Κυριακή, 20 Απριλίου 2008

"Μαύρη" επέτειος...Αύριο είναι 21η Απριλίου. Τέτοια ημέρα, το 1967, η χώρα μας εισερχόταν βίαια σε καθεστώς "γύψου". Για 7 χρόνια (μέχρι το 1974) κυβέρνησε τη χώρα μία ομάδα γελοίων στρατιωτικών που θέλησαν να το παίξουν πολιτικοί. Το τί επακολούθησε την επιβολή δικτατορίας και ποιές συνέπειες πληρώνουμε ακόμη και σήμερα (χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Κυπριακό, το Πολυτεχνείο, ο διχασμός της μεταπολιτευτικής Ελλάδας), τα έχουν πει άλλοι καλύτερα από μένα. Εγώ γεννήθηκα μέσα στην χούντα, αλλά δε τη θυμάμαι. Θυμάμαι μόλις μετά βίας τη Μεταπολίτευση. Τα νεότερα παιδιά, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει το ότι σήμερα ζουν και κινούνται ελεύθερα, διαβάζουν, βλέπουν και ακούν ό,τι θέλουν, ας σκεφτούν ότι όλα αυτά δεν ήταν πάντοτε δεδομένα. Κάποιοι αγωνίστηκαν για να τα έχουμε σήμερα εμείς. Ας κάνουν, λοιπόν, ένα κόπο αύριο να αναζητήσουν στο YouTube όχι ό,τι ψάχνουν κάθε μέρα. Ας κάνουν search στις λέξεις greek junta, melina merkouri against junta και ας προσπαθήσουν να μάθουν κάτι για την εποχή εκείνη. Ας μπουν στη wikipedia και ας διαβάσουν για το ΠΑΚ, τον Σάκη Καράγιωργα, τον Σπύρο Μουστακλή, την Αμαλία Φλέμινγκ, τον Νικηφόρο Μανδηλαρά, τον Αλέκο Παναγούλη, τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον Γιάννη Ντεγιάννη, τον Γιάννη Αλευρά και ένα πλήθος άλλων αγωνιστών... Ο αγώνας τους και η μνήμη τους αξίζει την προσοχή μας έστω για 1 ημέρα τον χρόνο...

3 σχόλια:

Νικολέτα είπε...

Και τον Αλέκο Παναγούλη - και να διαβάσουν το βιβλίο της Οριάννα Φαλάτσι γι'αυτόν, "Ένας Άνδρας" (ή "Ένας Άνθρωπος", οι δύο έννοιες ταυτίζονται στις λατινογενείς γλώσσες)

Σ.Μ. είπε...

@νικολέτα: έχεις δίκιο, πρόσθεσα και το όνομά του, είναι κι άλλοι πολλοί. Πού να τους θυμηθώ? Πάντως μπορεί κανείς να διαβάσει και το "Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα" του Α.Παπανδρέου για να μάθει για τα γεγονότα της εποχής.

kaith2 είπε...

Ας σκεφτούμε απλά,πως οι κυβερνώντες σήμερα είναι εγγόνια και δισέγγονα των ...φαύλων!!

Ας σκεφτούμε πως τη "πόρτα" στους φαύλους την άνοιξε ένας γνωστότατος...γκαντέμης εφιάλτης!!
Πολλές οι συμπτώσεις...
Η, το σύμπαν μας κάνει παιχνιδάκια..Η
πληρώνουμε όλοι μας τις επιλογές μας!!