Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

Θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες...

Σα σήμερα το 1974 δημιουργήθηκε, από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους δημοκράτες αγωνιστές του ΠΑΚ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, το Πασόκ. Ενα Κίνημα που, ακόμη και ΑΝ δεν είχε ποτέ ιδρυθεί, η Ιστορία θα έβρισκε τρόπο να το γεννήσει, αφού ο ρόλος του στην νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας μας ήταν ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ, προκειμένου να αποκτήσει φωνή και λόγο στα δρώμενα η μισή Ελλάδα, που μέχρι το 1981 ήταν αποκλεισμένη και περιθωριοποιημένη. Το Κίνημα πολλές φορές κυνηγήθηκε από τις δικαστικές Χούντες, λοιδορήθηκε από τους αντιπάλους του, συκοφαντήθηκε από αριστερά και δεξιά, πάντοτε όμως επέζησε και ΣΥΝΙΣΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ κόμματος που ένωσε πολίτες από το Κέντρο έως την Αριστερά (ουσιαστικά το Κίνημα κατόρθωσε να θεωρηθεί ως "κληρονόμος" των αστικών-φιλελεύθερων ιδεών των Αλ. Παπαναστασίου, Νικ. Πλαστήρα, Ελ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου έως και των εθνικοαπελευθερωτικών ιδεών του Αρη Βελουχιώτη).

Δε θα ξεχάσω ποτέ τη "Δημοκρατική Συμπαράταξη" που κινητοποιήθηκε υπέρ του Πασόκ μετά το "βρώμικο" 1989, οπότε και συμπαρατάχθηκαν μαζί μας προσωπικότητες από τον Μανώλη Γλέζο και τον Αντώνη Μπριλλάκη της αριστεράς έως τον Γιάννη Μπούτο και τον Διονύση Λιβανό της δεξιάς.

Υ.Γ: Συμπέσαμε στον τίτλο με το blog Sociopolitics :)

1 σχόλιο:

σίβυλλα είπε...

Η διακήρυξη της 3η Σεπτέμβρη 1974, δεν προήλθε από παρθενογένεση
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/09/3-1974.html

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΚ

Σχόλιο:
Μετά από τόσες δεκαετίες, ένα "κείμενο" που γράφτηκε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες (αμερικανοκίνητη δικτατορία) και που αποτέλεσε βάση για τη Διακήρυξη της 3η Σεπτέμβρη 1974, σήμερα δεν έχει στοιχεία και ζητούμενα για τη δημοκρατία του 2008;
Ιστορικό ντοκουμέντο, ανάλυση με τη σφραγίδα του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, του κινήματος που χάραξε ανεξίτηλα την πορεία της πατρίδας μας μετά τη μεταπολίτευση – με τη δημιουργία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τμήμα της ιστορικής πολιτικής καταγραφής για την πορεία του αριστερού προοδευτικού κινήματος.
Ας μην ξεχνάμε ποτέ!
Λαοί, κινήματα που δεν έχουν μνήμη,
δεν έχουν μέλλον!


Γιατί οι στόχοι κι οι ιδέες της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον…
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/09/3.html


Ένα κείμενο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ της «Φοιτητική Πρωτοπορείας», της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΚ στα δύσκολα χρόνια της 7χρονης δικτατορίας, μας δείχνει σήμερα, επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη 1974, την πολιτική ωριμότητα αυτών που με την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου άλλαξαν τη ζωή της Ελλάδας.
Αυτό το κείμενο μπορεί ν’ αποτελέσει σημείο αναφοράς και παραβολής με τις ιδέες που θα έπρεπε να διατυπώνει η σημερινή Ν. ΠΑΣΟΚ.
Αποτελεί συνεισφορά στην κατεύθυνση της κατανόησης του προβληματισμού, αλλά και των ιδεών που μπορούσε να διαμορφώνει η Νεολαία, πριν πολλές δεκαετίες.
Μπορεί να βοηθήσει τον αναλυτή, τον απλό αναγνώστη στην εξαγωγή συμπερασμάτων, αναφορικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ιδεών με τις οποίες ο Ανδρέας Παπανδρέου “εξόπλισε” τον πολιτικό χώρο της νέας αριστεράς στην Ελλάδα.
Εκτιμούμε πως ο μύθος, δήθεν «εκσυγχρονιστικών» αντιλήψεων, ότι οι νέοι καιροί, η “νέα εποχή” επιβάλλει τη λήθη – ή την αναθεώρηση – ιδεολογικών και πολιτικών καταγωγών, είναι ένα όπλο της νέο-δεξιάς. Πρόκειται για αντιλήψεις που εδραιώνουν το κατεστημένο, επιβάλλοντας “ιδεολογική” του κυριαρχία στο σημερινό προοδευτικό πολιτικό χώρο.
Ναι, οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν!
Όμως, η καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, η αδικία, οι πόλεμοι συμφερόντων στον πλανήτη, η καταπίεση λαών, η πείνα στις μη “αναπτυγμένες” χώρες, η αδικία, η ανεργία της σημερινής νεολαίας, η περιθωριοποίηση λαϊκών στρωμάτων, ο αυταρχισμός δεν έχουν αλλάξει!
Συνεπώς, οι προοδευτικές δυνάμεις για ν’ αντιμετωπίσουν όλα τα παραπάνω οφείλουν να μην υποκύψουν στη «λήθη» και να διαθέτουν ένα ιδεολογικό οπλοστάσιο, εργαλείο σκέψης, ανάλυσης και παραγωγής ιδεών, θέσεων και προτάσεων για μια δίκαιη κοινωνία!
Η άγνοια και η αμάθεια, η επιβολή “αμνησίας” είναι τα ισχυρά όπλα της σημερινής νεο-δεξιάς, η αριστερά οφείλει να μην καταθέσει τα δικά της «όπλα».


Ολόκληρο το κείμενο-ντοκουμέντο της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΚ, με τίτλο “ΣTOXOI TΩN IMΠEPIAΛIΣTIKΩN ΔYNAMEΩN”, στους ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΣ:
(http://xorisafenti.blogspot.com/2008/09/toxoi-tn-imepiaitikn-ynamen.html)


Η απόδοση φόρου τιμής στην Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, της 3ης του Σεπτέμβρη 1874 και τον Ανδρέα Παπανδρέου, εκτιμούμε πως μπορεί να γίνει και μ’ αυτά τα «κείμενα».