Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2009

Αγροτιά...

Οι προτάσεις του Κινήματος για τους αγρότες παρουσιάσθηκαν χθες από τον Γιώργο Παπανδρέου στις Σέρρες (βλ. εδώ). Μαζί, και τα 10 άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών.

Επιγραμματικά:

1) Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δις ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.

2) Αμεσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και, στο χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, να συμπεριλαμβάνεται περίοδος χάριτος 2 ετών. Συγχρόνως, αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, ώστε αυτοί ν' αποκτήσουν ρευστότητα για την κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.

3) Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.

4) Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

5) Αμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με την διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

6) Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ήδη, το Πασόκ κατέθεσε εδώ και περίπου δύο μήνες σχετική πρόταση νόμου, που απερρίφθη από την κυβερνητική πλειοψηφία.

7) Χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης, από 300 έως 500 ευρώ, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα και με την γεωγραφική περιοχή - εκ των πραγμάτων, οι πιο βόρειες και ορεινές περιοχές θα έχουν πάντα προτεραιότητα. Το Πασόκ κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου, που απερρίφθη από τη ΝΔ.

8) Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς.

9) Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ). Είναι ένα χαράτσι και για τους αγρότες.

10) Επιδότηση του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές περιοχές και την αύξηση της επιδότησης στις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους Κανονισμούς 1405/06 και 1914/06.

Θυμάστε τί υποσχόταν ο αρχι-άχρηστος πρωθυπουργός στις παραμονές των εκλογών του 2004? Οτι θα παρίσταται ο ίδιος στα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες! ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ (1) ΦΟΡΑ!

2 σχόλια:

Nikos.Lioliopoulos είπε...

Όντως τα άμεσα μέτρα στήριξης είναι πολύ εύστοχα και σε σωστή κατεύθυνση.

Στέλιος Μ. είπε...

@Nikos: Νίκο εσύ το ξέρεις καλύτερα, αφού είσαι από αγροτική περιοχή. Κι εγώ, από όσα μπορώ να καταλάβω, τα βρίσκω θετικά.