Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ενσταση κύριε Καστανίδη...

Οπως διαβάζω, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι γενικός γραμματέας του υπουργείου τοποθετείται ο Γιώργος Δημήτραινας, Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η τοποθέτηση του κ. Δημήτραινα έγινε «μετά από αξιολόγηση όλων των υποψηφιοτήτων για τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν, όπως είναι γνωστό, μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος».

Μέχρι εδώ καμμία διαφωνία! Ο Γιώργος Δημήτραινας είναι εξαίρετος συνάδερφος, είναι καλός επιστήμων και πολύ ευγενής άνθρωπος, τον γνώριζα από το Μεταπτυχιακό του Ποινικού Τομέα της Νομικής του ΑΠΘ, ως επιστημονικό συνεργάτη τότε, αν θυμάμαι καλά. Επομένως, πληρεί και με το παραπάνω το κριτήριο του "άριστου" και όχι του "αρεστού", που έθεσε ο Πρωθυπουργός.

Εχω, όμως, 2 ενστάσεις και τις καταθέτω ευθαρσώς:

* ο νέος Γ.Γ. ήταν, στον Τομέα Ποινικού, συνεργάτης της συζύγου του Χ.Καστανίδη, της Ελλης Συμεωνίδου, η οποία είναι καθηγήτρια Ποινικού. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά, αν ήταν να επιλεγεί κάποιος τόσο κοντινός με τον Υπουργό, τότε προς τί οι προκηρύξεις θέσεων κλπ? Ηδη, παρά τις όποιες καλές προθέσεις, άρχισαν τα σχόλια από γνωρίζοντες και μη... Θα ήταν πολύ καλύτερο να πεί ο υπουργός ότι τον διορίζει εξ αρχής ως Γ.Γ., γιατί είναι πολύ καλή επιλογή, και να μην χρησιμοποιήσει την οδό της προκήρυξης. Εκείνο το: "
η τοποθέτηση του κ. Δημήτραινα έγινε μετά από αξιολόγηση όλων των υποψηφιοτήτων" της ανακοίνωσης, φαντάζει ειρωνικό, έστω κι αν δεν ήταν αυτός ο σκοπός.

* ο Γ.Δημήτραινας είναι ένας πετυχημένος δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη και είναι και λέκτορας στο Δημοκρίτειο. Δηλαδή, ο άνθρωπος είναι καταξιωμένος και επαγγελματικά και μάλιστα με 2 θέσεις-ιδιότητες (και ως, εκ τούτου, με 2 μισθούς, για να το πω λαϊκά). Επομένως, προσφέρει ΗΔΗ στο κοινωνικό σύνολο. Δεν υπήρχε κάποιος νέος επιστήμων με τα ανάλογα προσόντα που να μην είχε "όνομα" και να χρειαζόταν να δουλέψει και να προσφέρει? Πρέπει πάλι όλοι οι "αναγνωρισμένοι" και "φτασμένοι" να μαζέψουν 2 και 3 ιδιότητες και μισθούς? Πώς θα ανακαλυφθούν έτσι νέα ταλέντα?

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την ανάρτηση!΄Εχω να προσθέσω ότι και σημειολογικά να το δεις αν ο πρώτος γγ που ανακοινώθηκε είναι κολλητός, δημιουργεί κακούς συνειρμούς και για τους υπόλοιπους...

" Μ Π Ο Σ Τ Α Ν Ι " είπε...

με τα κριτήριά σας περί μισθολογίου τότε να βάλουμε άνεργο για Γ.Γ.
Τώρα αν ο συγκεκριμένος κύριος δεν είναι γνωστός του Παυλόπουλου αλλά της συζύγου του Υπουργού, προτείνω στον Υπουργό να ζητήσει συγνώμη ότι δεν θα το ξανακάνει..... ΕΛΕΟΣ !!!...

" Μ Π Ο Σ Τ Α Ν Ι " είπε...

35 ΚΑΙ ΠΛΈΟΝ ΧΡΌΝΙΑ ΠΕΡΊΜΕΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΗ 100 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (80 ΔΗΛ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ. ΑΝΑΜΟΝΗ....

Ορέστης είπε...

Τα "νέα ταλέντα" που ΟΝΤΩΣ πρέπει να ανακαλυφθούν ας θητεύσουν πρώτα κοντά στους "καταξιωμένους" και "ικανούς" όπως ο κ. Δημήτραινας που περιγράφεις και μετά με χαρά να τα δούμε να αντικαθιστούν τους "καταξιωμένους" και "ικανούς" έχοντας να προσφέρουν κάτι παραπάνω από αυτούς. Δεν είναι fame story η θέση του γ.γ. του υπουργείου...

stefanos είπε...

Συμφωνώ στο σχολιασμό που κάνεις. Το δυσάρεστο είναι ότι αφενός κάνουν πολιτική εκμετάλλευση οι μη δικαιούμενοι (δηλαδή εκείνοι που άλωσαν το Κράτος και εξευτέλισαν τους Θεσμούς) και αφετέρου αυτοδυναμιτίζεται ο στόχος της Ανοιχτής Διακυβέρνησης. Αν η κυβέρνηση δεν ήταν απολύτως έτοιμη να "τρέξει" μια τέτοια επιλογή, θα μπορούσε να το κάνει σε καταλληλότερη στιγμή. Κανείς δεν θα της ζητούσε εξηγήσεις...

Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ερέτριας είπε...

Και όχι μόνο αυτό. Ακούγεται έντονα ότι η σύζυγος του αγκούση ήταν στην τριμελή του διδακτορικού του.

Δε διαφωνώ ρε γαμώτο με το να είναι έμπιστα άτομα στις γενικές γραμματείες, αλλά με αυτόν τον τρόπο γελοιοποιείται το εγχείρημα του opengov...

Στέλιος είπε...

@Προς όλους όσους σχολιάσατε: και μόνον το γεγονός ότι είχαμε 6 σχόλια μαζεμένα για την ανάρτηση αυτή, δείχνει το μέλημα όλων μας να περιφρουρηθούν τα όσα υποσχέθηκε ο Γιώργος και το Πασόκ.

Στέλιος είπε...

@Μποστάνι: δεν κατάλαβες το πνεύμα μου? Δεν υποστήριξα να μπει στη θέση ο πρώτος τυχόν λόγω του ότι είναι ...άνεργος! Είπα ότι από τα 10-20 ισάξια βιογραφικά, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία περίπτωση επίσης ικανού επιστήμονα, ο οποίος ίσως να μην είχε καταλάβει άλλες 2-3 θέσεις πριν.

Στέλιος είπε...

@Μποστάνι: και προφανώς δεν απαίτησα από τον Καστανίδη να ζητήσει συγγνώμη! Ισα-ίσα υποστήριξα ότι ως επιλογή ήταν πολύ καλή, πλην όμως επικοινωνιακά ατυχής.

Στέλιος είπε...

@Ορέστης: και συ "αρπαγμένος" μου ήρθες :) Μα δεν διαφωνούμε, έναν προβληματισμό έθεσα και μάλιστα με τρόπο που υποδείκνυε τον ατυχή χειρισμό του θέματος.

Στέλιος είπε...

@Stefanos: συμφωνώ ότι έπρεπε να βρεθείμία φόρμουλα να ασκήσουν καθήκοντα Γ.Γ. κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μέχρι να ετοιμαστεί το όλο πρότζεκτ και να τρέξει πιο απρόσκοπτα.

Στέλιος είπε...

@Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ: Δεν είναι κακό το ότι η Ελλη Συμεωνίδου ως καθηγήτρια επέβλεπε τον Δημήτραινα. Οι τομείς των Νομικών Σχολών είναι έτσι διαρθρωμένοι ώστε καθηγητές, λέκτορες, επιστημονικοί συνεργάτες και λοιπά μέλη ΔΕΠ να γνωρίζονται. Εδώ τον ξέρω εγώ τον άνθρωπο που ήμουν απλά μεταπτυχιακός στον Τομέα, δεν θα γνωρίζονται αυτοί μεταξύ τους? Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι ότι εφόσον ο άνθρωπος θεωρούνταν η σωστή επιλογή (και είμαι σίγουρος ότι είναι), ας τον επέλεγαν χωρίς διαγωνισμό.

NdN είπε...

Πολύ καλή ηα ανάρτηση σου Στέλιο με την οποία φυσικά και συμφωνώ απόλυτα. Η Θεσσαλονίκη είναι μικρή και γνωριζόμαστε λιγο-πολύ, οπότε θεωρώ μεγάλη γκάφα την επιλογή αυτή. Δεν διαφωνώ στις ικανότητες του ανθρώπου, απλά έχω τις ίδιες ενστασεις με εσένα.

katerina είπε...

Και ξαφνικά, ξανανοιωθω ιθαγενής που αγορασα ένα καθρεφτακι...

Ασφαλώς και μπορουσε να τοποθετηθεί ο κ. Δημητραινας στην θέση αυτή, δεν έχω τον παραμικρό λόγο να αμφισβητησω τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα. Αλλά ...όταν αποφασιζεις να έχει γυαλινο σπιτι, εισαι υποχρεωμένος να αφοπλιζεις τις πετρες.

Νοιωθω, πραγματικά εξαπατημένη σαν πολιτης που χειροκροτησα κιολας τρομαρα μου την αλλαγή, την ρηξη, το σπασιμο των δεσμών. Πάνω απο όλα με πληγωνει η χοντροκοπια, και ο εξευτελισμός της νοημοσυνης μας. Κριμα!!!

tania είπε...

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Γιάννης Κωνσταντίνου είπε...

Στέλιο μου, ότι Καστανίδης και Δημήτραινας γνωρίζονται είναι παγκοίνως γνωστό και καθόλου κρυφό. Θα ανησυχούσα πάρα πολύ αν επιλεγόταν κάποιος και έβγαινε ο Υπουργός δηλώνοντας ότι του είναι παντελώς άγνωστος. Μέχρι να τον γνωρίσει και να τον εμπιστευτεί θα είχε περάσει η μισή θητεία. Αν μου επιτρέπεις, η θέση ΓΓ δεν είναι "μία ακόμη", αλλά μία "επόμενη" που προϋποθέτει επιτυχή πορεία σε προηγούμενες θέσεις. Για τους λόγους αυτούς, προσωπικά δεν θα συμμεριστώ την ένστασή σου, αν και ξέρω καλά τη θετική σου πρόθεση. Γιάννης Κωνσταντίνου http://gianniskonstantinou.wordpress.com

Στέλιος είπε...

@Ndn: δε νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

Στέλιος είπε...

@Κατερίνα: αγαπητή μου δεν νομίζω ότι από αυτό και μόνο χρειάζεται τέτοια απογοήτευση! Οι νεοδημοκράτες έκαναν τόσες χοντροκοπιές που αυτό είναι απλώς θέμα για συζήτηση, ούτε καν πταίσμα αν σκεφτείς ότι ο επιλεγείς είναι αξιόλογος επιστήμων! Απλώς θα μπορούσε να τηρηθεί μία δεοντολογία.

Στέλιος είπε...

@Γ.Κωνσταντίνου: Γιάννη μου, σαφώς και οι προθέσεις μου είναι θετικές και γνωρίζω κι εγώ όπως γνωρίζεις κι εσύ ότι ο Γιώργος ο Δημήτραινας όντως είναι μία ΑΡΙΣΤΗ επιλογή, και λόγω προσόντων και λόγω ευγένειας χαρακτήρα. Ομως, το ξαναλέω: η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ να τηρεί το ρητό "η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνον πρέπει να είναι τίμια, αλλά να φαίνεται και τίμια". Υπάρχει τέτοια απογοήτευση στον κόσμο από την πολιτική, ώστε μονίμως πρέπει να ενεργεί βάσει αυτής της αρχής: σκιές πουθενά και για κανέναν!