Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Δικαίωση του Γιώργου...

Επειδή κάποιοι ... ειρωνεύονται τον Γιώργο όταν αυτός προτείνει καινοτομίες (π.χ. πράσινη ανάπτυξη, διαδίκτυο, e-government) ή τα λέει σε ... ώτα μη ακουόντων εδώ στην Ψωροκώσταινα, αλλά το ... βουλώνουν όταν τα ίδια τα ακούν να τα προτείνει ο Obama ή άλλες διεθνείς προσωπικότητες, είναι καλό να αναφέρουμε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Πρόεδρος του Πασόκ δικαιώνεται εκ των υστέρων. Διαβάστε την ανάρτηση του Γ. Παπούλια:

Paul Krugman: Κώστα, είσαι …10 μέτρα off side! Αυτό είναι το κεντρικό νόημα της παρουσίας του νομπελίστα καθηγητή Οικονομίας Paul Krugman, για δυο ημέρες στην Αθήνα. Η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη που έχει για την έξοδο από την κρίση, σε σχέση με το τι λέει και πράττει η ελληνική κυβέρνηση. Είχα αναφέρει σε προηγούμενο ποστ την αποστροφή του πρωθυπουργού στη Βουλή για την "αύξηση της ζήτησης" που είχε προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου και τώρα ήρθε ο νομπελίστας οικονομολόγος να του την επαναλάβει κατάφατσα – χωρίς αποτέλεσμα φαντάζομαι. Ο Krugman δεν έβγαλε ούτε μαγικό ραβδάκι ούτε ανέφερε τίποτα πάνσοφους χρησμούς. Όπως οι περισσότεροι σοβαροί ακαδημαϊκοί είπε 2-3 απλά πράγματα, στο πλαίσιο της συνολικής οικονομικό-πολιτικής του θεώρησης, για το πώς θα εξέλθουν οι οικονομίες (γενικά και ειδικά) από την παρούσα οικονομική κρίση. Επικεντρώθηκε κυρίως στην αύξηση της ζήτησης ("με οποιονδήποτε τρόπο" ανέφερε χαρακτηριστικά) και στο ρόλο-κλειδί του κράτους, για την ανάκαμψη της οικονομίας, κυρίως μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις. Δεν κινήθηκε σε κάποιο "επαναστατικό πλαίσιο" αλλαγής του οικονομικού καθεστώτος αλλά πρότεινε λύσεις μέσα στα πλαίσια του τραπεζικού συστήματος. Βέβαια η επιμονή του στην αύξηση της ζήτησης, είχε και τις εκδοχές της ενίσχυσης των εισοδημάτων άρα και της αναδιανομής του πλούτου, αν και δεν θα είχε πρόβλημα αν επενέβαινε και πάλι το τραπεζικό σύστημα για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Το θέμα είναι ότι σε όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απλώς αντίθετη – κάτι τέτοιο θα ήταν θεμιτό και συζητήσιμο- το άσχημο είναι ότι ΔΕΝ έχει σχέδιο να αντιπαραβάλει! Κινείται σπασμωδικά, επικοινωνιακά –μάλιστα σε καιρό "εθνικής ευθύνης" και λοιπών παπαρολογιών κατά Καραμανλή- σχεδιάζουν και κινούνται με βάση τις… ευρωεκλογές και το πώς θα ξεγελάσουν τις Βρυξέλες… Ο πολιτικός επαρχιωτισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Ο δε Παπανδρέου, που κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς προβληματισμού, δεν επιφοιτήστηκε ξαφνικά από το "άγιο πνεύμα", αλλά διαμορφώνει συνεχώς μια ατζέντα από συναντήσεις, συνεργασίες, διαβουλεύσεις, είτε με θεωρητικούς ειδήμονες, είτε με παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνεις ένας ηγέτης; Να τρώει ψαρόσουπα στη Ραφήνα βλέποντας τα καράβια να περνούν…;
Απορώ από εκείνη την –ομολογουμένως πρωτοποριακή για συντηρητικό ηγέτη- εξωστρεφή πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι νέο-καραμανλικοί έχουν κρατήσει μόνο …τη φωτογραφία?

Συμπλήρωση από το "Αρατε Πύλας". Δείτε εδώ και εδώ ΠΟΣΟ άσχετοι με τις διεθνείς εξελίξεις και τη διεθνή σκηνή είναι οι νεοδημοκράτες υπουργοί: κοτζάμ υφυπουργός Οικονομικών νόμιζε ... ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος είναι ... γυναίκα!

1 σχόλιο:

gpapoul είπε...

Πραγματικά, δεν φτάνει που ασκούν αυτή την πολιτική μικρο-επαρχιωτισμού, αλλά την αναγάγουν και σε συγκριτική πολιτική τους θέση, για να κάνουν κριτική στον Παπανδρέου, επειδή κάνει ταξίδια... ελεος...