Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009

Οι γνωστές "δεξιότητες" του Αρείου Πάγου...


Κάθε προεκλογική περίοδο, όσοι κινούμαστε στο νομικό χώρο, αντιμετωπίζουμε την ίδια ιστορία:
Αφ'ενός την ανικανότητα και την ανεπάρκεια των συνδικαλιστικών μας οργάνων (ΔΣΘ) να επιβάλλουν στην Πολιτεία την απαρέγκλιτη τήρηση της σειρά που ορίζει ο νόμος στο διορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων (ο Αρειος Πάγος επιμένει να περιλαμβάνει στους διορισμούς και δικαστικούς υπαλλήλους, που  δεν έχουν τα επιστημονικά εχέγγυα για την διεξαγωγή τέτοιας σοβαρής διαδικασίας και οι οποίοι ούτως ή άλλως λαμβάνουν εκλογικό επίδομα για την απασχόλησή τους στις εκλογές), αφ'ετέρου την καχυποψία (δικαιολογημένη...) όλων μας στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κλήρωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους (αν γίνεται και πραγματική κλήρωση, δηλαδή...).
Την καχυποψία επιτείνει το γεγονός ότι: (α) αρκετές φορές κάποιοι "προνομιακοί" διορισμοί σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού αφορούσαν ονόματα τέκνων γνωστών δικαστικών και δικηγόρων και (β) κάθε χρόνο ορκίζονται πάρα πολλοί νέοι δικηγόροι, οπότε οι θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων δεν αρκούν για όλους. 
Μόλις πριν 5 λεπτά ανακοινώθηκαν οι φετινοί διορισμοί στη σελίδα του Αρείου Πάγου. Και παρατηρείστε ΤΟ χάος (μιλάμε για το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Επικράτειας!): 1ον, δε λειτουργεί η σελίδα των διορισμών, αφού κανείς δεν προέβλεψε το συνωστισμό των επισκέψεων που θα ακολουθούσε. 2ον, η ανορθογραφία πάει "σύννεφο" σε μία επίσημη κρατική ιστοσελίδα (βλ. φωτογραφία: "ευρΟεκλογές"!).
ΚΑΙ μία παρατήρηση, διότι οι τακτικές της Δεξιάς είναι γνωστές σε αυτήν την χώρα, όπως επίσης γνωστές είναι και οι σχέσεις ΝΔ και δικαιοσύνης: από έναν δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανα στον κύκλο μου, έχει διοριστεί πλήθος δικαστικών αντιπροσώπων με "δεξιά" φρονήματα ενώ παραλείφθηκαν (η ... κλήρωση που λέγαμε!) πάρα πολλοί δικηγόροι με δημοκρατικά φρονήματα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε, γνωστό από παλιά το θέμα. Και σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε πάλι τα ίδια, όπως δείχνουν τα πράγματα. Άσε που δεν αντέχω να μπω πάλι σε αυτή την ιστοσελίδα, αυτό το 'ευροεκλογές' μου πληγώνει την όραση! Κυρίως δεξιοί δικηγόροι και βεβαίως όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι διορίστηκαν και σε αυτές τις εκλογές. Η συνεδρίαση ήταν δημόσια, λέει, το θέμα είναι ποια ονόματα μπήκαν σε αυτήν πρώτα ώστε να αποκλείσουν τα υπόλοιπα...

Στέλιος είπε...

@Ανώνυμος: συμφωνούμε! Δυστυχώς δεν έχουμε ηγεσίες στους Συλλόγους μας. Πιέζουν και επιβάλλουν τη θέλησή τους οι οργανώσεις των υπαλλήλων και δεν μπορούμε εμείς ως επιστήμονες!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς είναι γνωστό ότι ούτε στους διορισμούς αντιπροσώπων τηρείται η απαιτούμενη νομιμότητα. Θέλω όμως να προσθέσω ότι στις τελευταίες βουλευτικές, γνωστοί μου απο το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης διορίστηκαν, αφού είχαν ανακοινωθεί τα ονόματα της κλήρωσης(!!!!)με απευθείας διορισμό, ως αναπληρωματικοί!!! Αυτή τη φορά, κάποιοι από τους ίδιους διορίστηκαν, κάποιοι όμως δεν είναι πλέον δικηγόροι και δεν μπορώ να κρίνω.
Αυτή τη φορά, από τα ονόματα που έβαλα στην αναζήτηση, δεν έβγαλα συμπέρασμα για το ποιοί τελικά ευνοήθηκαν.
Συμπέρασμα, τα μαγειρέματα γίνονται προς όφελος διαφόρων παρατάξεων.
Ας μου εξηγήσει κάποιος εκείνους τους απευθειας διορισμούς, ακόμη δεν το έχω χωνέψει...
Καλή άσκηση των καθηκόντων τους εύχομαι σε όλους τους διορισθέντες

Στέλιος είπε...

@Aνώνυμος: φίλε μου ο δικατικός αντιπρόσωπος ΔΕΝ ασκεί κυρίως καθήκοντα δικαστή, ώστε να είναι επιλήψιμοι κάποιοι απευθείας διορισμοί επειδή πχ παραβιάζεται έτσι η αρχή του φυσικού δικαστή. Είναι λογικό μόλις διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενά στους διορισμούς ή κάποιοι δεν παρουσιαστούν να παραλάβουν τους διορισμο΄ς τους, να διορίζονται απευθείας αναπληρωτές ώστε να διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία. Αυτό δεν είναι επιλήψιμο. Επιλήψιμη είναι η υπόλοιπη διαδικασία, όπως είπαμε.