Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Φτύστε τους όπου τους συναντήσετε!

Ηξερα ότι ο σταθμός υποδοχής των επιβατών στο λιμάνι της Πάτρας έφερε τιμητικά το όνομα της αείμνηστης Μελίνας, προφανώς διότι χάρη σε αυτήν η Πάτρα έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οταν η λαίλαπα των δεξιών χτύπησε τη χώρα μας, κάποιος ανιστόρητος "γαλάζιος" κηφήνας θέλησε να αλλάξει την ονομασία και να την κάνει "Κωνσταντίνος Καραμανλής" (άλλο που ο μακαρίτης δεν είχε κάνει τίποτε για την Πάτρα!). Η απόπειρα εκείνη δεν πέτυχε γιατί προκάλεσε αντιδράσεις.

Διαβάζω στο "Καρφί" ότι κάποιος από το "γαλάζιο" λεφούσι που ενέσκηψε στη χώρα, ονόματι Μαμάσης, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας, δεν ... άντεξε και μετονόμασε τελικά το σταθμό υποδοχής σε "Παναγιώτης Κανελλόπουλος" με το αιτιολογικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός καταγόταν από την Πάτρα!

Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ανεξαρτήτως της πολιτικής του προέλευσης από την ΕΡΕ, ήταν ένας μετριοπαθής πολιτικός, ιδιαιτέρως μετά τη Μεταπολίτευση, με αυτοκριτική διάθεση και ήθος, οπότε προσβάλλει και τη μνήμη του ιδίου το γεγονός αυτό. Δεν μπορούσε να βρεθεί άλλος χώρος για να τιμηθεί? Δεν υπάρχουν πλατείες και λεωφόροι στην Πάτρα για να πάρουν το όνομά του? Επρεπε να σπιλωθεί η μνήμη της Μελίνας, λίγες μέρες μετά το θάνατο του Ζυλ Ντασσέν? Αλήθεια, είπε κανείς στον "κύριο" σύμβουλο ότι δεν υπήρξε άλλη ελληνίδα τόσο γνωστή και διάσημη απανταχού της οικουμένης? Δεν έχει συνηδητοποιήσει ότι πολλά ελληνικά θέματα προωθήθηκαν διεθνώς γιατί η Μελίνα είχε το τάδε και τον δείνα φίλο της σε διάφορα υπεύθυνα διεθνή πόστα? Και δεν καταλαβαίνει ότι η παράταξη του ΔΕΝ έχει να μας επιδείξει τέτοια στελέχη διεθνούς φήμης, παρά μόνον διάφορα "επιθεωρησιακά νούμερα" του τύπου Πολύδωρα, Μπενάκη, Γιακουμάτο κλπ?

Πάντως, αυτό μου θύμισε την ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗ και ΜΙΚΡΟΨΥΧΗ στάση του "δημαρχίσκου" Θεσσαλονίκης, του Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος, ενώ έσπευσε να μας "φορτώσει" με μία "Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή" (την άλλοτε Νέα Εγνατία), ωστόσο αφ'ενός μεν δεν έδωσε το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε καμμία οδό της πόλης (μοναδική εξαίρεση σε όλη την Ελλάδα!) αφ'ετέρου δε, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Ν.Ε. Πασόκ Θεσσαλονίκης να παραχωρηθεί μέρος για να στηθεί ο αδριάντας του μεγάλου λαϊκού ηγέτη, που άλλαξε την πορεία της ιστορίας στη χώρα μας. Για να του "μπει στο μάτι", ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χρ. Οικονομίδης παραχώρησε ο ίδιος χώρο μπροστά στο Στρατόπεδο Νταλίπη, σε κεντρικότατη λεωφόρο που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη, στο μέρος που γινόταν παλλαϊκή υποδοχή στον Ανδρέα, και μάλιστα ΑΚΡΙΒΩΣ στο όριο Δήμου Καλαμαριάς με Δήμο Θεσσαλονίκης.

1 σχόλιο:

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Ουδέποτε σκέφτηκαν εθνικά. Μην παρεξηγείς τη λέξη "εθνικά". Πρόκειται περί φανατικών που τους απασχολεί το στενά κομματικό συμφέρον. Είναι βέβαιο ότι ο μακαρίτης Κανελλόπουλος ούδεποτε θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω τι να γράψω! Οι άνθρωποι μας έχουν κυριολεκτικά αφήσει άναυδους με την εν γένει συμπεριφορά τους. Γιατί να σεβαστούν τη μνήμη της ΜΕΛΙΝΑΣ; Μήπως ένιωσαν ποτέ αυτό που συμβόλιζε η Μελίνα για την Ελλάδα; Τι αναφέρεις τον Παπαγεωργόπουλο; Για να λερώσεις τη σελίδα σου;