Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Γιώργος: ΕΤΣΙ θα αντιμετωπίσουμε την κρίση...

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»:

Σε περίοδο κρίσης, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να προστατεύσεις τους αδύναμους και να στηρίξεις τη μεσαία τάξη, που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας, μεταξύ των οποίων έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, ρυθμίσεις ώστε τα 28 δισ. στις τράπεζες να περάσουν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όχι απλώς για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και γιατί η ενίσχυση της καταναλωτικής δύναμης διατηρεί ζωντανή την οικονομία.

Μπροστά στην κρίση είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη η ανόρθωση του κοινωνικού κράτους· η επένδυση στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια, που θα μειώσει τις δαπάνες σε κάθε ελληνική οικογένεια. Επιμένουμε και για τις δημόσιες επενδύσεις· που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Όλα αυτά προφανώς κοστίζουν. Γι' αυτό θα πάμε γραμμή γραμμή στον προϋπολογισμό, για να βρούμε τις σπατάλες εκεί που υπάρχουν και να δαπανήσουμε εκεί που χρειάζεται και όχι εκεί που εξυπηρετούνται κάποιοι. Και θα προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, που θα μεταφέρουν το βάρος από τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλά εισοδήματα και στον πλούτο που σήμερα μπορεί και φοροδιαφεύγει.

Το σχέδιό μας δεν είναι, όμως, απλώς ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. Αυτή συνδέεται με ένα σχέδιο που προετοιμάζει τη χώρα για την επόμενη ημέρα. Βάζοντας τις βάσεις για μια στροφή στο παραγωγικό μας πρότυπο.

Δημιουργώντας με την «πράσινη ανάπτυξη» επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις κατασκευές, στον τουρισμό, στην αγροτική οικονομία, στον διατροφικό τομέα.

Για όλα αυτά, χρειάζεται ένα ισχυρό κράτος. Όχι μεγάλο και σπάταλο. Αλλά επιτελικό. Ένα κράτος που βάζει κανόνες και τους τηρεί, συνεργάζεται με την υγιή επιχειρηματικότητα, προστατεύει τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο συμφέρον, ρυθμίζει τις αγορές προς όφελος του πολίτη και όχι προς όφελος των κάθε λογής συμφερόντων.

Ένα κράτος που υπηρετεί αρχές και τον πολίτη: τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη διαβούλευση, την αποτελεσματικότητα.

Αυτά είναι που θέλουμε να κάνουμε στην οικονομία. Και είναι στον αντίποδα των πολιτικών της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια.


Ετσι μιλάει ένας ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ πολιτικός και πολίτης, που νιώθει το πρόβλημα και ξέρει να το αντιμετωπίσει. Οχι με επικοινωνιακές παραστάσεις. Πέφτει και το τελευταίο επιχείρημα των "καλοθελητών" ότι δήθεν δεν έχουμε σχέδιο. Την επόμενη Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει δημόσια στους κοινωνικούς εταίρους το σχέδιο του Κινήματος για την έξοδο από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: