Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Υπεύθυνος πολιτικός...

Καθώς, λόγω υποχρεώσεων, παρακολούθησα μετ'εμποδίων και με διαλείμματα τη συνέντευξη του Προέδρου σήμερα, στους πολιτικούς συντάκτες, γι'αυτό και δε μπορώ να έχω πλήρη άποψη ακόμη. Ετσι, αναδημοσιεύω την ανάρτηση του Νίκου Λαγκαδινού από το Δίκτυο, με τα κυριότερα σημεία και τις παρατηρήσεις του καλού δημοσιογράφου:

ΣΟΒΑΡΟΣ, υπεύθυνος, καίριος, γνώστης όλων των προβλημάτων, πειστικός, έδειξε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης. Είναι ο καλύτερος!

“Δεν θέλω να είμαι καταλληλότερος πρωθυπουργός, θέλω να είμαι πολύ καλύτερος” δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Μια ανθρώπινη κοινωνία υποσχέθηκε και ως πρώτο στόχο καθόρισε τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.

 Εκλογ�ς και γρήγορα

“Δεν θέλω να είμαι καταλληλότερος πρωθυπουργός, θέλω να είμαι πολύ καλύτερος” απάντησε χαρακτηριστικά μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις ενώ θεώρησε οτι “το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ξανά κίνημα λαού”. Ζήτησε εκλογές γρήγορα, συμπληρώνοντας πως πρέπει να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και από εκεί και πέρα «όσο πιο γρήγορα αλλάξει αυτή η κατάσταση, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα».

“Το Σάββατο είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, για το πώς θα βγει η χώρα από την πολιτική και οικονομική κρίση, την οποία έχει βάλει η Νέα Δημοκρατία. Αισθανόμαστε το τέλμα της πολιτικής που έχει περιέλθει η χώρα, μια πολιτικής χωρίς στρατηγικής και στόχους”, υπογράμμισε.

Επέμεινε οτι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτοδυναμία και πως το κόμμα του θα κυβερνήσει με ευρύτατες συναινέσεις. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα τα οποία επιδιώκουν τις ίδιες αλλαγές.

Σε επίμονες ερωτήσεις για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος που παρουσίασε, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση χάνει πολλούς πόρους από «χαριστικές πράξεις», από τον διπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση της φοροδιαφυγής. Συμπλήρωσε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί -αλλά όχι να εκποιηθεί- η δημόσια περιουσία. Προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ, εάν ανέβει στην εξουσία, θα καταργήσει τα τεκμήρια.

Ανέφερε ότι έχουν χαθεί 4 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα από τις χαριστικές πράξεις του Αλογοσκούφη προς τους 200 επιχειρηματίες με το αφορολόγητο των μερισμάτων. Ένας άλλος τομέας πρόσθεσε, από από μπορούν να εξευρεθούν χρήματα είναι οι εξοπλιστικές δαπάνες καθώς μέχρι το 2013 θα διατεθούν 30 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα αυτό.

“Χρειάζεται πολιτική βούληση και την έχω” απάντησε σε ερώτηση αν “αποτελούν βαρίδια” κάποια στελέχη που πλούτισαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις, όπως αυτή της Μονής Βατοπαιδίου, είπε ότι δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ενδεικτικές μίας γενικότερης αντίληψης της κυβέρνησης «που δεν μας αξίζει ως Έλληνες». Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι πολύ βαθύτερο και αφορά τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση, όχι του ενός ή του άλλου υπουργού. Υπογράμμισε δε ότι το ΠΑΟΣΚ δεν έχει καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

Αρνήθηκε να απαντήσει για το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ σε ερώτηση αν φοβάται «ιερό» πόλεμο από την εξαγγελία του για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, απάντησε πως δεν θα φορολογηθούν ιδρύματα χωρίς έσοδα που έχουν κοινωφελές έργο, αλλά η αξιοποιήσιμη περιουσία. “Πρόθεσή μας είναι η καθαρή σχέση χωρισμού κράτους - εκκλησίας”…

Επανέλαβε την άποψή του ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Σε ερώτηση εάν οι ευρωεκλογές αποτελούν δημοψήφισμα και για τον ίδιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι το στοίχημα είναι για την Ελλάδα και οι ευθύνες όλων μας, όπως είπε, είναι μεγάλες. Σε ερώτηση για τον Κ. Σημίτη, δήλωσε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός “παλεύει κι αυτός για να φύγει αυτή η κυβέρνηση”.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια άμεσης ελάφρυνσης των τιμολογίων των μεγάλων ΔΕΚΟ, σημειώνοντας ότι με την κείμενη νομοθεσία μπορούν να χτυπηθούν τα καρτέλ και να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός. «Χρειάζεται πολιτική βούληση και εμείς την έχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

2 σχόλια:

NdN είπε...

Καλησπέρα Στέλιο,

Και εγώ λόγω υποχρεώσεων είδα κομμάτια. Πάντως σε αυτά που είδα ήταν πολύ καλός ο ΓΑΠ. Πιστεύω με σοβαρότητα από όλους τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη χώρα.

Στέλιος είπε...

@ndn: πολύ ωραία η ανάρτησή σου στο μπλογκ σου, για την πολιτική, νομίζω ότι αποδίδεις αυτό που νιώθουμε όλοι.