Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008

Να πού θα βρεθούν τα χρήματα...

Ο εκπρόσωπος του κινήματος, Γ. Παπακωνσταντίνου, απάντησε στα "μπακαλίστικα" επιχειρήματα του Αλογοσκούφη για το κόστος των προτάσεων Παπανδρέου (αφήστε που δεν κατάλαβα το επιχείρημα της ΝΔ ότι τάχα είναι "μεγάλο το κόστος"! ε και? δεν αξίζουν οι πολίτες να φυαιχτούν κάποια πράγματα γι'αυτούς?). Ολο το κείμενο, εδώ.

"...είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό τον κ. Αλογοσκούφη, που υπερέβη το έλλειμμα του 3% και έβαλε τη χώρα μας σε επιτήρηση. Μία φορά για πολιτικούς λόγους και, τώρα, κινδυνεύουμε να μπούμε για δεύτερη φορά, για λόγους ανικανότητας διαχείρισης. Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
.. Μας μίλησε για προτάσεις και παροχές του ΠΑΣΟΚ - λέει - με δυσθεώρητο ύψος έντεκα δις. Θα συμβούλευα τον κ. Αλογοσκούφη, προτού μιλήσει για τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, να δει καταρχάς τα νούμερα του δικού του προϋπολογισμού.

Θυμίζω ότι η κυβέρνηση, πέρυσι, πήγε σε εκλογές επειδή δεν μπορούσε να κλείσει προϋπολογισμό. Θυμίζω ότι ο υπουργός Οικονομίας, πριν από μερικούς μήνες, μας μίλησε για την ελληνική οικονομία που είναι θωρακισμένη από τη διεθνή κρίση. Και πριν από λίγες εβδομάδες, παίρνει νέα μέτρα, γιατί δεν μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό. Υπάρχει μια πολύ απλή ερώτηση, στην οποία θα θέλαμε μια απάντηση. Πώς γίνεται μια οικονομία, που τρέχει με 2,5% ή 3% λιγότερο από το 5% που είχαμε επί ΠΑΣΟΚ, αλλά εν πάση περιπτώσει, έχει μια ανάπτυξη, πώς γίνεται σε αυτή την οικονομία, που δεν έχει Ολυμπιακούς Αγώνες, που δεν έχει τέτοια μεγάλα έργα, που έχει περικόψει τις δαπάνες για την υγεία, για την παιδεία, για τις δημόσιες υποδομές, πώς γίνεται σε αυτή την οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών να μην μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό; Πού πάνε τα χρήματα του Ελληνικού λαού; Ας απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις ο κ. Αλογοσκούφης, προτού επιχειρήσει να κοστολογήσει τις προτάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

...

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, επί Νέας Δημοκρατίας, έπεσαν εξαιτίας της κομματικής στελέχωσης των υπηρεσιών, εξαιτίας της ανικανότητας της διαχείρισης, από το 25% του ΑΕΠ στο 22%. Μία απώλεια εσόδων περίπου 5 δις κατά μέσο όρο το χρόνο. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μία πιο ικανή κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει τα έσοδα αυτά εκεί όπου ήταν; Μέρος των εσόδων αυτών είναι και τα 4 δις ευρώ, σωρευτικά, σε τέσσερα χρόνια, που χάρισε η Νέα Δημοκρατία από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των μερισμάτων στις επιχειρήσεις. Τα περισσότερα απ' τα οποία πήγαν στους μεγαλομετόχους των 200 μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.

Η εισφοροδιαφυγή, η οποία επί Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε από 3 δις ευρώ το χρόνο στα 7 δις ευρώ το χρόνο. Αύξηση, δηλαδή, 4 δις ευρώ το χρόνο. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, μία κυβέρνηση η οποία βάζει τάξη, όπως είναι η δική μας κυβέρνηση, μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα για το κράτος;

Και τέλος, από το 2003 που είχαμε ανάπτυξη 5%, έχουμε πέσει σε μία ανάπτυξη που είναι κάτω από το 3% και, σύμφωνα και με κάποιους διεθνείς οίκους, θα πάει στο 1,8% του χρόνου. Αυτές οι απώλειες σημαίνουν ότι έχουμε περίπου 5 δις ευρώ λιγότερο πλούτο στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον 1 δις ευρώ λιγότερα έσοδα για το κράτος.

Αυτές είναι οι πηγές για να χρηματοδοτηθούν οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ. Χρήματα - το έχουμε ξαναπεί - υπάρχουν. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Είναι θέμα, από πού θα πάρεις και πού θα δώσεις. Είναι ζήτημα ανάπτυξης. Είναι ζήτημα φορολόγησης του πλούτου. Είναι ζήτημα πάταξης της φοροδιαφυγής. Κάτι που δεν θέλει να κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Εξάλλου, εμείς το έχουμε αποδείξει. Το 1993, παραλάβαμε μία οικονομία, όπου σε τρία μόλις χρόνια η Νέα Δημοκρατία είχε εκτινάξει το χρέος από το 70% του ΑΕΠ στο 110%. Μία οικονομία, στην οποία είχαμε διψήφιο πληθωρισμό. Στην οποία οι επιχειρήσεις δανειζόντουσαν με 30% επιτόκιο. Και καταφέραμε να βάλουμε την οικονομία αυτή σε ένα ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο, βάζοντας τη χώρα στην ΟΝΕ, κάνοντας Ολυμπιακούς Αγώνες, αυξάνοντας τις δημόσιες υποδομές και δίνοντας χρήματα για το κοινωνικό κράτος.

Έχει γίνει, το έχει κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θα το ξανακάνει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: