Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Για να είμαστε δίκαιοι...


...οφείλουμε να παραδεχτούμε σήμερα ότι και οι "αποκλεισμένοι" από τα ψηφοδέλτια του Πασόκ τελικώς δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στο Κίνημα, είτε γιατί και οι ίδιοι κατάλαβαν ότι δεν τους "έπαιρνε", καθώς ο κόσμος δεν θα τους συγχωρούσε το να επαναφέρουν την εσωκομματική γκρίνια στο Πασόκ, είτε γιατί από το επιτελείο του Κινήματος είχαν γίνει όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες για να "πέσει" το θέμα στα χαμηλά. Σκεφτείτε ότι, ενώ και ο Σημίτης το 2007 δημιούργησε θέμα την τελευταία στιγμή με την εμφάνισή του στην εξέδρα της συγκέντρωσης του Πασόκ στην Αθήνα, τώρα ούτε μιλιά ούτε ακρόαση, που λένε.

Από τη στάση όλων αυτών των στελεχών, εξετίμησα ιδιαίτερα τη στάση του Ακη Τσοχατζόπουλου. Οφείλω να πω ότι κατά την εσωκομματική εκλογή όπου ανεδείχθη πρόεδρος του Πασόκ ο Κ. Σημίτης, εγώ ήμουν με την πλευρά του Ακη. Αυτό δεν με εμπόδισε αργότερα να αναγνωρίσω ότι ο Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός που μας έκανε Ευρωπαίους αλλά και ότι μας έκαψε που δεν πρόσεξε την ακρίβεια και τη διαφθορά. Ετσι, δεν έχω πρόβλημα να πω και ότι αργότερα απογοητεύτηκα από τον Ακη Τσοχατζόπουλο σε ό,τι αφορά στην προσωπική του ζωή και στην επίδειξη μιας συμπεριφοράς που δεν του πήγαινε: γάμος στο Παρίσι, διακοπές πολυτελείας κλπ. Κάποια από αυτά ίσως να ήταν και υπερβολές των ΜΜΕ, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά!

Ετσι, πίστευα ΚΑΙ ΕΓΩ ότι ο Γιώργος ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ συμπεριλάβει στις λίστες τον Ακη, προκειμένου να καταδειχθεί η διαφορά μας με την ΝΔ του "κουρασμένου", παρόλο που κάτι τέτοιο με λυπούσε όταν σκεφτόμουν πόσο αποτελεσματικός υπουργός ήταν ο Τσοχατζόπουλος από όπου και αν πέρασε: σαν Υπουργός Δημοσίων Εργων στις πρώτες κυβερνήσεις του Πασόκ άφησε έργο, σαν Υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο καλύτερος ακόμη και ως προς την μέριμνα για την κατάσταση των στρατιωτικών (
και το αναγνωρίζουν και οι δεξιοί αξιωματικοί), σαν Υπουργός Εσωτερικών επίσης. Ομως είπαμε: ο ίδιος χάλασε την καλή του εικόνα.

Ωστόσο, προχθές έφτασε στα χέρια μου μία επιστολή που ο Ακης Τσοχατζόπουλος έστειλε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και εκτίμησα ιδιαίτερα ότι δηλώνει την πίστη του στα όσα θα καταφέρει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ενώ δεν περιέχεται σε αυτήν ούτε καν λέξη από το παράπονο που εξέφρασε όταν του ανακοινώθηκε η μη συμμετοχή του στη λίστα της Α' Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι αυτή η επιστολή είναι ένα δείγμα αξιοπρέπειας εκ μέρους του και δείχνει ότι, όπως και στις δύσκολες μέρες του '89, ο Τσοχατζόπουλος ξέρει να ξεχωρίζει κάποια πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: