσε με τους ηγέτες της εποχής του. Οταν ο Ανδρέας συνομιλούσε με τον Αραφάτ πριν από το 1981, τον έλεγαν ... φίλο των τρομοκρατών. Κι όμως, αυτόν τον Αραφάτ, τον δέχθηκαν ως Πρόεδρο του Παλαιστινιακού κράτους οι αμερικάνοι στον Λευκό Οίκο! Δεκαετίες αργότερα! Ετσι και σήμερα οι μικρόνοες δεν κατανοούν τον Γιώργο...

"Δημοκρατικός Λόγος", 2 Ιουλίου 1989: δημοσιεύεται σε ανατύπωση το ιστορικό πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη" της 3ης Φεβρουαρίου 1947, με όλα τα ονόματα των αγωνιστών που εκτελέσθηκαν από το μεταδεκεμβριανό παρακράτος της Δεξιάς με την οποία Δεξιά, την αμέσως προηγούμενη ημέρα, οι Φλωράκης και Κύρκος είχαν συμφωνήσει να σχηματίσουν κοινή κυβέρνηση με μοναδικό στόχο την παραπομπή του Ανδρέα και τον διαμελισμό του Πασόκ! Οπως αναγράφεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του ΚΚΕ: "Από την 1 Απριλίου έως την 31 Δεκεμβρίου 1946 δολοφονήθηκαν 1079 δημοκρατικοί πολίτες. Ως σήμερα, το σύνολό τους 1144 χωρίς τους τουφεκισμένους από τα στρατοδικεία". Τραγική ειρωνία: στο πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη", με τίτλο "Κατηγορώ! Οι Δολοφονημένοι", φιγουράρει σκίτσο (στα αριστερά) του "Θεσσαλού λήσταρχου Σούρλα", όπως αναφέρει η εκτός νόμου τότε εφημερίδα του ΚΚΕ. Και όμως, στην ψήφο του Γ. Σούρλα, απόγονου εκείνου του παρακρατικού "λήσταρχου", στηρίχθηκε η κοινή κυβέρνηση ΝΔ-ενιαίου Συνασπισμού! Η κίνηση αυτή του "Δημοκρατικού Λόγου", να κυκλοφορήσει με επανατύπωση του ιστορικού αυτού πρωτοσέλιδου του "Ριζοσπάστη", είχε "τσούξει" και ταράξει τότε την ηγεσία του Συνασπισμού, αφού φυλορρούσε από τα στελέχη της. Απόδειξη: στις 15 Οκτωβρίου 1989, ο Αντώνης Μπριλλάκης της Ε.ΑΡ., ένας εξέχων και τίμιος αγωνιστής και δημοκράτης, ανακοίνωνε την προσχώρησή του στη "Δημοκρατική Συμπαράταξη" του Πασόκ, μία πολιτική κίνηση που στήριξε το Κίνημα στις δύσκολες ώρες.

"Η Νίκη της Δημοκρατίας, 20 Απριλίου 1991: κηδεία Μένιου Κουτσόγιωργα, προδικτατορικά δικηγόρου του Ανδρέα και από το 1981 υπουργού και στελέχους πρώτης γραμμής. Στη ΝΔ τον έτρεμαν κυριολεκτικά! Κατηγορήθηκε άδικα για το σκάνδαλο Κοσκωτά και στις 11-4-91, μέσα στο Ειδικό Δικαστήριο, υπέστη εγκεφαλικό και κατέρρευσε. Θα μου μείνει αξέχαστη εικόνα ενός αφρισμένου από την κακία του Β. Κόκκινου, εγκάθετου (της ΝΔ) Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, να διατάζει ωρρυόμενος την αποβολή από την αίθουσα της χήρας του Μένιου, η οποία είχε προσπαθήσει να αφήσει λίγα λουλούδια στο έδρανο όπου καθόταν ο σύζυγός της, μετά τον θάνατό του στις 18-4-91. Τέτοιο μίσος!

"Τα Νέα", 6 Απριλίου 1992: μετά την "ψευτο-καταδίκη" του Δ.Τσοβόλα από το Ειδικό Δικαστήριο και την παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων, παραιτούνται, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όλοι οι επιλαχόντες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι κατά το Σύνταγμα θα λάμβαναν τη θέση του, μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Προκηρύσσονται εκλογές στη Β' Αθηνών γα να καλυφθεί η έδρα του. Η ΝΔ, για να γελοιοποιήσει τη διαδικασία, δε συμμετέχει τυπικά, πλην όμως στηρίζει ουσιαστικά τον Βασίλη Λεβέντη, πρόεδρο ενός κομματιδίου και γνωστό "καλτ" τηλεπαρουσιαστή! Τις εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας κέρδισε το Κίνημα με τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, με ποσοστό μεγαλύτερο του 1981. Υπήρξε η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

4 σχόλια:

Meropi είπε...

Στέλιο μου,
Να μαι κι εμένα από δω. Ήρθα να δω σε ποιους τα σούρνεις. Και κατάλαβα ότι τα σούρνεις στους εξής δύο κυρίως, στο Μητσοτάκη και στον Κόκκινο. Πού τον θυμήθηκες τον Κόκκινο???
Το 89, απ' ότι είδα από το προφίλ σου, ήσουν μόνο 19 χρόνων. Τα θυμάσαι τα γεγονότα ή απλώς ανέσυρες τις εφημερίδες από το Αρχείο σου??? Πάντως απ' όλα όσα γράφεις διαφωνώ κυρίως στο σημείο που αναφέρεις ότι κατηγορήθηκε άδικα ο Κουτσόγιωργας. Πιστεύω ότι ο μακαρίτης δεν ήταν και τόσο καθαρός. Δυστυχώς.

Στέλιος είπε...

@Meropi: Μερόπη, καλημέρα και καλό μήνα. Από το δημοτικό άρχισα να διαβάζω νεότερη ιστορία και διάβαζα κι εφημερίδα, ώστε στα 19 είχα πλέον την ικανότητα να παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά στον Κουτσόγιωργα, ένα έχω να πω: λόγω θανάτου του και βίαιης διακοπής της δίκης, σαφώς δεν έχουμε κρίση δικαστική για το αν ο Μένιος κάτι ωφελήθηκε από τη συμμετοχή του στα κοινά. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Η διαφορά του με τους νεοδημοκράτες φαταούλες, όμως, είναι αυτή που ανέφερε και ο Αναστασιάδης στο "Πρώτο Θέμα", ότι δηλ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ο μακαρίτης κάτι είχε κάνει για τον τόπο, φυλακίστηκε, εξορίστηκε. Αυτοί ούτε αυτό δεν έκαναν...

Στέλιος είπε...

@Meropi: Βρε μερόπη, τα χχώνω και σε άλλους δικαστικούς, στην ανάρτηση για τη δικαίωση του Λαλιώτη, ως σχόλιο δικό μου. Αλλού κοιτάς? :)

Meropi είπε...

Τώρα θα πάω να δω και την ανάρτηση για το Λαλιώτη. Κοίταξα μόνο την τελευταία.