Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Τελετή έναρξης 29ης Ολυμπιάδας: πολύ κακό για το τίποτα?





Δεν ξέρω τί γνώμη έχετε εσείς, αλλά εγώ, παρά τα
όσα άκουσα για τους "ακριβότερους ολυμπιακούς αγώνες" και άλλα ηχηρά παρόμοια (που ταιριάζουν, άλλωστε και στα μεγάλα "μεγέθη" της Κίνας σε ό,τι αφορά στην έκταση, στον πληθυσμό κλπ), την τελετή έναρξης του Πεκίνου ΔΕΝ την βρήκα ούτε ευφάνταστη ούτε ευρηματική, δεδομένου ότι μιλάμε για ΤΟΣΑ χρήματα και για μία χώρα με ΤΕΤΟΙΑ τεχνολογική δυνατότητα: ήταν ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ της τελετής έναρξης της Αθήνας, οι κινέζοι (και για να ακριβολογούμε ο "πολύς" Ζαν Γιμού) ακουλούθησαν κατά πόδας την πετυχημένη συνταγή του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Μαύρο φόντο στη σκηνή, όπου περνούσε με διάφορα δρώμενα η ιστορία της χώρας, τυμπανιστές, αιωρούμενοι αθλητές (μέχρι και τη θέση της Bjork πήρε η Sarah Brightman!).

(η φωτό από το www.kathimerini.gr)

Μόνο που δεν πρόσεξαν κάτι: αν στους ευρωπαίους, τους αμερικάνους και τους έλληνες "έλεγαν" κάτι οι μουσικές του Κουμεντάκη, του Χατζιδάκη, του Θεοδωράκη κλπ, που "έντυναν" μουσικά τις σκηνές του Δ. Παπαϊωάννου, αντιθέτως η μακρόσυρτη και μονότονη κινέζικη μουσική δεν κατάφερε να περάσει τα ίδια συναισθήματα στον κόσμο που παρακολούθησε την τελετή έναρξης, τουλάχιστον από την τηλεόραση. Ούτε η σπατάλη αυτοκρατορικού κόκκινου & χρυσού χρώματος σε όλες τις σκηνές μπόρεσε να επισκιάσει τους χρωματισμούς της ελληνικής παρουσίασης: η δική μας τελετή έναρξης ήταν ΠΟΙΗΤΙΚΗ! Ηταν ΑΙΘΕΡΙΑ.

Εμένα προσωπικά, από την αντίστοιχη τελετή του Πεκίνου, μου έμεινε μόνο η εντύπωση από το πολυπληθές των εθελοντών που συμμετείχαν, το "εύρημα" του ηλεκτρονικού ομοιώματος του πάπυρου, όπου πάνω του περνούσαν σκηνές από την κινεζική ιστορία, και το άναμμα του ολυμπιακού βωμού εξ αποστάσεως (μέχρι και εδώ, όμως, αντιγράψανε τον Δ. Παπαϊωάννου και τους ιπτάμενους έρωτες: ο αθλητής τους "έτρεχε" κρεμασμένος από σκοινιά). Καμμία εφευρετικότητα, πέραν τούτου...

Η τελετή έναρξης της Αθήνας παραμένει ανεπανάληπτη.

5 σχόλια:

VAD είπε...

Συμμερίζομαι τις πρώτες εκτιμήσεις σου,τολμώ όμως να σε ΄΄επιπλήξω΄΄,πώς σου διέφυγε ο ΄΄τέως βασιλεύς΄΄;

NdN είπε...

Μόλις τελείωσε η τελετή και σε εμένα έμεινε αυτή ακριβώς η γεύση. Η ελληνική τελετή έναρξης ήταν σαφώς ανώτερη!

Στέλιος είπε...

@vad: δεν μου διέφυγε! απλώς τον είδα σα γραφικό, κάτι σαν έναν Ζάχο Χατζηφωτίου της αριστοκρατίας!

VAD είπε...

Kαλό!!!!

blogger είπε...

Το βίντεο της ντροπής...
Μας ξεφτίλισαν τελείως.. πάει.
http://krogias.blogspot.com/2008/08/blog-post_08.html