Από τον σημερινό Βασικό Σχολιασμό του Πασόκ:
"1. Ακούμε ότι ο κ. Καραμανλής εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση προς τον Γ. Παπανδρέου για «συναινετική» αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, με αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
2. Είναι πραγματικά μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο επανέρχεται στην επικαιρότητα η συζήτηση περί συναίνεσης, κάθε φορά που ο σημερινός πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται το αξεπέραστο των αδιεξόδων που ο ίδιος δημιούργησε και ψάχνει συνενόχους για να μοιραστεί την ευθύνη. Διότι οι πραγματικές διαθέσεις του κάθε άλλο παρά συναινετικές είναι...
- Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου ότι διασύρει την Ελλάδα στο εξωτερικό επειδή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδινε συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης για τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και είχαν αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο; «Ε, όχι, κύριε Αρχηγέ του ΠΑΣΟΚ, τη δυσφημείτε έτσι την πατρίδα. Και το κάνετε για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η συμπεριφορά σας είναι επικίνδυνη» (Κ. Καραμανλής, 21/12/2008)
- Να θυμίσουμε πώς ωρυόταν στο βήμα της Βουλής επειδή ο Γ. Παπανδρέου είχε υποστηρίξει - και σωστά όπως αποδείχθηκε - ότι τα 28 δις στις τράπεζες δεν θα έφταναν ποτέ στην πραγματική οικονομία; «Και ρωτώ: Δεν υπάρχει όριο ανευθυνότητας; Δεν υπάρχει όριο στο λαϊκισμό; Είναι δυνατόν να επιδιώκετε το φανατισμό, να επιδιώκετε κοινωνικό διχασμό, διαστρεβλώνοντας τα πάντα;» (Κ. Καραμανλής, Βουλή, 21/12/2008).
- Να θυμίσουμε ότι ένα μόλις μήνα μετά, αφού διαπίστωσε τα τραγικά αδιέξοδα της οικονομικής του πολιτικής και ότι «ξεφούσκωσε» ταχύτατα ο ανασχηματισμός του Ιανουαρίου, ο κ. Καραμανλής φόρεσε το μειλίχιο ύφος του και ανακάλυψε τη «συναίνεση»; «Καμία οικονομική πολιτική, ειδικά στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, δεν μπορεί να πετύχει από μόνη της. Απαιτείται ένα πολιτικό-κοινωνικό περιβάλλον που να ευνοεί τη συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά. Ένα περιβάλλον όπου οι κοινωνικές ομάδες -στις όποιες διεκδικήσεις τους- συνυπολογίζουν το κοινωνικό σύνολο. Όπου αποφεύγονται οι μετωπικές πολιτικές συγκρούσεις. Όπου δεν ισχύει το «όχι σε όλα». Όπου δεν επιδιώκεται η δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής». (Κ. Καραμανλής, διάγγελμα, 5/2/2009).
- Και να θυμίσουμε τέλος πώς ξαναφόρεσε το πραγματικό του προσωπείο ο κ. Καραμανλής και ξανάρχισε τις ανοίκειες επιθέσεις του στον Γ. Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ απέρριψε την υποκριτική του επίκληση για συναίνεση με τη λογική ότι ο πρωθυπουργός ψάχνει συνενόχους; «Θλίβομαι πραγματικά όταν κάποιος, οποιοδήποτε, Έλληνας ή ξένος, παραποιεί την εικόνα της πατρίδας μας και μάλιστα εσκεμμένως. Πολύ περισσότερο όταν είναι αρχηγός ελληνικού πολιτικού κόμματος... Αυτή είναι μια ανεύθυνη τακτική, επιζήμια για την Ελλάδα, επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας. Δυστυχώς, κύριε Αρχηγέ του ΠΑΣΟΚ, η αντιδραστικότητα, η επιθετικότητά σας, δεν εξαιρεί ούτε την εξωτερική πολιτική της χώρας. Δεν εξαιρεί ούτε την ίδια τη χώρα». (Κ. Καραμανλής, Βουλή, 12/3/2009).
3. Τα πράγματα είναι απλά για να μην κουράζεται άλλο ο κ. Καραμανλής:
- Πρώτον, για μας είναι ξεκάθαρο: για να βγει η χώρα από το τέλμα απαιτείται τώρα νέα κυβέρνηση με νωπή, καθαρή, λαϊκή εντολή. Η σημερινή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το μοντέλο εξουσίας που εκπροσωπούν είναι βασικό μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Καμία λύση δεν μπορεί να προέλθει από τα ίδια πρόσωπα και τον ίδιο πρωθυπουργό, όσο κι αν ανακατευτεί η τράπουλα. Αυτή είναι και η μοναδική επιλογή του κ. Καραμανλή. Να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες να υπογράψουν το υστερόγραφο της θλιβερής διακυβέρνησης του.
- Δεύτερον, συνένοχοι στις δικές του πολιτικές που καταδικάζει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν θα γίνουμε ποτέ.
- Τρίτον, επιζητούμε αυτοδυναμία και πιστεύουμε ότι θα την έχουμε.
- Τέταρτον, η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις γύρω από μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αλλά συναινέσεις σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό θα επιδιώξει η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Πέμπτον, το μόνο που έχει να σκεφτεί ο κ. Καραμανλής είναι η πρότασή μας, όπως την έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το Φεβρουάριο: άμεση διενέργεια εκλογών με ταυτόχρονη δέσμευση από τώρα για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2010".
Εγώ θα προχωρήσω και σε κάτι παραπάνω: δεν είναι θλιβερό αλλά και βάναυσα προκλητικό να αποφασίζονται εκλογές στη χώρα μας κάθε 2ετία, μόνον και μόνον ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις και ανάλογα με τις ορέξεις και τα νάζια του Καραμανλή? Γι'αυτήν την αντισυνταγματικότητα δεν μπορεί να πει κάτι ΤΩΡΑ ο κ. Τσάτσος, που κοπτόταν μέχρι πρόσφατα για τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου 2010, που ΘΑ προκαλούσε το Πασόκ, πράγμα που στο κάτω-κάτω είναι και μέσα στο συνταγματικό ρόλο του ως αντιπολίτευσης?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου