Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008

"Φτιασίδωμα" Τσίπρα στην Athens Voice...

Μετά το "στραπάτσο" του cool Alexis με την άλλα αντί άλλων συνέντευξή του στο Αλτερ (δείτε το σχόλιο του Παναγιώτη Βρυώνη, εδώ), σήμερα επιχειρείται νέο "φτιασίδωμα" του ... μεγαλονεαρού (κατά το: μεγαλοκοπέλα), με "γκραντέ" συνέντευξή του σε έντυπο που "πουλά" στην νεολαία (Athens Voice, εδώ) και μάλιστα όχι σε πολιτικό συντάκτη αλλά στη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου (είδατε πώς φτιάχνονται τα προφίλ?). Η οποία, μάλιστα, προλογίζει ως εξής: "Kαταδιώκω τον Aλέξη Tσίπρα ένα μήνα ώσπου να χωρέσω στο πρόγραμμά του". Τί πιο μειωτικό για μία συγγραφέα και άνθρωπο του πνεύματος, κυρία μου, από το να τρέχει πίσω από έναν άκαπνο πολιτικό? Μπράβο σας!

Και οι "πατάτες" συνεχίζονται: "έχω πολλές ερωτήσεις και ο Aλέξης Tσίπρας έχει πολλές απαντήσεις". Πού τις είδατε κυρία Τριανταφύλλου? Μήπως το παρακάνετε στο "λιβάνισμα"? ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ Μ-Ι-Α (αριθμητικά: 1) ΑΠΑΝΤΗΣΗ του cool Alexis στη συνέντευξη αυτή, ελάτε να μου το πείτε!

Ακόμη και σε ένα ζήτημα χιλιοσυζητημένο, όπου ΟΛΟΙ μας έχουμε άποψη, αυτό της στρατιωτικής θητείας, ο cool Alexis απαντά ... σα μαθητής λυκείου που γράφει έκθεση. Προσέξτε "αρλουμπολογία" (οι ερωτήσεις δικές μου):

"Πρέπει να βρεθούν χρήματα για την Παιδεία (πώς?). H αντίθεση Παιδείας - αμυντικών δαπανών είναι σημαντική διότι δείχνει το είδος της ανάπτυξης που επιλέγουμε, όπως είπα πριν. Oι στρατιωτικές δαπάνες είναι υπέρογκες. Έχουμε περισσότερα τανκς από τη Γαλλία, την Iταλία και την Iσπανία μαζί (καταρχήν λέμε: τεθωρακισμένα - συνεχίζει η έκθεση!). Σίγουρα μπορούν να μειωθούν δραστικά (πώς? θα μας πείτε?). Aπό την άλλη, όμως, οι αμυντικές δαπάνες είναι ένα είδος προστασίας –το λέω με τη «νυχτερινή χρήση» του όρου– που πληρώνουμε στους Aμερικανούς, στους Γερμανούς, στους Γάλλους (καλά, όλες οι χώρες το ίδιο δεν κάνουν? εμείς θα ξεκινήσουμε την επανάσταση?), αγοράζοντας πολιτική υποστήριξη. Θα μπορούσαμε βέβαια (φρίξτε!) αντί για F16 να αγοράζαμε επιβατηγά αεροπλάνα που δεν έχει η Oλυμπιακή για να καλύψει τα δρομολόγιά της ή να φτιάχναμε το σιδηροδρομικό δίκτυο ή να εξοπλίζαμε την Πυροσβεστική (του μίλησε κανείς για το Κυπριακό, την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα, τα ανοικτά εθνικά θέματα?). Mπορούμε να μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες (ΠΩΣ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ? ΠΕΣ ΜΑΣ!), να τα κάνουμε όλα αυτά και να χρηματοδοτήσουμε και την Παιδεία. Aπό κει και πέρα, η στρατιωτική θητεία πλέον είναι μια ανώφελη αγγαρεία αφού στην ουσία οι στρατευμένοι κάνουν τη λάντζα για τους μόνιμους που χειρίζονται τα σύγχρονα οπλικά συστήματα (επιτέλους, αρχίζει κάτι να σχηματίζεται στο μυαλό του είδει προτάσεως!). Όμως (καταλαβαίνει την "πατάτα" που θα πει, και κάνει πίσω!) δεν είμαι σίγουρος ότι ο στρατός πρέπει να μετατραπεί σε ένα κλειστό επαγγελματικό πράγμα, απρόσβλητο από την επαφή με την κοινωνία. Δεν θέλουμε πραιτοριανούς" !!!

ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος είναι Πρόεδρος κόμματος! Αν συνεχίσει έτσι, θα γίνει Πρόεδρος απο...κόμματος!

3 σχόλια:

Κώστας Λάμπος είπε...

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ"
Ή πως το διάβασμα του Κεφαλαίου στα 16 κάνει κακό στο σοσιαλισμό :
*
"ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπάρχει κάτι που πίστευες στα 16 σου και αποδείχτηκε πλάνη ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ναι, στα 16 διάβαζα Μαρξ και πίστευα ότι κάποια στιγμή ο καπιταλισμός θα σταματήσει και θα πάμε στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης της κοινωνίας που είναι ο σοσιαλισμός. Για μένα ήταν νομοτελειακό αυτό. Πίστευα ότι η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο θα σταματήσει.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Διαψεύστηκες;
Ναι διαψεύστηκα. Τώρα ξέρω ότι δεν υπάρχει νομοτέλεια. Μπορεί να γίνει, μπορεί και να μην γίνει".
*
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ "ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ", SCHOOLIGANS, τεύχος 11, ΑΠΡΙΛΗΣ 2008, (Ένθετο ΣΤΑ ΝΕΑ 19-20.04.2008)
*
Ένα μικρό σχόλιο.
Ο κ.Τσίπρας μας πληροφορεί, πως όταν ήταν δεκάξι χρονών διάβαζε Μαρξ. Ας δεχτούμε πως δεν είπε ψέματα για να εντυπωσιάσει τους αναγνώστες του SCHOOLIGANS, που είναι κυρίως έφηβοι και φυσικά δεν διαβάζουν ακόμα, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, το Κεφάλαιο του Μαρξ.
Ας δεχτούμε πως ο κ. Τσίπρας διάβαζε στα 16 του το Κεφάλαιο, ή τις Grundrisse der politischen Oekonomie, ή το Κομουνιστικό Μανιφέστο, πράγμα που τον έπεισε πως νομοτελειακά, (και όχι αιτιοκρατικά), που σημαίνει, πως ο καπιταλισμός από κάποια στιγμή και μετά, που δεν θα μπορεί να οδηγεί την κοινωνία στην πρόοδο, αλλά θα στέκεται εμπόδιο σ΄ αυτήν, θα αναγκάσει την Ανθρωπότητα να τον αντικαταστήσει με το ¨επόμενο στάδιο της εξέλιξης τη κοινωνίας που είναι ο σοσιαλισμός¨, όπου ¨θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο¨ .
Το σημείο που χρειάζεται ανάλυση είναι η απάντηση στην επόμενη ερώτηση, όπου λέει το αμίμητο, για άνθρωπο που διαβάζει από τα 16 του Μαρξ και αγωνίστηκε για το σοσιαλισμό, τόσο ώστε να αναδειχτεί στα 33 του χρόνια πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, ότι δηλαδή διαψεύστηκε, γιατί ¨τώρα ξέρει πως δεν υπάρχει νομοτέλεια¨, που σημαίνει πως δεν χρειάζεται θετική κοινωνική αντίδραση, δηλαδή αγώνας απέναντι στην απάνθρωπη και καταστροφική δράση του καπιταλισμού, για να περάσει η ανθρωπότητα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, γιατί ¨αυτό μπορεί να γίνει, μπορεί και να μην γίνει¨, λες και πρόκειται για μανιτάρια, που μπορεί να φυτρώσουν, μπορεί και να μην φυτρώσουν, αν δεν βρέξει.
Το ερώτημα εδώ είναι: Ο κ. Τσίπρας διαψεύστηκε από τον Μαρξ, ή μήπως από τα νεανικά του οράματα, τα οποία προφανώς δεν είχαν ζημιωθεί με αυτά που ο Μαρξ, και πολλοί άλλοι, πρόσφεραν στην επιστημονική σκέψη για την κατανόηση των νόμων της κίνησης της κοινωνίας γενικά και του καπιταλισμού ιδιαίτερα, αλλά με τα δόγματα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, γνωστού και ως πρώην πιά ΅υπαρκτού σοσιαλισμού¨, τα οποία φυσικά καμιά σχέση δεν είχαν με το σοσιαλισμό.
Εκτός και αν όλα αυτά, μαζί με διάφορα άλλα 'ελαφρολαϊκά' που διατυπώνει στη συγκεκριμένη συνέντευξη, που δείχνουν την ιδεολογική σύγχυση και φυσικά την πολιτική ρηχότητα του κ. Τσίπρα, αποσκοπούν στο να σπείρουν σύγχυση στους έφηβους και στους οπαδούς του, γύρω από το σοσιαλισμό και τον ποιό σοσιαλισμό, ώστε να γίνουν ¨ρεαλιστές¨, γιατί ο καπιταλισμός, σύμφωνα με τα λεγόμενα αλλά και τα συμφραζόμενα του κ. Τσίπρα, είναι η μοίρα της ανθρωπότητας, οπότε, αφού μπορεί και να μην αλλάξει, τότε ας κάτσουμε στα αυγά μας, να κοιτάξουμε ο καθένας το τομαράκι του, για να μπορούν τελικά οι πολιτικάντηδες να περνάνε καλά, να έχουν 'βύσματα' και 'προστάτες' και να διεκδικούν την εξουσία , για να ¨βελτιώσουν΄ τον καπιταλισμό, αφού το τραίνο του σοσιαλισμού ¨μπορεί να περάσει, μπορεί και να μην περάσει¨ .
Διερωτώμαι τελικά, γιατί, ενώ σ΄αυτό το χώρο υπάρχουν ακόμα αξιόλογοι άνθρωποι με αγωνιστικές περγαμηνές, με επιστημονική και πολιτική συγκρότηση που θα μπορούσαν να εκφράσουν με συνέπεια τις αγωνίες ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, η πλειοψηφία του υποτάχτηκε στους νόμους του πολιτικού Marketing και του life style, δηλαδή στην αστική πολιτική μόδα που από μόνη της είναι προσωρινή , αλλά λειτουργεί ως μηχανισμός ανακύκλωσης των μνηστήρων και των κομμάτων της καπιταλιστικής εξουσίας και κατά συνέπεια ως στυλοβάτης της κεφαλαιοκρατίας.
Εκτός κι' αν ισχύουν οι φήμες-εκτιμήσεις πως το "φαινόμενο Τσίπρας", είναι δημιούργημα του συστήματος με στόχο "να χτυπηθεί ο δικομματισμός", δηλαδή να λεηλατηθεί ο ένας πόλος του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ, για να ηγεμονεύει μόνιμα η Δεξιά με στήριγμα τις πολλές αλληλοσπαρασσόμενες και βολεμένες στο αστικό κοινοβούλιο "Αριστερές Νομενκλατούρες".
Η ιστορία θα αποφανθεί μετά από μερικά χρόνια, ότι ο κ. Τσίπρας ήταν μιά λάθος επιλογή. Αυτό όμως δεν θα αλλάξει τίποτα, γιατί οι σύντροφοι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, στο μεταξύ θα έχουν οργανώσει τα επόμενα λάθη τους...
Γι' αυτό σας λέμε πάμε να φύγουμε από αυτό το πολιτικό τσίρκο, κι' ας αρχίσουμε να χτίζουμε από κάτω, χωρίς ηγέτες και εξουσίες, μιά Νέα Λαϊκή Αριστερά, την Αριστερά της Άμεσης Δημοκρατίας, την Ουμανιστική Αριστερά, για να αποκτήσουν προοπτική οι αγώνες μας.
Κώστας Λάμπος
Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό
www.infonewhumanism.blogspot.com
E-mail: prodial21@gmail.com

Στέλιος Μ. είπε...

@κώστας λάμπος: ενδιαφέροντα και αναλυτικότατα όσα λες. Επισκέπτομαι τώρα το μπλογκ και σου απαντώ.

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
- Για την Ευρώπη,
- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
- Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
- Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
- Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
- Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!