Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

Eνα-ένα τα θυμάμαι κι εξοργίζομαι...

Για να θυμηθούμε και τη ... συμβολή του Κ.Σημίτη στον αγώνα του κόμματος, μέσα από την επικαιρότητα:

(1) Ιανουάριος 2004: εν μέσω προεκλογικής περιόδου σκάει στη Βουλή η υπόθεση του "Πόρτο Καρράς" και ο Γ. Παπανδρέου, που τύποις δεν έχει εκλεγεί ακόμη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μία επιχείρηση "καθαρά χέρια" αφήνει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας 10 στελέχη του κόμματος. Ο Κ. Σημίτης, που βρίσκεται για προεκλογική ομιλία στη Λάρισα, διαφωνεί (δείτε πόσο εγωϊστής είναι, δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι η διακυβέρνησή του είχε και αποτυχημένες πλευρές!) με την απόφαση Παπανδρέου αλλά οι αντιρρήσεις του δεν κάμπτουν τον Γιώργο. Η υπόθεση Πάχτα ήταν η αφορμή για να κλονιστούν οι σχέσεις τους, καθώς ο Σημίτης δε θέλει να θιχτούν τα "παπαγαλάκια" του! (θυμάμαι ακόμη τον Γιώργο να τρέχει μέσα στα χιόνια για να μειώσει τις άσχημες εντυπώσεις από τον αποκλεισμό της εθνικής οδού, την οποία άφησαν να κλείσει οι δημόσιες υπηρεσίες του κράτους του κυρίου Σημίτη...).
(2) Μετά τις εκλογές Νοεμβρίου 2007, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία ο Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, ο Σημίτης, σχηματίζοντας πηγαδάκι με τον Βενιζέλο και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του, ακούστηκε να λέει ότι «το βράδυ μπορούμε να εκλέξουμε νέο πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
(3) Ο Σημίτης δεν παρέστη καν στο Εθνικό Συμβούλιο.
(4) Το ίδιο έπραξε και στην Εθνική Συνδιάσκεψη.
(5) Δεν εκπροσωπεί καν το λαό του Πειραιά, αφού, έχοντας βγει βουλευτής με το αξίωμα του πρώην πρωθυπουργού, δεν κατεβαίνει πχ στις λαϊκές αγορές ούτε γνωρίζει τα άμεσα προβλήματα του κόσμου της Α' Πειραιώς.
(6) Τον Νοέμβριο του 2005, παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Πολιτική για μία δημιουργική Ελλάδα 1996-2004», αφήνει αιχμές για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτει την ευθύνη της ήττας στον διάδοχό του.
(7) Τον Σεπτέμβριο 2007, και ενώ ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε ότι θα αξιοποιήσει τον προκάτοχό του σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην εξουσία, και μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Σημίτης επιλέγει να δημοσιοποιήσει (προσέξτε: μέλημά του ξανά να προστατεύσει τον εαυτούλη του!) τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με το οποίο τού διαμηνύει να μη χρησιμοποιεί το όνομά του και ότι δεν επιδιώκει κανένα αξίωμα!
(8) Ο Σημίτης επέλεξε να μην παραστεί ούτε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Επικαλούμενος ειλημμένες υποχρεώσεις του στην Ιταλία ως μέλους επιτροπής σοφών για την Ευρωπαϊκή Ένωση απέφυγε τη συμμετοχή του στην ανώτατη κομματική διαδικασία.

ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος, κατά τα άλλα, διετέλεσε Πρόεδρος του Πασόκ και πρωθυπουργός του! Από όλες τις κινήσεις του προκύπτει η αγωνιώδης προσπάθειά του να "σώσει" το δικό του όνομα και τους άμεσους συνεργάτες του (όπως όταν πίεζε τον Γιώργο να βάλει βουλευτή Επικρατείας τον Σ.Κοσμίδη!). Την ίδια δηλαδή ώρα που ο Πρόεδρος του Κινήματος δε δίστασε να "κάψει" το δικό του όνομα και να χρεωθεί την ήττα του ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ (το 2004), ο Σημίτης δεν προσέφερε ΤΙΠΟΤΕ στην κινητοποίηση του Πασόκ!!!

14 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συμφωνοι , αλλα ηταν ο Σημίτης ρε γμτ, ο πρωην προθυπουργός. Διαγράφεις ποτέ εναν πρώην προθυπουργο;

Στέλιος είπε...

@Νίκος: ναι νίκο τον διαγράφεις αν κινείται αντικαταστατικά και δημιουργεί προσκόμματα στο κόμμα. Καταρχήν θυμίσου τα κομμουνιστικά κόμματα, όπου οι διαγραφές των προηγούμενων ηγεσιών γίνονταν χωρίς καν να υπάρχει λόγος. Αυτό, όχι για να σε πείσω αλλά για να δεις ότι ιστορικά υπάρχει προηγούμενο. Δεύτερον, γιατί δε διατυπώνεις καλύτερα την ερώτησή σου? Το σωστό δεν είναι να ρωτάς γιατί διέγραψε ο Γιώργος τον Σημίτη, αλλά γιατί ώθησε ο ίδιος ο Σημίτης τον Γιώργο στη διαγραφή του. Ποιός προκάλεσε ποιόν? Δεν απέδειξε ο Γιώργος ότι τόσα χρόνια κατάπινε κάθε πρόκληση? ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ΔΗΛΑΔΗ? Εγώ θα τον είχα διαγράψει νωρίτερα!

Ανώνυμος είπε...

nikos.lioliopoulos
Ναι Νίκο μου τον διαγράφεις και του πατάς και μια κλωτσιά στα πισινά. Πες μου μια στιγμή μόνο από τότε που ανέλαβε ο ΓΑΠ στο ΠΑΣΟΚ,να έκανε μια δήλωση ή μια ενέργεια που ήταν υπέρ της συσπείρωσης των οπαδών του κινήματος ή που να ήταν υπέρ της διεξόδου απ΄ τις εσωκομματικές τριβές.

Στέλιος είπε...

@zanzibar: ε οκ κι εσύ! μη γίνεσαι βασιλικότερος του βασιλέως! Του αρκεί η ψυχρολουσία. Δε χρειάζεται η ... κλωτσιά :)

Nikos Lioliopoulos είπε...

@zanzibar:
Δηλαδή οταν τον ανέβαζε στα μπαλκόνια και εμεις απο κάτω αλαλάζαμε , τι έλεγε; Πως πετούν τα πουλιά. Μη τα ισοπεδώνουμε όλα ρε παιδιά. Τι σκ…α πετυχημένος προθυπουργός ηταν τότε;

NdN είπε...

Καλησπέρα Στέλιο,
Εννοείται πως δεν χρειάζεται μόνο μία κλωτσιά, αλλά πολλές! :)

Τι σημαίνει ρε παιδιά δεν διαγράφεις ένα πρωην Πρωθυπουργο; Αν δεν κάνω λάθος στο ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι ίσοι. Χωριζόμαστε σε πρωην πρωθυπουργούς και μη; Δηλαδή οταν κάποιος όχι απλά παύει να είναισυνοδοιπόρος, αλλά βάζει και εμπόδια δεν πρέπει να διαγραφεί;

Καλή η ιστορική αναδρομή Στέλιο. Το ζήτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν το ΠΑΣΟΚ είχε 10% να κερδίσει, τώρα έχει ακόμα λιγότερο. Αν τα ΜΜΕ ήταν μία φορά εχθρικά, τώρα θα γίνουν 10 κτλ

Τώρα απλά μένει να περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις. Θα γίνει ντόμινο πάντως!

Στέλιος είπε...

@nikos.lioliopoulos: νίκο το "πετυχημένος πρωθυπουργός" αναφέρεται στο έργο και στην οργάνωση που πέτυχε στη θητεία του. Αυτό δεν το αμφισβητώ. Αλλά για να πετύχει είχε τη στήριξη όλων των ΜΜΕ (ακόμη και της δεξιάς Καθημερινής) και του κόσμου που πίστεψε στα 2 σχέδια: ολυμπιακοί και ΟΝΕ. Οπότε είχε όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει. Το ότι ανέβηκε στην εξέδρα με τον Γιώργο ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ, όταν τις προηγούμενες μέρες δημοσιοποιούσε την άρνησή του να αξιοποιηθεί από τον Γιώργο, λες και δεν ήταν στέλεχος του Πασόκ αυτός! Αφού έκανε πρώτα τη ζημιά, μετά ανέβαινε στην εξέδρα.

Στέλιος είπε...

@ndn: Νίκο όταν τα λες εσύ που είσαι και fan του Σημίτη, τί να πώ εγώ? Οντως, πιστεύω ότι τώρα θα έχουμε αλυσιδωτές εξελίξεις. Καταρχήν την έχουν στημένη στον Πρόεδρο με τις ευρωεκλογές. Θα επανενεργοποιηθεί το σχέδιο που εφάρμοσε ο Βενιζέλος στις τελευταίες εκλογές. Στη μεν Α' Θεσσαλονίκης οι δικοί του θα τον ψηφίσουν για να βγει πρώτος και σε ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ οι βενιζελικοί θα ψηφίοσυν ΣΥΡΙΖΑ για να έχουν να λένε μετά.

Ανώνυμος είπε...

Στέλιο μου
Σχήμα λόγου ήταν η κλωτσιά. Προς Θεού. Βασιλεικότερη του Βασιλέως δεν το έπαξα ακόμα κι όταν μπορούσα.
Εννοούσα με την έκφραση αυτή, ότι τον βάζεις απέναντι και δεν του αφήνεις πλέον κανένα περιθώριο να σε υποσκάπτει και να ομιλεί εκ των έσω.
Ότι δηλαδή και έγινε.
Όσο για μένα (και είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αυτό) διαγράφτηκα απ΄το ΠΑΣΟΚ όταν ανέλαβε ο Σημίτης και επενέκαμψα με ΓΑΠ.
Το έκανα από άποψη, και γιατί (αν θες να το πιστέψεις το πιστεύεις), καταλάβαινα ότι θα ήταν η αρχή του τέλους για το κίνημα.
Όσο για το "πετυχημένος" είναι μία λέξη όπως πολλές άλλες που χρησιμοποιούμε οι άνθρωποι και της δίνουμε το νόημα που καθένας νομίζει, σύμφωνα με τις δικές του προσλαμβάνουσες. Όπως π.χ. το "σ΄ αγαπώ". Για μένα λοιπόν σύμφωνα με το νόημα που αποδίδω στη λέξη μόνο πετυχημένος δεν ήταν.

dimitris είπε...

Σε κανονική εκλογική αναμέτρης αυτό που τελικά μετράει για τον ψηφοφόρο είναι το ποιον κρίνει καταλληλότερο για Πρωθυπουργό. Ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών, αυτοί που κρίνουν τις εκλογές, ψηφίζουν με βάση το ποιον θεωρούν πιο σοβαρό άτομο για να του αναθέσουν τις τύχες της χώρας. Κι αυτό ήταν πάντα το ισχυρό ατού του Σημίτη, αλλά και το Βατερλώ του ΓΑΠ.

Η σημερινή εικόνα του είναι τόσο άθλια που μόνο οι παραδοσιακοί παλαιοπασόκοι μπορούν να τον εμπιστεύονται. Αυτό φαίνεται σε όλα τα γκάλοπ. Στην καταλληλότητα είναι 15-25 μονάδες πίσω από τον Καραμανλή !!! Δηλαδή, έλεος.
Με τέτοια εικόνα, ούτε για δήμαρχος Αθηναίων δεν μπορεί να κατέβει, όχι για Πρωθυπουργός.

Η σημερινή συγκυρία είναι ίσως η πιο κατάλληλη για να ξεμπερδεύουμε από τον άχρηστο.

tzonakos είπε...

Πράγματι δεν εχει συμμετάσχει ενεργά πουθενά σχεδόν τοσο καιρό και ειναι σαφές οτι παίρνει αποστάσεις το τον Γιώργο.

* Ν. Λιλιόπουλε δεν τον διέγραψε.

Ο Σημίτης με την συμπεριφορά του καταστρέφει σταθερά την εικόνα του και δικαιώνει όσους τον μίσησαν.
Εγω δεν τον μίσησα, τον παραδέχτηκα σε πολλά.
Αυτο δεν σημαίνει και οτι τον καταλαβαίνω κιόλας. Αντίθετα, τωρα πια απομακρύνεται και καλά θα κάνει πλεον να διακόψει οποιαδήποτε σχέση του με την πολιτική.
Ο Τζίμι Κάρτερ πήγε και φύτευε φυστίκα. Ας φυτέψει κι αυτός κατι.

Κρίμα ειναι αλλά ....

Στέλιος είπε...

@zanzibar: οκ, μη με παρεξηγείς! Αστειευόμουν! Αυτό που λες, δυστυχώς, λίγοι το καταλαβαίνουν. Οτι δηλ. επέστρεψες στο Πασόκ αφού εκλέχθηκε ο Γιώργος. Γιατί όλοι κοιτάνε τί λένε τα γκάλοπ.

Στέλιος είπε...

@dimitris: αγαπητέ, ο δείκτης "καταλληλότερος πρωθυπουργός" επινοήθηκε από τον Σημίτη κι επιβλήθηκε στις εταιρίες δημοσκοπήσεων επί των ημερών του ακριβώς για ισοφαρίσει την τότε άνοδο της ΝΔ και το πλεονέκτημά του υπέρ του Καραμανλή. Ο δείκτης αυτός δεν μου έει τίποτε, έστω κι αν λέει κάτι στους χαχόλους ψηφοφόρους. Από τις σπουδές του, την ιστορία του, τις διεθνείς γνωριμίες του και το ρόλο του ως ΥΠΕΞ, ο Γιώργος ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝ με τον ανίδεο που σήμερα κατέχει τη θέση του πρωθυπουργού. Η εικόνα που λες είναι θέμα κουλτούρας του κόσμου, ο οποίος δυστυχώς στην Ελλάδα δε χαρακτηρίζεται από το επίπεδό του.

Unknown είπε...

Μάγκες, κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο. Τι θα πει ήταν πρωθυπουργός; Αλλά η αλεπού είχε καταλάβει ότι θα πάθει πανωλεθρία και γι' αυτό σηκώθηκε κι έφυγε, παραδίδοντας στον Παπανδρέου έναν κατακερματισμένο κόμμα [δηλαδή ένα κόμμα που του άλλαξαν τα φώτα οι εκσυγχρονιστές]...