Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Ο Γιώργος στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται ως ο επόμενος πρωθυπουργός...

Φαίνεται ότι το πήρε απόφαση αυτό και ο Λαμπράκης και τα στελέχη του ΔΟΛ, εξ ού και οι σημερινοί διθύραμβοι. Ο Γ. Παπαχρήστου, που κάλυψε το ταξίδι του Παπανδρέου στη Χιλή για λογαριασμό των "ΝΕΩΝ", το παραδέχεται πανηγυρικά:

"Πάντως, ευτυχώς που ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας έχει κύρος- και άκρες- παντού! Παρακολουθώντας όλες αυτές τις μέρες τις επαφές του Γιώργου τόσο στη Χιλή στη σύνοδο των σοσιαλιστών για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και στη Νέα Υόρκη, για ένα είμαι σίγουρος: ότι ποτέ ξανά δεν θα βρεθεί η Ελλάδα να είναι άφωνη κι απρόσωπη στις διεθνείς μαζώξεις. Ο Γιώργος απολαμβάνει πολύ μεγάλη αποδοχή από παράγοντες και προσωπικότητες, που ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν έχει φανταστεί ο Καραμανλής. Κι αν οι Έλληνες μπορούσαν να έβλεπαν, τόσο την αποδοχή αυτή όσο και την άνεση με την οποία ο Γιώργος κινείται σ΄ αυτούς τους κύκλους, ειλικρινά το λέω, θα τον είχαν κάνει πρωθυπουργό χρόνια πριν!".

Και εδώ: "Θέμα χρόνου είναι να γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Κι όσο κι αν συνεχίζει να δηλώνει ότι το πότε θα γίνουν οι εκλογές δεν εξαρτάται από αυτόν αλλά από την κυβερνητική πλειοψηφία, η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Ότι όποτε γίνουν εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα τις κερδίσει και μάλιστα άνετα ... Στη Χιλή τον Γιώργο Παπανδρέου τον αντιμετώπισαν ως μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας οι σοσιαλιστές ηγέτες που συγκεντρώθηκαν εκεί στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η προοδευτική διακυβέρνηση, απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση». Κι εκείνος δεν προλάβαινε να κλείνει ραντεβού για συναντήσεις, με την τωρινή ιδιότητά του, πολύ πιθανόν δε και με την αυριανή: όπως το ραντεβού με τον «σταρ» πρόεδρο της Βραζιλίας Ντα Σίλβα Λούλα που κλείστηκε για τον επόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ή το αμέσως προσεχές διάστημα στο Λονδίνο, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν ο οποίος, όπως και ο Λουίς Θαπατέρο, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, έδειξαν απολύτως ενήμεροι για την κατάσταση στην Ελλάδα, και όχι μόνο της οικονομίας ... Στη διάρκεια των επαφών που είχε στη Χιλή και αργότερα στη Νέα Υόρκη, φάνηκε καθαρά ποιος έχει το πάνω χέρι διεθνώς: απέναντι σε έναν Πρωθυπουργό που είναι ανύπαρκτος στη διεθνή σκακιέρα, υπάρχει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης που κινείται με εντυπωσιακή άνεση σε χώρους στους οποίους ο Πρωθυπουργός δεν έχει καν σκεφθεί να διεισδύσει. Στη Νέα Υόρκη μάλιστα έγινε κάτι που αποδεικνύει το κύρος που απολαμβάνει διεθνώς ο Γιώργος Παπανδρέου: η κλειστή λέσχη των οικονομολόγων που φέρει την ονομασία «Οικονομολόγοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα» τον έχρισε επίτιμο μέλος του συμβουλίου της, διάκριση που μπορεί να μη λέει πολλά πράγματα στον πολύ κόσμο αλλά για τους γνωρίζοντες αποτελεί μεγάλη αναγνώριση
".

Και κάτι άλλο που σημειώνει ο καλός δημοσιογράφος και είναι αυτό που, στην απλή γλώσσα, λέμε όλοι: ότι δηλ. ούτε ψύλλος στον κόρφο του Παπανδρέου, ο οποίος θα παραλάβει μία καταστραμμένη χώρα, όπως ακριβώς ο παππούς του, Γεώργιος Παπανδρέου, είχε παραλάβει στην Απελευθέρωση την Αθήνα και σταδιακά τη χώρα από τη λαίλαπα των Ναζί:

Ο Γεώργιος Παπανδρέου απευθύνεται στο πλήρωμα
του πολεμικού πλοίου "Prince David",
με το οποίο επέστρεψαν αυτός ως Πρωθυπουργός
και οι υπουργοί της Κυβέρνησής του από την Ιταλία
(φωτογραφία από την Wikipedia)

"Το άλλο που διαπίστωσα στην Αμερική και το λέω γιατί θα πρέπει να το έχουν υπ΄ όψιν τους οι Πασόκοι που θα κληθούν σε λίγο να κυβερνήσουν τη χώρα, είναι το σταδιακό θάμπωμα της εικόνας του Ομπάμα. Οι προσδοκίες που γέννησε η εκλογή του ήταν πάρα πολλές, τώρα όμως που έχει στα χέρια του τη διαχείριση της εξουσίας φαίνεται πως κάποιοι αρχίζουν και έχουν αμφιβολίες για το αν μπορεί να τα καταφέρει. Γιατί αυτό; Γιατί απλούστατα δεν έχει μεγάλα περιθώρια ανοχής. Ο κόσμος που ζει στον πανικό της επερχόμενης κρίσης και των επιπτώσεων που πιθανόν να έχει για τον καθένα, θέλει εδώ και τώρα λύσεις στα προβλήματά του. Να βγει μια μέρα ο Ομπάμα στην τηλεόραση και να τους πει «ΟΚ με την κρίση, μέχρι εδώ ήταν, τώρα πάμε γι΄ άλλα». Ο Γιώργος που έχει καλή γνώση της κατάστασης εδώ στην Αμερική, προφανώς το έχει υπ΄ όψιν του και αυτό. Και θα κάνει την αναγωγή ότι δεν θα έχει πολλά περιθώρια ανοχής από τον κόσμο όταν κληθεί να διαδεχτεί την «καμένη» κυβέρνηση του Καραμανλή. Γιατί τον πολίτη το πρόβλημά του τον ενδιαφέρει, τίποτε άλλο...".

Δεν υπάρχουν σχόλια: