Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Για το θέμα Σημίτη...

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται (βλ. εδώ, εδώ και εδώ) για το θέμα της αυριανής συνάντησης Παπανδρέου-Σημίτη και επειδή ήμουν από αυτούς που επικρότησα τότε την απόφαση του Γιώργου για την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού, καθώς πίστευα ότι υπονόμευσε την εκλεγμένη ηγεσία (ωστόσο εξ αρχής δήλωνα ότι το έργο που άφησε πίσω του είναι σημαντικό πλην όμως ο Κ. Σημίτης δεν πρόσεξε τον απλό κόσμο), να πω τώρα το εξής:

Ας μην γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως: το ζήτημα που απασχολούσε & απασχολεί το Πασόκ δεν ήταν να ... διώξει τον Σημίτη, αλλά να διώξει τον Καραμανλή! Επομένως, η τυχόν επιστροφή του ή οι συνομιλίες του Προέδρου μαζί του δεν μπορούν να ανάγονται σε ... μείζον ζήτημα για κάποιους φίλους που διαφωνούν με την αυριανή συνάντηση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι το θεωρούν κακό να συναντηθούν? Αν ο Σημίτης ενταχθεί στο σχεδιασμό του Κινήματος, θα είναι επιτυχία του Γιώργου. Αν συνεχίσει την υπονόμευση, θα ξεμπροστιαστεί ακόμη και σε όσους τον εκτιμούν. Καλώς απεπέμφθη τότε, γιατί δημιούργησε θέμα εκ του μη όντως, καλώς θα γυρίσει και τώρα αν αυτό εξυπηρετεί την πολιτική ηγεμονία του Κινήματος. Μην ξεχνάμε ότι την ώρα που η Δεξιά συσπειρώνεται (Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ.), το Πασόκ δεν έχει την πολυτέλεια να είναι χωρισμένο και, όπως και να το κάνουμε, κάποιοι πολίτες θεωρούν την περίοδο Σημίτη μία καλή περίοδο για τη χώρα, πέραν από τις όποιες αντιρρήσεις. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι
και ο Καραμανλής, για να εμπεδώσει το ηγετικό του προφίλ, διέγραψε στα «πέτρινα χρόνια» της αντιπολίτευσης τρία κορυφαία στελέχη. Και λίγο πριν από τις εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν πρώτη τη ΝΔ, τα δέχθηκε πίσω μετά... βαΐων και κλάδων.

Ας λάβουμε υπόψη κάτι: ο αείμνηστος Ανδρέας, όταν έπρεπε, ξεχνούσε τις διαφορές και καλούσε στο Κίνημα από τον Μάρκο Βαφειάδη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ μέχρι τον Ψαρουδάκη της "Χριστιανικής Δημοκρατίας", τον Ζίγδη της ΕΔΗΚ, τον Μαύρο της ΕΚ-ΝΔ, τον Διονύση Λιβανό και τον Γιάννη Μπούτο της Δεξιάς και τον Αντώνη Μπριλλάκη της Ε.ΑΡ.

10 σχόλια:

nasosgr είπε...

Σύντροφε,

Τελική τοποθέτηση επ'αυτού θα γίνει μετά τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν τη Πέμπτη.

Προς το παρόν ισχύει το συλλογικό σκεπτικό μας :

Φτάνει πια . . . Εμπρός για τη νέα δημιουργική σοσιαλιστική πορεία.

. . . Όσα και να πρόσφερε για κάποιους ο Κ. Σημίτης του μέτρου στην έξωθεν εικόνα του ΠΑΣΟΚ , ήλθε η ώρα να τον ξεπεράσουμε πολιτικά.


Τώρα όσο αφορά το σκεπτικό σου έχω να πω μόνο τούτο :

Όλη η πολιτική αντιπαράθεσή μας με τα κόμματα της αριστεράς είναι:

"οι πολιτικές επιλογές φιλελευθερισμού της 8ετίας Σημίτη". και ΟΧΙ το ίδιο καθαυτό το πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού Σημίτη, το οποίο είναι σεβαστό και ανήκει στην ιστορία μας.

Το ότι μερικοί φίλοι όμως, με το σκεπτικό του (όλον) ΠΑΣΟΚ θέλουν να αλιεύσουν "ψηφαλάκια" από τη δεξιά μας αφήνει αδιάφορους, για εμάς ο στόχος είναι η κοινωνία και οι σύντροφοι που παραμένουν αναποφάσιστοι.

Το πρόβλημα που έχουν πολλοί σύντροφοι και φίλοι του ΠΑΣΟΚ είναι αν αυτή η επιλογή είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Είναι δυνατόν με όσα έχουν προηγηθεί, με το "άδειασμα" του Προέδρου σε στιγμές κρίσιμες για αυτόν, να ακολουθήσει ως επικεφαλής στην Ευρωβουλή, άλλη πολιτική από αυτή που έχουμε καταδικάσει και εμείς αλλά και ο λαός που επέλεξε για αυτή τη πολιτική τη δεξιά ;

Η πολιτική και "με το χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ" είναι πολωτική και οδηγεί σε καπιταλιστικά αδιέξοδα.

Εμείς θα παλέψουμε με καταστατικές αρχές για τη κοινωνία με οδηγό το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ΟΧΙ "επιλεγμένα" πρόσωπα (ψηφοθηρίας) που θεωρούμε ότι εκτρέπουν τη κοινωνία σε ασύδοτα καπιταλιστικά αδιέξοδα.

Στέλιος είπε...

@nasosgr: Νάσο εγώ δεν υπήρξα ποτέ θεωρητικός του σοσιαλισμού στη ζωή μου. Πιστεύω σε μία δυτική κοινωνία με κοινωνικό πρόσωπο, σκανδιναυικού τύπου. Οπότε σαφώς και δεν μπορώ να παρακολουθήσω τέτοιες θεωρητικές συλλήψεις, είμαι περισσότερο πρακτικός πολίτης; ο σκοπός αγιάζει τα μέσα προκειμένου να φύγει η χολέρα και να επανέλθει η δημοκρατία.

Στέλιος είπε...

Και κάτι άλλο: οκ συμφωνώ ότι ο Σημίτης κάποια στιγμή υπονόμευσε. Αν όμως συνταχθεί τώρα, όντως είναι κατάλληλος για την Ευρωβουλή.

NdN είπε...

Γεια σου φίλε Στέλιο,

Η θέση του Σημίτη ήταν από το 1996 και είναι δίπλα στον Γιώργο. Αυτό μπορεί όποιος θέλει να το δει, να το διαβάσει κτλ ανακαλώντας ότι έγινε από το 96 μέχρι το 04. Φυσικά και δεν πρέπει να πάει ο Σημίτης στην Ευρωβουλή, αλλά να μείνει να κυβερνήσει μαζί με τον ΓΑΠ. Οπως καριβώς μαζί έκαναν τις διαπραγμετέυσεις για την ΟΝΕ βασιζόμενοι στην πετυχημένη εξωτερική πολιτική, μαζί έβαλαν την Κύπρο στην ΟΝΕ, μαζί διοργάνωσαν την Σύνοδο Κορυφής.

Η όποια παραξήγηση δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο ανήκει στο παρελθόν και μόνο εκεί. Προκλήθηκε από τους διάφορους παρατρεχάμενους και τα τσιράκια που μονίμως παπαγάλιζαν "ότι ο ΓΑΠ απαξιώνει το έργο της 8ετίας". Και ρωτάω πολύ απλά. Ας μου φέρει κάποιος μία δήλωση του οποιούδηποτε που να έχει υπερασπιστεί την 8ετία Σημίτη και εγώ υπόσχομαι να φέρω τις διπλάσιες σηλώσεις του Γιώργου.

Ο Σημίτης είναι μακρά ο πιο πετυχημένος Πρωθυπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Και κορυφαίος του υπουργός και πιο στενός συνεργάτης στα σημαντικόπτερα θέματα της πολιτικής ήταν ο ΓΑΠ. Αυτό ότι και να συμβεί δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας.

Η συνάντηση είναι αναγκαία και πρέπει να έχει θετικά αποτελέσματα γιατί ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμα περισσότερο η Ελλάδα δεν εχει δικαίωμα να αφήνει εκτός τον Σημίτη.

Αυτά τα λίγα για αρχή...

Στέλιος είπε...

@NdN: Νίκο καλησπέρα. Σε πεθύμησα! Κοίτα, είμαι κάπου ενδιάμεσα: θεωρώ ότι ο Σημίτης έπαιξε κρυφό ρόλο και δε στήριξε τον Γιώργο (αρνούμενος να βεγι μαζί του στο μπαλκόνι κλπ), αλλά από την άλλη σαφώς είναι ένας πρωθυπουργός του Πασόκ με θετικό έργο. Το μείον του είναι ότι δεν πρόσεξε τον απλό κοσμάκη και ότι άφησε τους συνεργάτες του να αλωνίζουν. Εγώ θα τον έβλεπα θετικά στην Ευρωβουλή ή στην Προεδρία, αν και νομίζω ότι αυτήν την οφείλουμε είτε στον Απόστολο Κακλαμάνη είτε σε μία γυναίκα αυτή τη φορά. Στην εσωτερική σκηνή δεν τον θέλω.

NdN είπε...

Στέλιο μπορεί να μην σχολιάζω συχνά, αλλά διαβάζω καθημερινά τις αναρτήσεις σου. Μόνο όταν θεωρώ ότι έχω κάτι να προσφέρω στην ανάρτηση σχολιάζω και πιστεύω το έχεις παρατηρήσει αυτό. Για παράδειγμα το να ανεβάσεις ένα ποστ για το αχαρακτηρίστο άρθρο για τον ΓΑΠ στον ΔΟΛ και να βγω και γλω να βρλισουμε μαζί δεν έχει νόημα στη συζήτηση.

Οσον αφορά τον Σημίτη και πάλι. Τηνάποψη σου για τον Σημίτη την συμμερίζονται πολλοί. Αλλοι τόσοι συμμερίζονατι τη δική μου. Ο ΓΑΠ πρέπει να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό. Εγώ λέω ότι με αυτό που προτείνω δείχενι συνέπεια λόγων και πράξεων από το 96 μέχρι σήμερα.

Τα λάθη του Σημίτη τα έχω επισημανει και εγω, αλλά η γνώμη μοπυ παραμένει η ίδια. Ως Πρωθυπουργός ήταν ο καλύτερος που πέρασε. Στη ζυγαριά τα θετικά ήταν συντριπτικά περισσότερα από τα αρνητικά.

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Ψυχραιμία! Δεν θα μας ορίζουν άλλοι την ημερήσια διάταξη. Εννοώ πως τα κανάλια θέλουν συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη και να ψαχνόμαστε συνέχεια για ζητήματα που τα προσπερνάμε. Η συνάντηση Παπανδρέου-Σημίτη είναι υπόθεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε τελευταία ανάλυση ο Σημίτης όπως λες Στέλιο ήταν πρωθυπουργός και προσέφερε. Αυτό δεν πρέπει να το αρνηθεί κανείς.

Στέλιος είπε...

@NdN: Νίκο δεν το συζητούμε ότι άφησε θετικότατο έργο και υποδομές. Απλώς έχω άλλες ενστάσεις.

@Λαγκαδινός: συμφωνούμε αγαπητέ. Για να το κάνει ο Γιώργος, κάτι ήξερε...

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΥΜΑΝΣΗ!Ο καλυτερος πρωθυπουργος ποιος ηταν? θα τρελλαθω με αυτα που διαβαζω ειναι δυνατον?συγκρινετε με τον ΑΝΔΡΕΑ μωρε ο σημιτης?sofia

Στέλιος είπε...

@Sofia: Σοφία, ο NdN έχει αυτή τη γνώμη για τον Σημίτη, όχι εγώ. Εγώ απλώς λέω ότι ο Σημίτης άφησε θετικότατο έργο. Σαφώς ο Ανδρέας έχει τα πρωτεία, αφού αν δεν ήταν αυτός η κεντροαριστερά δε θα έβλεπε κυβέρνηση ποτέ στην Ελλάδα.